ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κόσμος του βιβλίου καταδικάζει το κάψιμο παραμυθιού του Τριβιζά: «Σκοταδιστικό περιστατικό»

Ευγένιος Τριβιζάς
Ο Ευγένιος Τριβιζάς
Εκδόσεις Πεδίο - Ελληνικά Γράμματα

Ποιο είναι το βιβλίο του Ευγένιο Τριβιζά που έγινε και μουσικοθεατρική παράσταση, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, καταδικάζουν το «σκοταδιστικό περιστατικό», όπως το χαρακτηρίζουν, που διαδραματίστηκε στη Χαλκίδα από γονείς οι οποίοι έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά.

Στην ανακοίνωσή τους που έχει τίτλο «Τα βιβλία στην πυρά, η κοινωνία σε κρίση» αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Ήταν βέβαιο ότι η μισαλλοδοξία, η διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας και ο φανατισμός κάποιων συμπολιτών μας θα κατέληγε στην απόλυτη φρίκη: το κάψιμο βιβλίων. Το σκοταδιστικό περιστατικό που διαδραματίστηκε στη Χαλκίδα από γονείς αρνητές του κορονοϊού και του εμβολιασμού παραπέμπει σε άλλες εποχές και προξενεί οργή, προβληματισμό και θλίψη.

Το βιβλίο είναι απόλυτο αγαθό. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό του. Μπορεί να το κρατήσει στη βιβλιοθήκη του ή να το εξοβελίσει από αυτήν. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάψει σε δημόσιο χώρο και σε δημόσια εκδήλωση, όχι γιατί προηγήθηκε η ανάλογη πράξη των ναζί που πέρασε στην ιστορία σαν ανοσιούργημα κατά του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά γιατί η προσωπική παιδεία και καλλιέργεια απαγορεύουν σε οποιονδήποτε άνθρωπο να διανοηθεί αυτή την πράξη. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που παρέδωσαν στην πυρά το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά είναι γονείς που, εκ των πραγμάτων, αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τα πιστεύω τους.

Πώς αντιμετωπίζονται –στην ουσία και τον πυρήνα τους– παρόμοια περιστατικά; Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει, κατά τον Σωκράτη. Την παιδεία μπορούν να την παράσχουν η πολιτεία και η οικογένεια: η μέριμνα από πλευράς της πολιτείας για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο και το διάβασμα στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού –την οικογένεια– δημιουργούν αναγνώστες, συνειδητούς πολίτες, ώριμους ανθρώπους.

Τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ευθυκρισία, η αντιληπτική ικανότητα, ο ορθός λόγος θα επικρατήσουν της αμάθειας, της παραπληροφόρησης και του σκοταδισμού.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΝΕΛΒΙ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΕΒΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ (ΣΕΕΒΙ)».

ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη
To παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη»Εκδόσεις Πεδίο - Ελληνικά Γράμματα


Σε ανακοίνωση τους, το σοκαριστικό αυτό φαινόμενο καταδικάζουν και οι Εκδόσεις Πεδίο - Ελληνικά Γράμματα, υπογραμμίζοντας:

Μόνο αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα επαίσχυντα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου 2021, στη Χαλκίδα, όπου γονείς αρνητές του κορωνοϊού συγκεντρώθηκαν και έκαψαν αντίτυπα του βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά «Όχι! Δεν θα
μας μπείτε στη μύτη!», τα οποία προορίζονταν, μέσω του υπουργείου Παιδείας, να διανεμηθούν σε παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και σκοπό είχαν με τον απλό, ευφυή και πάντα χιουμοριστικό τρόπο του Ευγένιου Τριβιζά να ενημερώσουν τους μαθητές για τους κινδύνους του κορωνοϊού.

Εικόνες βιβλίων να καίγονται στην πυρά προξενούν φρίκη και θλίψη και φέρνουν στον νου μας τις πιο σκοτεινές και επώδυνες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Οι εκδόσεις Πεδίο - Ελληνικά Γράμματα καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους σκοταδιστικές ενέργειες απέναντι στο πολύτιμο αγαθό του βιβλίου και, φυσικά, σε έναν τόσο σημαντικό πνευματικό άνθρωπο, όπως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή και το έργο του στην υπηρεσία του παιδικού βιβλίου και στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας».

«ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» του Ευγένιου Τριβιζά


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευγένιος Τριβιζάς, έγραψε το παραμύθι «ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Την εικονογράφηση έχει κάνει ο Παναγιώτης Ράππας. Το παραμύθι επρόκειτο να διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών).

Επίσης, έχει γίνει και online μουσικοθεατρική παράσταση, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την GNO TV, σε μουσική Γιώργου Δούση, σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, σκηνικά-κοστούμια Τίνας Τζόκα και animation Παναγιώτη Ράππα, Θοδωρή Σαράφη.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει αναφέρει για το έργο του: «Είμαι πεπεισμένος πως, αν ελπίζουμε ότι με προτροπές, ποινές ή επικλήσεις κινδύνων θα πείσουμε τους εφήβους να φέρονται υπεύθυνα, ματαιοπονούμε. Οφείλουμε να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα. Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί έφηβοι. Αν από νωρίς διαμορφώσουν ορθούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς, θωρακίζονται διανοητικά και, όταν σε λίγα χρόνια εισέλθουν στο στάδιο της εφηβείας, είναι πολύ πιο πιθανό να φέρονται υπεύθυνα και πολύ πιο δύσκολο να καθίστανται έρμαια ανυπόστατων διαδόσεων. Το έργο μου αυτό τον σκοπό έχει· να προετοιμάσει τα παιδιά για τις πραγματικότητες μιας νέας εποχής. Μέσα από μια διασκεδαστική και αλληγορική ιστορία εκφράζει κοινές εμπειρίες των παιδιών της χώρας μας, τα οποία, λόγω της πανδημίας, βιώνουν περιόδους αποκλεισμού στα σπίτια, μακριά από το σχολείο, τους φίλους και συμμαθητές τους».

Στη σύνοψη διαβάζουμε

«Σε έναν μακρινό πλανήτη, εξωγήινοι μυρμηγκοφάγοι εξυφαίνουν ένα ύπουλο σχέδιο για να κατακτήσουν τη Γη και να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της. Πρώτος και κύριος στόχος τους τα παιδιά! Έτσι, λοιπόν, ένα πρωί, με μια άγρια ιαχή που στο σύμπαν αντηχεί, ο διαστημικός στόλος των εισβολέων, με επικεφαλής τον αποτρόπαιο στρατηγό Κόβιντ-19 τον Μικροπρεπή, επελαύνει ακάθεκτος. Ποιος θα επικρατήσει στην τρομερή αναμέτρηση που θα ακολουθήσει; Θα πετύχει το σχέδιο των εξωγήινων εισβολέων ή τα παιδιά της Γης θα βρουν τρόπους να τους κατατροπώσουν; Μια καθηλωτική περιπέτεια γεμάτη εκρηκτικές εκπλήξεις».


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ράδιο Αρβύλα: Καταγγελία πρώην εργαζόμενης-Γνώριζαν ότι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος είναι παρενοχλητής

Ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Στάθης Παναγιωτόπουλος; Η σχέση του με τους Deep Purple

Συντάξεις: Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για 3 εκατ. ασφαλισμένους - Ποιους αφορά