Τζέιμς Μποντ Infographic
Πηγή: Ζωή Κατσιγιάννη / Newsbomb.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζέιμς Μποντ: 60 χρόνια και 25 ταινίες μετά, παραμένει ο 007 της καρδιάς μας

Ο Τζέιμς Μποντ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σινεμά στο Dr. No με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι τo 1962.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού Τζέιμς Μποντ στη μεγάλη οθόνη. Έξι δεκαετίες μετά, ο πράκτορας της καρδιάς μας, παραμένει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς κινηματογραφικούς ήρωες και αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας.

Ο Τζέιμς Μποντ δημιουργήθηκε το 1953 από τον Άγγλο συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ κάνοντας την εμφάνισή του στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Casino Royale. Το Dr. No (Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007, εναντίον Δόκτορος Νο), η πρώτη ταινία Μποντ έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου του 1962, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Σον Κόνερι, τον καλύτερο Μποντ (για θεατές και δημοσκοπήσεις) που έχει περάσει ποτέ από τη μεγάλη οθόνη!

Πολλά από τα διάσημα αντιπροσωπευτικά στοιχεία των ταινιών «Τζέιμς Μποντ» πρωτοεμφανίσθηκαν στο Dr. No. Οι στιλιζαρισμένοι τίτλοι, το εμβληματικό μουσικό θέμα του Μποντ και φυσικά μια από τις τις πιο διάσημες ατάκες στην ιστορία του σινεμά: «Μποντ. Τζέιμς Μποντ».

60 χρόνια Τζέιμς Μποντ: Το infographic του Newsbomb.gr
60 χρόνια Τζέιμς Μποντ: Το infographic του Newsbomb.grΖωή Κατσιγιάννη / Newsbomb.gr

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι ο ίδιος ο Φλέμινγκ αντιδρούσε έντονα με την επιλογή του Κόνερι στον ρόλο του ήρωα. Ο Μποντ ήταν Άγγλος και ο Κόνερι ήταν Σκωτσέζος, ο Μποντ προερχόταν από ανώτερη τάξη, ενώ ο Κόνερι προερχόταν από ένα υπόβαθρο της εργατικής τάξης, ο Μποντ ήταν εκλεπτυσμένος και μορφωμένος όμως ο Κόνερι ήταν πολύ τραχύς. Φυσικά, όταν είδε την ταινία, ο Φλέμινγκ πείστηκε και ενθουσιασμένος παραδέχτηκε ότι ο Κόνερι ήταν άψογη επιλογή.

Το έπος του Μποντ, παραμένει το τρίτο πιο επιτυχημένο κινηματογραφικό franchise όλων των εποχών μετά τη Marvel και τo Star Wars Saga. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 25 ταινίες Τζέιμς Μποντ, ενώ τον ρόλο έχουν ερμηνεύσει έξι ηθοποιοί: Σον Κόνερι, Ρότζερ Μουρ, Τζορτζ Λάζενμπι, Τίμοθι Ντάλτον, Πιρς Μπρόσναν και Ντάνιελ Κρεγκ. Το ρεκόρ συνεχίζει να κρατάει ο Βρετανός ηθοποιός Ρότζερ Μουρ που υποδύθηκε τον Μποντ σε επτά ταινίες.

Ο κομψός πράκτορας και αδιόρθωτος γυναικάς, όλα αυτά τα χρόνια είχε στο πλευρό του μερικές από τις ομορφότερες πρωταγωνίστριες. Από την Ούρσουλα Άντρες στο Dr. No, που με το περίφημο άσπρο μπικίνι αναδύεται από τη θάλασσα σαν άλλη Αφροδίτη κάνοντας το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, μέχρι τις Τζέιν Σέιμουρ, Ντενίζ Ρίτσαρντς, Τέρι Χάτσερ, Σοφί Μαρσό, Χάλι Μπέρι, Μόνικα Μπελούτσι, Άνα Ντε Άρμας.

Η πιο πρόσφατη ταινία Τζέιμς Μποντ με τίτλο No Time to Die, κυκλοφόρησε το 2021 με πρωταγωνιστή για πέμπτη και τελευταία φορά τον Ντάνιελ Κρεγκ.

Έκτοτε, οι παραγωγοί Μπάρμπαρ Μπρόκολι και Μάικλ Γουίλσον βρίσκονται σε αναζήτηση του νέου 007 τον οποίο σχεδιάζουν να «επανεφεύρουν», όπως δηλώνουν σε συνεντεύξεις που δίνουν κατά καιρούς.



Διαβάστε επίσης

Τζέιμς Μποντ: Ο θρυλικός 007 σε αριθμούς - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Τζέιμς Μποντ: Από τον Σον Κόνερι στον Ντάνιελ Κρεγκ - Οι λόγοι που κρέμασαν το σμόκιν του 007

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ