FUN TIME

Παρασκευή και 13 σήμερα

Παρασκευή και 13 σήμερα

Συνδεδεμένη με τη δεισιδαιμονία είναι εδώ και αιώνες η Παρασκευή και 13.

Ιδιαίτερα «γρουσούζικη» θεωρείται η Παρασκευή και 13 σε αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Στις χώρες αυτές, μέχρι και σήμερα, πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο, ενώ από πολλούς δρόμους ο αριθμός 13 απουσιάζει.

Αν και δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί οι λόγοι που η σημερινή ημέρα θεωρείται γρουσούζικη, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο 13ος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η μέρα είναι δυσοίωνη, επειδή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών, σε συνεργασία με το βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Πάντως, υπάρχουν κι άλλοι «θρύλοι» που συνοδεύουν την Παρασκευή και 13. Για παράδειγμα, η αποστολή της NASA, Apollo 13, εκτοξεύθηκε στις 13:13 και η αποστολή διεκόπη στις 13 Απριλίου. Επίσης, τις Παρασκευές γινόταν οι εκτελέσεις κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.