FUN TIME

Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης

Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης

Ένα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, ο κρόκος Κοζάνης, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό μας, συγκεντρώνει πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά.

Με τους κατοίκους της περιοχής της Κοζάνης να φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και να παίρνουν τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού κάθε φθινόπωρο κάνοντας χειρωνακτική δουλειά, η ελληνική ζαφορά έχει φτάσει πλέον να ανήκει στην καλύτερη ποιότητα του εν λόγω μπαχαρικού στον κόσμο.

Μικρή ποσότητα του κρόκου χαρίζει τόσο χρώμα, όσο και τη λεπτή, πικάντικη γεύση του στα φαγητά, ειδικά σε ζυμαρικά, σούπες, ρύζι, κρέας, ψάρια, σάλτσες, σαλάτες, γλυκά, ροφήματα κ.ο.κ., η νοστιμιά του, όμως, δεν είναι το μόνο πλεονέκτημά του. Οι πολλαπλές του ιδιότητες ευεργετούν τον οργανισμό και την υγεία μας έσω κι έξω, γι' αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχει τέτοια κατανάλωση παγκοσμίως και προστίθεται με κάθε ευκαιρία στη μαγειρική κάθε νοικοκυράς ανά τον κόσμο.

krokos kozanis

...με «θεϊκή» καταγωγή...

Ο Κρόκος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα, και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού, έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα Κρόκος.

Τονωθείτε και ανανεωθείτε!

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές ήδη στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τον συνιστούσε για την ίαση τραυμάτων και νοσημάτων ενώ η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. Εξάλλου, γνωστές ήταν και οι χρωστικές του ιδιότητες με το μοναδικό κροκί χρώμα που κοσμούσε τις τοιχογραφίες. Ανακαλέστε την ξακουστή τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Θήρας (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), όπου πολύχρωμα ντυμένες νεαρές γεμίζουν τα καλάθια τους με κρόκο.

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης σε φαρμακευτικά σκευάσματα προσφέροντας στον οργανισμό σας ευεξία και τόνωση ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μνήμη σας. Εντάξτε τον κρόκο Κοζάνης στη καθημερινότητά σας, καθώς η τακτική χρήση του προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μια υπέροχη συνταγή με το καμάρι της ελληνικής γης!

pegasus LARGE t 209761 105957376

Κουσκούς με κρόκο Κοζάνης
(προετοιμασία 20', μαγείρεμα 20')

Υλικά για 4 άτομα
1 συσκευασία κουσκούς προμαγειρεμένο, 2 φακελάκια κρόκο Κοζάνης, 2 κολοκύθια κομμένα σε κύβους, 2 καρότα κομμένα σε καρέ, 3 κ.σ. σταφίδες ξανθές, 1 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 1 ρόδι καθαρισμένο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό

Εκτέλεση
1.Ετοιμάζετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτετε τον κρόκο Κοζάνης.
2.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα κουκουνάρια και τα αμύγδαλα και τα βάζετε σε ένα πιάτο.
3.Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα καρότα και τα κολοκύθια μόνο για λίγα λεπτά ώστε να μείνουν τραγανά.
4.Σε ένα μπολ βάζετε το κουσκούς με τον κρόκο Κοζάνης, τα λαχανικά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και το ρόδι. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Πηγή συνταγής elle.gr