Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Volvo έχει εδώ και μισό αιώνα τη δική της ομάδα διερεύνησης ατυχημάτων

Newsbomb

H σουηδική εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια που παρέχουν τα αυτοκίνητά της σε περίπτωση ατυχήματος.

Του Γιάννη Σκουφή

Από το 1970, εδώ και 50 χρόνια δηλαδή, η Volvo έχει ένα ειδικό τμήμα διερεύνησης ατυχημάτων. Η αποστολή του είναι να παρέχει στους ειδικούς της μάρκας στοιχεία, δεδομένα και γνώσεις από πραγματικά ατυχήματα προκειμένου στην πορεία τα μοντέλα της Volvo να γίνονται όλο και πιο ασφαλή.

Όποτε λοιπόν γίνεται ένα ατύχημα στο οποίο εμπλέκεται ένα Volvo στην περιοχή γύρω από το Γκέτεμποργκ η ομάδα σπεύδει στο σημείο που έγινε και αρχίζει την καταγραφή δεδομένων. Ξεκινούν με ερωτήσεις του τύπου «πόσο ισχυρή ήταν η σύγκρουση», «πόσο γρήγορα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας», «σε τι κατάσταση είναι οι επιβάτες». Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδια καταγράφονται στοιχεία για το καιρό, την ώρα της ημέρας που έγινε το ατύχημα, την κατάσταση του δρόμου, τις διαγραμμίσεις και ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στη συνέχεια.

Μετά την επιστροφή στη βάση της η ομάδα επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου προκειμένου να μπορέσει να το εξετάσει, ενώ στο φάκελο προστίθενται και οι αναφορές της αστυνομίας που μπορούν να κοινοποιηθούν. Γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί, με τη βοήθεια ειδικών της Volvo, το πως ο οδηγός έζησε το ατύχημα, ενώ στη συνέχεια εξετάζονται οι ιατρικές συνέπειες του ατυχήματος -και πάλι με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων.

Ετησίως κάθε μέλος της ομάδας εξετάζει περίπου 30 με 50 ατυχήματα, ενώ λαμβάνουν στοιχεία και από άλλα που γίνονται ανά τον κόσμο.