Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το αγωνιστικό Skoda που δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο Le Mans

Newsbomb

Στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης των 120 ετών της τσέχικης εταιρείας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ένα υπέροχο κλασικό αγωνιστικό επανέρχεται στο προσκήνιο.

Του Γιάννη Σκουφή

Το Skoda 1100 OHC είναι ένα αγωνιστικό του 1957 που είχε σχεδιασθεί και εξελιχθεί για τον 24ώρο αγώνα του Le Mans. Ωστόσο, την δεκαετία του 1950 και 1960 υπήρχε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική περίοδος στη σκιά του Ψυχρού Πολέμου και για αυτό το 1100 OHC περιορίστηκε να δίνει το παρόν μόνο σε αγώνες που διοργανώνονταν αποκλειστικά σε χώρες με κομμουνιστικό καθεστώς.

Η εξέλιξη του αυτοκινήτου είχε ξεκινήσει στο Mlada Boleslav της Τσεχίας το 1956 και η πρώτη του νίκη σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1958 στην πίστα της πόλης. Η βάση του 1100 OHC ήταν ένα σωληνωτό πλαίσιο, ενώ το μήκος του αυτοκινήτου έφτανε τα 3,38 μέτρα με το ύψος να μην ξεπερνά το ένα μέτρο (96,4 εκ.).

Την κίνηση είχε αναλάβει ένας τετρακύλινδρος κινητήρας μόλις 1.089 κυβικών, τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα ώστε η κίνηση να περνά στους πίσω τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου με πέντε σχέσεις.

Αν και η ισχύς έφτανε μόλις τους 92 ίππους, χάρη στο εξαιρετικό χαμηλό βάρος των μόλις 583 κιλών (555 το κουπέ) η τελική ταχύτητα άγγιζε τα 200 χλμ./ώρα. Ένας άλλος παράγοντας που ευνοούσε την υψηλή τελική ήταν το ειδικής αεροδυναμικής σχεδίασης αμάξωμα από πολυεστερικό πλαστικό ενισχυμένο με ίνες γυαλιού (GRP).

Τη διετία από το 1957 έως το 1958 κατασκευάστηκαν δύο μόλις αυτοκίνητα με αμάξωμα GRP, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησαν και δύο κουπέ με αλουμινένιο. Ωστόσο αυτά καταστράφηκαν σε αγωνιστικά συμβάντα, αλλά η Skoda βρίσκεται στο στάδιο αποκατάστασης του ενός από διάφορα εξαρτήματα που έχουν διασωθεί.

Αντίθετα και τα δύο ανοιχτά 1100 OHC έχουν διασωθεί. Το ένα ανήκει στην Skoda Βρετανίας και το άλλο βρίσκεται στο μουσείο της Skoda στο Mlada Boleslav.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες