ΚΟΣΜΟΣ

Jay-Z: Στα 2,5 δισ. η περιουσία του – Θησαυρίζει από τη σαμπάνια που λάνσαρε παρά από τη μουσική

Jay-Z: Στα 2,5 δισ. η περιουσία του – Θησαυρίζει από τη σαμπάνια που λάνσαρε παρά από τη μουσική
Ο Jay Z με την Beyonce
AP

Ο ράπερ με το άγγιγμα του Μίδα

Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να μην έχει κυκλοφορήσει κάποιον νέο δίσκο με μουσική ή να μην έχει πραγματοποιήσει συναυλίες όμως ο Jay-Z κερδίζει εκατομμύρια, σύμφωνα με το Forbes από τη σαμπάνια που λάνσαρε και ονομάζεται Armand de Brignac και το κονιάκ D'Usse.

Ο γεννημένος στο Μπρούκλιν ράπερ έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του hip-hop το 2019, χάρη στην επιτυχημένη εμπορική του δραστηριότητα.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Jay-Z προέρχονται από την εταιρεία ψυχαγωγίας Roc Nation, την συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει έργα του Jean-Michel Basquiat ενώ τα έσοδά του μεγάλωσαν με την εταιρεία Marcy Venture Partners (συνιδιοκτησίας του Jay-Z) που του απέφερε 85 εκατ. δολάρια το 2019.

Ο Jay-Z του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Σον Κόρεϊ Κάρτερ (Shawn Corey Carter), γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στις φτωχές συνοικίες του Marcy. Μαθήτευσε στα ίδια σχολεία με τους The Notorious B.I.G., AZ και Busta Rhymes (όλοι τους ράπερ).

Το 1996, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες προώθησης της μουσικής του, ο Jay-Z σε συνεργασία με τον φίλο του Damon Dash ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία Roc-A-Fella Records η οποία έμελλε να γίνει από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ραπ μουσικής.

Το 2005 πήρε υπό την προστασία του την Teairra Mari, μέλος της Roc-A-Fella μέχρι το 2006, ενώ παράλληλα ανακάλυψε την Rihanna και τον Ne-Yo.

Το 1996 επίσης, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του Carter, Reasonable Doubt, το οποίο θεωρείται από τους καλύτερους δίσκους του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Το 2008, ο Jay-Z παντρεύτηκε την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπιγιονσέ.