To εντυπωσιακό IMQ είναι ηλεκτρικό και δίνει μια πρώτη εικόνα της νέας γενιάς των SUV της Nissan.

Του Γιάννη Σκουφή

Το πρωτότυπο ΙΜQ που παρουσιάζει στο Σαλόνι της Γενεύης η Nissan είναι εξοπλισμένο με το βραβευμένο σύστημα e-POWER που διαθέτει ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης με μπαταρία που φορτίζεται από βενζινοκινητήρα και από του 2022 θα διατίθεται και στην Ευρώπη. Μάλιστα επειδή οι τροχοί κινούνται αποκλειστικά από τον ηλεκτροκινητήρα, τα μοντέλα με e-POWER προσφέρουν την ίδια ομαλή, άμεση επιτάχυνση και ισχυρή απόδοση, με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα. Ο κινητήρας βενζίνης, που χρησιμοποιείται μόνο για τη φόρτιση της μπαταρίας, λειτουργεί πάντα στο βέλτιστο εύρος στροφών, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση καυσίμου.

Το IMQ της Γενεύης είναι εξοπλισμένο με μια τετρακίνητη έκδοση του e-POWER, και έχει απόδοση 250 kW και 700 Nm, ενώ οι διαστάσεις του το τοποθετούν στην καρδιά των μικρών- μεσαίων SUV της ευρωπαϊκής αγοράς. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση στη γλώσσα σχεδιασμού της Nissan, η οποία βασίζεται στο σήμα της μάρκας που είναι ενσωματωμένο στην μάσκα V-motion, η οποία έχει σκόπιμα μια πιο λεπτή εμφάνιση. Στο πίσω μέρος, μεταξύ των πολλών στοιχείων ξεχωρίζει η πέμπτη πόρτα που μπαίνει κάτω από τα πίσω φτερά, αντανακλώντας το σχέδιο του καπό. Η εξωτερική σχεδίαση ολοκληρώνεται από τις 22 ιντσών ζάντες αλουμινίου με τα ειδικά ελαστικά.

Το εσωτερικό του IMQ είναι φουτουριστικό και ευρύχωρο με τέσσερα ξεχωριστά καθίσματα και το χαρακτηριστικό πίνακα οργάνων σε σχήμα «πτερυγίου» της Nissan. Στον πίνακα οργάνων αυτό καθαυτό υπάρχει μια οθόνη 840 χιλιοστών, η οποία όταν ενεργοποιηθεί παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του e-POWER και γενικά του αυτοκινήτου. Μια μικρότερη δευτερεύουσα οθόνη πάνω από την κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τον Εικονικό Προσωπικό Βοηθό του IMQ.

Το IMQ είναι εξοπλισμένο και με την τεχνολογία Invisible-to-Visible (I2V) της Nissan. Το Invisible-to-Visible, ή αλλιώς το I2V, που έρχεται για να υποστηρίξει τους οδηγούς, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από αισθητήρες έξω και μέσα από το όχημα, σε συνδυασμό με δεδομένα από το «σύννεφο» (cloud). Αυτό επιτρέπει στο σύστημα όχι μόνο να παρακολουθεί το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου, αλλά και να αντιλαμβάνεται τι είναι μπροστά, ακόμα και να δείχνει τι βρίσκεται πίσω από ένα κτίριο ή γύρω από μια γωνία. Για να καταστεί η οδήγηση πιο ευχάριστη, η καθοδήγηση προσφέρεται με έναν διαδραστικό, ανθρώπινο τρόπο, μέσω των «avatars» που εμφανίζονται εντός του αυτοκινήτου.

Το I2V τροφοδοτείται από την τεχνολογία Omni-Sensing της Nissan, που συγκεντρώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το περιβάλλον κυκλοφορίας, έξω και μέσα από το όχημα. Η τεχνολογία χαρτογραφεί ένα εικονικό χώρο 360 μοιρών γύρω από το αυτοκίνητο, παρέχοντας πληροφορίες για θέματα όπως οι κυκλοφοριακές συνθήκες , η ορατότητα, η σήμανση ή παρακείμενους πεζούς. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τους επιβάτες εντός του οχήματος, χρησιμοποιώντας αισθητήρες στην καμπίνα, προκειμένου να προβλέψει καλύτερα πότε μπορεί να χρειαστούν βοήθεια για να βρουν κάτι, ή για να κάνουν μια στάση για ξεκούραση, ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Το I2V μπορεί επίσης να συνδέσει τους οδηγούς και τους επιβάτες με άλλους ανθρώπους, μέσω του εικονικού κόσμου του Metaverse. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια οικογένεια, σε φίλους και συνεργάτες, να «εμφανίζονται» μέσα στο αυτοκίνητο ως τρισδιάστατα είδωλα σε περιβάλλον augmented reality, για την παροχή βοήθειας ή συντροφιάς.

NISSAN-IMQ-2.jpg
01