πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα του Newsbomb.gr: Από τον Μπισμπίκη και τον Ξαρχάκο στον Κιάνου Ριβς

Τα σημαντικά ραντεβού μας με την Τέχνη για αυτή την εβδομάδα: Μουσική, θέατρο, σινεμά και βιβλίο.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο μεγαλύτερος ίσως, εν ζωή, συνθέτης ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς. Ο πολυσυζητημένος, για διάφορους λόγους, Βασίλης Μπισμπίκης έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διασκευάζοντας Ντοστογιέφσκι και ήδη τα εισιτήρια είναι... δυσεύρετα. Ο αγαπημένος -όλων- Κιάνου Ριβς παίρνει ξανά το όπλο του και επιστρέφει για τέταρτη φορά (και στα ελληνικά σινεμά) ως John Wick. Δεν τα λες και λίγα...

Θέατρο

Έγκλημα και Τιμωρία: Αθήνα, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μετά τις παραστάσεις Άνθρωποι και Ποντίκια και Κόκκινα Φανάρια, ο Βασίλης Μπισμπίκης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κάνει μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Ρώσου συγγραφέα, μεταφέροντάς το ως ένα λαϊκό νουάρ στην Αθήνα του 2023.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης
Ο Βασίλης Μπισμπίκης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της ΣτέγηςΑνδρέας Σιμόπουλος


Έως τις 9 Απριλίου 2023 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Ημέρες και ώρες παραστάσεων - Τετάρτη έως Κυριακή: 20:30.

Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους, Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια, η «αόρατη» Νάνερλ Μότσαρτ, μας παρουσιάζει τον αληθινό Αμαντέους.

Η Πέμη Ζούνη ενσαρκώνει τη Νάνερλ Μότσαρτ. Μαζί της ο ταλαντούχος Φοίβος Έλιο Μπέικο και ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος. Σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη.

Η Πέμη Ζούνη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους»
Η Πέμη Ζούνη πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους»


Έξτρα παραστάσεις λόγω επιτυχίας: Κυριακή 26 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, όσο και το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Απριλίου σε διπλές παραστάσεις στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ.

Μουσική

Ο Σταύρος Ξαρχάκος και το Δημοτικό τραγούδι - Από τον Πόντο ως την Κρήτη «Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση», θέατρο Παλλάς

Το ζήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της συναυλίας «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι» και συνεχίζεται τώρα στο Θέατρο Παλλάς τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, με το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής, με τίτλο «Από τον Πόντο ως την Κρήτη - Ερόδισ’ η ανατολή και ξέφεξεν η δύση».

Αυτή τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι «διευρυμένος», καθώς η μουσική μας αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο και συνοδοιπόροι του Σταύρου Ξαρχάκου στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα, γνωστή για την αγάπη της και τη δεξιοτεχνία της στο δημοτικό τραγούδι, είναι ερμηνευτές – εκπρόσωποι: της αυθεντικής κρητικής παράδοσης ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και του ποντιακού τραγουδιού ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Σινεμά

John Wick: Κεφάλαιο 4 (John Wick: Chapter 4)

Ο John βρίσκει τον τρόπο να νικήσει την Υψηλή Τράπεζα. Πριν όμως κερδίσει την ελευθερία του, ο Wick πρέπει να αντιμετωπίσει έναν εχθρό με πανίσχυρες συμμαχίες σε όλη την υφήλιο και δυνάμεις που θα μετατρέψουν παλιούς φίλους σε εχθρούς.

Βιβλίο

Καλντερίμι, Γιάννης Καλπούζος (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος, Γιάννης Καλπούζος, μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο.

Καλντερίμι, Γιάννης Καλπούζος
Καλντερίμι, Γιάννης Καλπούζος


Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.

Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο 99 χρόνων.

Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…

Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα.

Μην χάσετε...

Ένα sweet fashion show στο Μηχανουργείο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στις 19:00, με αφορμή το νέο βιβλίο Γλυκά παντρέματα… από τον Χρήστο Βέργαδο.

Η επίδειξη μόδας θα έχει ρούχα κατασκευασμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής, όπως σταφίδες, ζελεδάκια, κουφέτα, φύλλα βάφλας, marshmallows… Μερικές από τις δημιουργίες θα φορεθούν από τις: Ελένη Βουλγαράκη, Ματίνα Νικολάου, Ελισάβετ Σπανού, Άννα Ζηρδέλη, Μαίρη Αργυριάδου, Χριστίνα Φλαμπούρη, Αποστολία Ζώη.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Σίσσυ Χρηστίδου. Είσοδος ελεύθερη.

Ο Χρήστος Βέργαδος στο νέο του βιβλίο «παντρεύει» τα brownies με τα cookies, την κρέμα flan με το κέικ σοκολάτας και συνδυάζει πολλές άλλες συνταγές, ενώ εμείς απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα και βλέπουμε τη ζαχαροπλαστική αλλιώς. Γιατί τελικά τα γλυκά… είναι έρωτα. Σας έχει συμβεί να θέλετε δύο γλυκά σε ένα; Ή κάποιος από την παρέα σας να έχει όρεξη για λουκουμάδες και κάποιος άλλος για cheesecake; Σε αυτό το βιβλίο «παντρεύονται» δημιουργικά 150 αγαπημένες συνταγές, δημιουργώντας 50 νέους συνδυασμούς που θα σας καταπλήξουν! Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι ο αναγνώστης, αντλώντας πληροφορίες και έμπνευση από τις συνταγές, να προχωρήσει στα δικά του «παντρέματα» και να εντυπωσιάσει γνωστούς και φίλους. Το βιβλίο αυτό είναι ένας μοναδικός οδηγός για να ανανεώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα γλυκά και τη ζαχαροπλαστική.

Διαβάστε επίσης

Οι νέες ταινίες στα σινεμά: Ο John Wick πήρε το όπλο του

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ