ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζει τα ωάριά μας

Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζει τα ωάριά μας

Τι έδειξαν οι έρευνες...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την πτώση της δραστηριότητας των ωοθηκών μιας γυναίκας, όπως αποκάλυψαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, τα ευρήματα δείχνουν ότι το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι εάν ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν μόνιμο, σημαίνει ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν μια μικρότερη περίοδο αναπαραγωγής στη ζωή τους και μεγαλύτερη εμμηνόπαυσης.

«Οι περιβαλλοντικές πτυχές της ζωής μας έχουν σημασία, ώστε να φροντίσουμε τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους στη ζωή μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Antonio La Marca, του Πανεπιστημίου της Modena και του Reggio Emilia στην Ιταλία.

Τα ευρήματα, που παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, βασίζονται σε μελέτη των επιπέδων μιας ορμόνης που ονομάζεται AMH. Αυτή απελευθερώνεται από τα κύτταρα στις ωοθήκες και δίνει μια ένδειξη για τα ωοθηκικά απόθεμα μιας γυναίκας. Το επίπεδο αυτό διαφέρει μεταξύ των γυναικών και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και το κάπνισμα.

Ωστόσο, ο La Marca δήλωσε ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει την ύπαρξη σύνδεσης μεταξύ της υψηλότερης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της μειωμένης γονιμότητας στις γυναίκες, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να επηρεάσει τα επίπεδα της ΑΜΗ. Για να εξερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, ο La Marca και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα επίπεδα AMH σε περίπου 1.300 γυναίκες. Για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών, τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα έπεσαν με την ηλικία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα AMH ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.

Ο Richard Anderson, καθηγητής κλινικής αναπαραγωγικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι ενώ ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών παραγόντων στον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων ήταν ένα θέμα μεγάλης έρευνας, υπήρξε πολύ λιγότερη εργασία για πιθανές επιπτώσεις στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. «Αυτό δείχνει μείωση της δραστηριότητας των ωοθηκών στις γυναίκες [που ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση)», δήλωσε.

Πηγή: plus.queen.gr