ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έκζεμα του μωρού

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έκζεμα του μωρού
Photo by Filip Mroz on Unsplash

Αντιμετωπίστε το έκζεμα!

Περίπου το 20% των μωρών και των μικρών παιδιών έχουν έκζεμα. Συνήθως ξεκινά από τη βρεφική ηλικία, με 65% των ασθενών να αναπτύσσουν συμπτώματα κατά το πρώτο έτος της ζωής τους και το 90% να αναπτύσσουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Το εξάνθημα μπορεί να μοιάζει με ξηρό, παχύρρευστο, λείο δέρμα, ή μπορεί να αποτελείται από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που πρήζονται ή μολύνονται εάν γρατσουνιστούν. Το ξύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει δέρμα λεπτό, σκουρόχρωμο ή με ουλές καθώς τα χρόνια περνάνε.

Το έκζεμα συνήθως έρχεται και φεύγει. Δεν είναι μεταδοτικό, αλλά επειδή έχει έντονη φαγούρα, είναι ενοχλητικό για ένα παιδί.

Ο γιατρός σας, μπορεί να διαγνώσει το έκζεμα εξετάζοντας το δέρμα του παιδιού σας και κατά πάσα πιθανότητα να σας στείλει σε δερματολόγο για επιβεβαίωση και θεραπεία.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι το προκαλεί το έκζεμα, αλλά η προδιάθεση του εκζέματος συχνά κληρονομείται. Έτσι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να εμφανίσει έκζεμα εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε έκζεμα, άσθμα ή αλλεργίες.

Το έκζεμα δεν είναι αλλεργική αντίδραση σε μια ουσία, αλλά αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον (όπως η γύρη ή ο καπνός τσιγάρων) μπορεί να το προκαλέσουν. Λιγότερο συχνά, μπορεί να προκληθεί από αλλεργιογόνα στη διατροφή του παιδιού σας ή στη δική σας διατροφή εάν το παιδί σας θηλάζει.

Το εξάνθημα μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τη θερμότητα, τα σαπούνια, τα αρώματα, τις λοσιόν, μάλλινα ρούχα ή κάποιο απορρυπαντικό. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει έκρηξη εκζέματος.

Η καλή φροντίδα του δέρματος του παιδιού σας θα βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη των φλεγμονών.

Συμβουλές για τη σωστή φροντίδα του δέρματος:

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας πει πόσο συχνά μπορείτε να κάνετε μπάνιο το παιδί σας. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το καθημερινό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με έκζεμα. Απλά μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί πολύ ζεστό νερό στεγνώνει το δέρμα πιο γρήγορα από το χλιαρό νερό.

Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο καθαριστικό σαπουνιού. Μην τρίβετε με την πετσέτα το παιδί σας όταν το σκουπίζετε. Απλά ταμπονάρετέ τη στο δέρμα του.

Στη συνέχεια, ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό, εφαρμόστε αμέσως ποσότητα ενυδατικής ή μαλακτικής κρέμας ή λοσιόν που «σφραγίζει» την υγρασία του σώματος - στο δέρμα του παιδιού σας.

  • Μη χρησιμοποιείτε σφουγγάρι
  • Να κόβετε τακτικά τα νύχια του μωρού σας για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.
  • Να ντύνετε το μωρό σας με ελαφρά και 100% βαμβακερά ρούχα.
  • Φροντίστε να μην υπάρχουν λούτρινα κουκλάκια στο δωμάτιό του.
  • Τέλος να αποφεύγετε το χλώριο της πισίνας. Αν θέλετε το παιδί σας να κολυμπάει προτιμήστε τη θάλασσα.

πηγή: babycenter.com