ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»: Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»: Οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για το Επετειακό Έτος «ΣΑΛΑΜΙΝΑ-ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2020» παραχώρησαν η πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» οι οποίες όπως τόνισε θα «χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά με πόρους του Ιδρύματος και θα υλοποιηθούν με ευθύνη και επιμέλεια του Ιδρύματος». Οι στοχευμένες δράσεις του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» αφορούν τον χώρο της παιδείας, του πολιτισμού, των επιστημών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε συνεργασία με την ελληνική ομογένεια. Επιπλέον, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέσω του Ιδρύματός της να προχωρήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών έργων υποδομής στη Σαλαμίνα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού.
Παράλληλα, η κυρία Βαρδινογιάννη ανακοίνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν την Τιμητική Κοσμητεία. Κορυφαίες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάμεσά τους κορυφαίοι καθηγητές πανεπιστημίου, σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτισμού, των τεχνών των γραμμάτων και των επιστημών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τους τρεις πυλώνες δράσης του υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της επετείου και συγκεκριμένα: 1) δράσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, 2) πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια όλου του επετειακού έτους και 3) έργα υποδομής στη Σπάρτη, τη Σαλαμίνα και τις Θερμοπύλες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για την Επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας «διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου και έχουν την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως είναι σημαντικό μέσα από αυτή την επέτειο η χώρα μας να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως έχει συγκροτηθεί μια ομάδα διαχείρισης έργου με τους αρμόδιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες και πως μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ.

Οι εκδηλώσεις

Το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διοργανώνει την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Αποτιμώντας τη σημασία τους σήμερα», την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Έξι πανεπιστημιακοί θα δώσουν τη δική τους ερμηνεία στις δύο μάχες.

Ο Roderick Beaton, Ομότιμος Καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας, στο King’s College London, θα μιλήσει με θέμα «Οι Περσικοί πόλεμοι, η εφεύρεση της Ευρώπης και η αρχή της Ιστορίας».

Ο Paul Cartledge, Καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge θα μιλήσει με θέμα «Η εξοχότερη στιγμή της Ελλάδας - Οι δημοκρατικές επιπτώσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας».

Ο Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, θα μιλήσει με θέμα «Η υψηλή στρατηγική του Θεμιστοκλή».

Ο Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne θα μιλήσει με θέμα «Τα ξύλινα τείχη. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ιστορικά διδάγματα».

Ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, στο Institute of Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton θα μιλήσει με θέμα «Πες μου ποιες επετείους γιορτάζεις για να σου πω ποιος είσαι».

Ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων, Sciences Po, Παρίσι, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ θα συνοψίσει τα συμπεράσματα.

Στις 22 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι Πολλοί και οι Λίγοι: Πλήθος και Αρετή» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Αίθουσα Τελετών, με την Επιμέλεια και Κεντρική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μπουραζέλη, Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή αρχηγών κρατών που θα μιλήσουν για τη σημασία συνύπαρξης των λαών και της προσφοράς χωρών μικρών αλλά με μεγάλο πολιτιστικό βάρος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ειδικά πάνελ με αντίστοιχα θέματα θα διοργανωθούν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 6 Μαρτίου και στο Athens Democracy Forum στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Το Νοέμβριο του 2020 θα πραγματοποιηθεί Επιστημονική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με την επιμέλεια της Πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ και τη συμμετοχή σπουδαίων καθηγητών όπως ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο Αρχαιολόγος Καθηγητής Γιάννος Λώλος, ο Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Θάνος Βερέμης καθώς και ο Ναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων έχει οριστεί για τον Ιούλιο στη Σαλαμίνα, με την συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού και την συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στο πλαίσιο των εορτασμών θα οργανωθούν επίσης εικαστικές εκθέσεις από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος καθώς και Έκθεση αντικειμένων λαϊκής τέχνης και παράδοσης από τα Αρχεία τού Κράτους, η οποία θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Επίσης, θα διοργανωθεί:

- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β΄ Λυκείου, με θέμα «Ναυμαχία Σαλαμίνας- Μάχη των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά: Πώς το αποτέλεσμα των δύο αυτών γεγονότων επηρεάζει τον σύγχρονο πολίτη και τον πολιτισμό;».

- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού», σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας.

- Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο σε συνεργασία με το Κολλέγιο Αθηνών για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.

- Θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα από μαθητές Λυκείου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις