ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θυμόμαστε 10 κινηματογραφικές στιγμές του Κώστα Καζάκου

Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος στην ταινία Μια γυναίκα στην αντίσταση
YouTube

Ο Κώστας Καζάκος έπαιξε σε 40 περίπου κινηματογραφικές ταινίες.

Ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος του Κώστα Καζάκου ήταν στην ταινία Η Αρπαγή της το 1956 και ενώ ήταν ακόμα σπουδαστής στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στη σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Ο Καζάκος έπαιξε τον ρόλο του Πλούτωνα δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Ορέστης Μακρής, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Λαυρέντης Διανέλλος και η Αλέκα Κατσέλη.

Ο Κώστας Καζάκος έπαιξε σε 40 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ενώ σκηνοθέτησε ο ίδιος πάνω από 15 φιλμ.

Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)

Η ταινία στην οποία γεννήθηκε ο μεγάλος έρωτας του με την Τζένη Καρέζη. Μια ταινία του Ντίνου Δημόπουλου σε σενάριο Νίκο Φώσκολου. Πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη, Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ζώρας Τσάπελης και Σπύρος Καλογήρου.

Η ταινία απέσπασε δύο κρατικά βραβεία από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: σκηνοθεσίας για τον Νίκο Φώσκολο και ερμηνείας για τον Κώστα Καζάκο.

Στα γυρίσματα της ταινίας, κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι, ξεκίνησε το ειδύλλιο Καζάκου - Καρέζη, το οποίο οδήγησε στον γάμο τους.

Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970)

Το ζευγάρι πλέον, Καζάκος - Καρέζη, πρωταγωνιστεί σε μια ακόμα ταινία του Ντίνου Δημόπουλου με παρόμοιο θέμα, εμπνευσμένη από την ηρωική δράση της αντιστασιακής Μαρίας Δημάδη που εκτελέστηκε το 1944.

Η ταινία έκοψε πάνω από 450 χιλιάδες εισιτήρια και εκτός από τους Καρέζη-Καζάκο, πρωταγωνιστούν ακόμα οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Λαυρέντης Διανέλλος, Άλκης Γιαννακάς, κ.ά.

Πεθαίνω κάθε ξεμέρωμα (1969)

Καραγιάννη - καζάκος
Μάρθα Καραγιάννη και Κώστας Καζάκος στην ταινία Πεθαίνω κάθε ξημέρωμαΦίνος Φιλμ


Ο Κώστας Καζάκος συμπρωταγωνιστεί με τους Μάρθα Καραγιάννη, Μάρθα Βούρτση, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νόρα Βαλσάμη, Νίκο Γαλανό, Σπύρο Καλογήρου, Σωτήρη Μουστάκα, κ.ά.

Η ταινία του Νίκου Φώσκολου έκοψε 241.668 εισιτήρια και μάλιστα εδώ η Μάρθα Καραγιάννη υποδύεται την τραγουδίστρια Πέρσα, στον μοναδικό δραματικό της ρόλο στο σινεμά.

Η λεωφόρος του μίσους (1968)

Κώστας Καζάκος και Μαίρη Χρονοπούλου
Κώστας Καζάκος και Μαίρη ΧρονοπούλουΦίνος Φιλμ

Μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Νίκου Φώσκολου που κυκλοφόρησε στις 14 Οκτωβρίου του 1968 κόβοντας 550.847 εισιτήρια.

Στην ταινία εκτός από τον Κώστα Καζάκο πρωταγωνιστούν ακόμα οι Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Γαλανός, Μάνος Κατράκης, Σπύρος Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου, Νόνικα Γαληνέα, Μιράντα Ζαφειροπούλου, κ.ά.

Ερωτική συμφωνία (1972)

Ο Κώστας Καζάκος σκηνοθετεί και η Τζένη Καρέζη υπογράφει το σενάριο. Το ζευγάρι πρωταγωνιστεί για ακόμα μια φορά στο μεγάλο πανί.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1971-1972 και έκοψε 165.179 εισιτήρια. Ήρθε στην 31η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες.

Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)

Κοινωνία ώρα μηδέν
Ο Κώστας Καζάκος στην ταινία Κοινωνία ώρα μηδένΦίνος Φιλμ

Μια ταινία που έχει αφήσει εποχή με το μοναδικό σενάριο του Νίκο Φώσκολου και τις ερμηνείες των Νίκου Κούρκουλου, Μαίρης Χρονοπούλου, Φλωρέττας Ζάννα, Ανδρέα Μπάρκουλης, Κώστα Καζάκου, Άγγελου Αντωνόπουλου, κ.ά. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ντίνο Δημόπουλο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 5 Δεκεμβρίου του 1966 και έκοψε 596.289 εισιτήρια.

Υποβρύχιον: Παπανικολής (1971)

Υποβρύχιον: Παπανικολής
Υποβρύχιον: ΠαπανικολήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος

Η ταινία περιγράφει την ιστορία του υποβρυχίου «Παπανικολής» και τη δράση του κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Ο Κώστας Καζάκος υποδύεται τον κυβερνήτη Μίλτο Ιατρίδη, ενώ ο Γιάννης Φέρτης τον υποπλοίαρχο Βασίλη Ασλάνογλου.

Παίζουν ακόμα οι Σταύρος Ξενίδης, Αρτέμης Μάτσας, Νέλλη Γκίνη, Αιμιλία Υψηλάντη, κ.ά.

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)

Η άκρως πολιτικοποιημένη ταινία του Νίκου Τζήμα συγκέντρωσε ένα καστ ηθοποιών που αρκετοί εξ αυτών ανήκαν στον χώρο της Αριστεράς (Κώστας Καζάκος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αντώνης Αντωνίου). Η ταινία προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε, παρ' όλα αυτά η εμπορική της επιτυχία ήταν τεράστια. Επίσης, βραβεύθηκε από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφων Αθήνας, αλλά και από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας, με ειδικό βραβείο.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη δράση και την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, δίνοντας έμφαση στη γνωστή απολογία του. Τοποθετείται μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, και εξιστορεί τη δράση όχι μόνο του Μπελογιάννη αλλά και των υπόλοιπων συντρόφων του, ενώ σχολιάζει και το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα.

Ηλέκτρα (1962)

Το 1962 ο Κώστας Καζάκος συμμετέχει στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη δίπλα στην θρυλική Ειρήνα Παπά και άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς όπως οι Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, κ.ά.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και πρόκειται για την πιο άρτια και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο, που σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως στο Στο Φεστιβάλ των Καννών που κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς αρχαίου δράματος, ενώ ο Φίνος βραβεύτηκε για την ηχητική επένδυση της ταινίας.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία στη «Le Figaro» γράφοντας πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ και το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς για να την τιμήσει. Η ταινία κέρδισε 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

Λυσιστράτη (1972)

Η ταινία, Λυσιστράτη προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και έκοψε 191.459 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση ανάμεσα σε 64 ταινίες.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Ζερβουλάκος, το σενάριο ο Γιάννης Νεγρεπόντης και τη μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος. Η παραγωγή ανήκει στον Κώστα Καζάκο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζένη Καρέζη (Λυσιστράτη), Κώστας Καζάκος (Κινησίας), Άννα Φόνσου (Μυρίνη), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Πρόβουλος), κ.ά.



Σχετικές ειδήσεις