ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ταξίδι στον Γαλαξία» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Ταξίδι στον Γαλαξία» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο στο Ίδρυμα Ευγενίδου

 Ένα ταξίδι από τη Γη και μέχρι πέρα από το Γαλαξία, είναι ένα ταξίδι στα πιο αχαρτογράφητα μέρη που μπορεί να φανταστεί κανείς. Φιλοδοξία του να απαντηθούν  δύο ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα: «από πού προερχόμαστε;» και «είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;»  και επίσης να διακρίνει τις λάμψεις της «αυγής του κόσμου» όταν οι πρώτοι γαλαξίες άρχισαν να φωτίζουν το Σύμπαν μετά το big bang πριν δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Γαλαξίας μας είναι μία αχανής αστρική πολιτεία με εκατοντάδες δισ. άστρα και πλανήτες και τεράστιες ποσότητες αερίων και σκόνης, μέσα στις οποίες γεννιόνται νέα άστρα. Κανένα, όμως, άστρο δεν είναι ακριβώς ίδιο με κάποιο άλλο. Κάθε άστρο, δηλαδή, έχει διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη και τον θάνατο τους είναι η αρχική τους μάζα. Επομένως, πώς γεννιούνται τα άστρα; Ποιο θα είναι το τέλος του Ήλιου; Τι είναι οι εκρήξεις σουπερνόβα, οι αστέρες νετρονίων, τα πάλσαρ και οι μαύρες τρύπες; Πώς ανακαλύψαμε την τεράστια μαύρη τρύπα που υπάρχει στον πυρήνα του Γαλαξία μας; Το ταξίδι μας ανάμεσα στα άστρα του Γαλαξία αρχίζει…

Το «ταξίδι» αυτό, μια σαραντάλεπτη ψηφιακή παράσταση, του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, παραγωγής 2022, επιτρέπει στους θεατές (άνω των 10 ετών) την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των γαλαξιών, δηλαδή την κατανομή της ύλης στο διάστημα, αλλά και της συμπεριφοράς της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης.

Ο σχηματισμός των αστεριών είναι η διαδικασία κατά την οποία οι πυκνές περιοχές μέσα στα μοριακά νέφη στο διαστρικό διάστημα, που μερικές φορές αναφέρονται ως "αστρικά εκκολαπτήρια" ή "περιοχές σχηματισμού αστεριών", καταρρέουν και σχηματίζουν αστέρια.

Το 2015 ο γνωστός φυσικός,Stephen Hawking, δήλωσε πως η επιβίωση της ανθρωπότητας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να κατοικήσουμε κάπου αλλού στο σύμπαν μιας και ο κίνδυνος καταστροφής του πλανήτη μας ολοένα και αυξάνεται. Για τον λόγο αυτό, συμπλήρωσε πως θα ήθελε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού για τη σημασία των διαστημικών πτήσεων.

Τα αστροφυσικά και κλιματολογικά μοντέλα δείχνουν ότι μέσα σε περίπου χίλια εκατομμύρια χρόνια ο Ήλιος θα έχει αυξήσει τη φωτεινότητά του κατά 10%, καθιστώντας έτσι το κλίμα της Γης πολύ ζεστό και την ατμόσφαιρά της πολύ αδύναμη για να μπορεί να συντηρήσει μια περίπλοκη πολυκύτταρη ζωή.

Αναμφίβολα, ο πλανήτης μας είναι πολύτιμος αλλά σύμφωνα με τον Γερμανό φυσικό και μηχανικό, Wernher Von Braun, αρχιτέκτονα του προγράμματος Apollo της ΝASA:

«Πρέπει να χτίσουμε μια γέφυρα προς τα αστέρια, επειδή, από όσο ξέρουμε, είμαστε τα μόνα νοήμονα πλάσματα σε ολόκληρο το σύμπαν. Δεν πρέπει να αποτύχουμε στο καθήκον να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη νοήμονα ζωή που ξέρουμε.»

Γι αυτό τολμήστε να ακολουθήσετε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Ακόμη κι αν αυτό φτάνει μέχρι τ΄αστέρια..

Τ΄αστέρια είναι κοντά..

στο Νέο ψηφιακό Πλανητάριο!

Συντελεστές:

αφήγηση

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΡΛΑΜΠΑΣ

narration

ARIS GERONTAKIS

σκηνοθετική επιμέλεια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

σενάριο, επιστημονική επιμέλεια & κείμενο αφήγησης

ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

μουσική & sound design

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΚΑΤΣΑΡΗΣ

διεύθυνση παραγωγής

ΜΑΝΟΣ ΚΙΤΣΩΝΑΣ

σύμβουλος παραγωγής

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ