ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι έρχεται τον Μάρτιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Τι έρχεται τον Μάρτιο στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για όλους, από βρέφη έως άτομα 65+ περιμένει τους επισκέπτες του Μουσείου Μαρία Κάλλας για τον Μάρτιο. 

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων ανοίγει για τον μήνα Μάρτιο πρώτη φορά τις πόρτες του στην τέχνη του παιδικού θεάτρου, παρουσιάζοντας την διαδραστική μουσική παιδική παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο» από την καλλιτεχνική ομάδα “thea-tree”, ενώ παράλληλα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου προσφέροντας στην τιμή του εισιτηρίου δωρεάν ξενάγηση εστιασμένη στα θεατρικά αντικείμενα της συλλογής του μουσείου.

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει στο Μουσείο Μαρία Κάλλας στις 19.00, με μία συναυλία μουσικής δωματίου με τον Άγγελο Λιακάκη στο βιολοντσέλο και τον Κωνσταντίνο Δεστούνη στο πιάνο.

Την ίδια στιγμή, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προτείνει κι άλλες δράσεις για όλη την οικογένεια ανανεώνοντας το σταθερό πλέον ραντεβού τα Σάββατα με οικογενειακά εργαστήρια και δημιουργικές αφηγήσεις και δίνει έμφαση στα βρεφικά προγράμματα με δωρεάν εισιτήριο για παιδιά 8 μηνών έως 2,5 ετών.

Τέλος, συνεχίζει το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων σε άτομα 65+ που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη ανταπόκριση.

Μουσικοί Περίπατοι

Design sans titre(1).png

Ντούο Βιολοντσέλο-Πιάνο

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 19.00

Από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού Γλώσσα και Μουσική, αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένο ζεύγος. Όχι τυχαία, κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή, ο όρος μουσική αναφερόταν στον μουσικά προκαθορισμένο στίχο, όπως εμφανιζόταν στα διάφορα ποιητικά είδη. Λογικό, καθώς η μία τέχνη αναζητά στην άλλη τον ρυθμό, το απόσταγμα των νοημάτων, την καθαρότητα του κειμένου…την έκφραση συναισθημάτων. Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει στο Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων, στις 19.00, με μία συναυλία μουσικής δωματίου. Ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο συμπράττει με τον πιανίστα Κωνσταντίνο Δεστούνη σε ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα του σχετικού ρεπερτορίου. Ο κατ’ εξοχήν εκφραστής του γερμανικού Ρομαντισμού, Ρόμπερτ Σούμαν, συνέθεσε τα Φανταστικά Κομμάτια, έργο 73, μέσα σε μόλις δύο μέρες τον Φεβρουάριο του 1849. Η αρχική σύνθεση ήταν για κλαρινέτο και πιάνο αλλά εκδόθηκαν σε παράλληλες εκδοχές για βιολί και για βιολοντσέλο. Τα τρία κομμάτια συνιστούν ένα ενιαίο έργο, γεγονός που φανερώνεται από το κοινό τονικό τους κέντρο. Ο ιμπρεσιονιστής Claude Debussy λειτουργεί ως γέφυρα μετάβασης από τη Ρομαντική στη σύγχρονη εποχή, ενώ ο Johannes Brahms μας επαναφέρει στην αυθεντική ρομαντική πολύχρωμη αφήγηση.

Το πρόγραμμα με μια ματιά:

Robert Schumann (1810-1856)

Φανταστικά Κομμάτια για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 73

Ι. Zart und mit Ausdruck – attacca

II. Lebhaft, leicht – attacca

III. Rasch und mit Feuer

Claude Debussy (1862-1918)

Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο

Ι. Prologue: Lent (sostenuto e molto risoluto)

II. Sérénade: Modérément animé (fantasque et léger)

III. Finale: Animé (léger et nerveux)

Johannes Brahms (1833-1897)

Σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο σε μι ελάσσονα αρ. 1, έργο 38

Ι. Allegro non troppo

II. Allegretto quasi Menuetto – Trio

III. Allegro

Συμμετέχουν: Άγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο & Κωνσταντίνος Δεστούνης, πιάνο

Πληροφορίες: Στις 18:00, μία ώρα προ της έναρξης της συναυλίας, θα παραχωρηθεί ελεύθερη περιήγηση στo Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων.

Γενική είσοδος: 10€ / άτομο ( Ηλεκτρονικές κρατήσεις μέσω more)

Πληροφορίες – Τηλεφωνικές Κρατήσεις: 210-4404204, (Τρίτη – Παρασκευή 11:00-16:00)

Δωρεάν Ξενάγηση εστιασμένη στα θεατρικά αντικείμενα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Design sans titre(3).png

Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 17.00

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, τιμά την παγκόσμια ημέρα θεάτρου η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, προσφέροντας μέσα στην τιμή του εισιτηρίου δωρεάν ξενάγηση εστιασμένη στα θεατρικά αντικείμενα της συλλογής του μουσείου. Μέσα από την περιήγηση στην έκθεση θα δοθεί έμφαση στη συλλογή και στις ερμηνείες των αντικειμένων που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες. Κοστούμια μεγάλων ρόλων που έχει φορέσει η ντίβα της όπερας, σκηνικές αποτυπώσεις εμβληματικών έργων και ρόλων που έχει ερμηνεύσει και αγαπημένα της σκηνικά αντικείμενα, θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της ξενάγησης.

Πληροφορίες:

Ημερομηνία & Ώρα ξενάγησης: 27/3/2024, 17.00

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας τηλεφωνικά: 210 44 04 204

Διάρκεια ξενάγησης : 50 λεπτά

Είσοδος στο μουσείο: Γενική είσοδος 10 ευρώ / Κατηγορίες μειωμένων εισιτηρίων εδώ

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσέρχονται στο μουσείο 10′ πριν την ώρα έναρξης της ξενάγησης.

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων

«Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο»

1300x525_petros-kai-lykos.jpg

Κυριακή 31 Μαρτίου στις 12.00

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και η καλλιτεχνική ομάδα thea-tree παρουσιάζουν τη διαδραστική μουσική παιδική παράσταση «Ο Πέτρος και ο λύκος σε παγίδα για πιάνο».

Το έργο ξεκινά με αφορμή το κλασσικό μουσικό παραμύθι που έγραψε ο Σεργκέι Προκόφιεφ στις αρχές του 20ου αιώνα με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα της ορχήστρας. Στο «…παγίδα για πιάνο» όμως, τα πράγματα αλλάζουν! Τα μουσικά θέματα του παραμυθιού ερμηνεύονται ζωντανά από μία πιανίστρια επί σκηνής και γίνονται αφορμή για παιχνίδια με στόχο τα παιδιά-θεατές να αναπτύξουν το μουσικό τους αισθητήριο και να ευαισθητοποιηθούν σε ό,τι αφορά στη σχέση των ανθρώπων με τα άγρια ζώα και το φυσικό περιβάλλον.

Στο τέλος της παράστασης, ηθοποιοί, μουσικοί και κοινό ενώνονται μέσα από το τραγούδι οδηγώντας τα παιδιά στην ευχαρίστηση της μουσικής δημιουργίας.

Συντελεστές της παράστασης:

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης

Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Νταούλη, Γιάννης Ιωάννου

Πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Artwork: Μαρκέλλα Δουζενάκη

Παραγωγή: Καλλιτεχνική ομάδα “thea-tree”

Πληροφορίες: 31/3 & 7/4 - 12.00 (διάρκεια 60')

Ηλικίες: 3,5-8 ετών

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ το άτομο

Κρατήσεις αποκλειστικά μέσω more

Παίζουμε με Όπερα και χρώματα

ΠΑΙΖΟΥΜΕ-ΜΕ-ΟΠΕΡΑ-ΚΑΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ1300_525.png

Αισθητηριακό εργαστήριο με τη μέθοδο θεατρικού παιχνιδιού

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 9:30 – 10:15 π.μ.

Δωρεάν για βρέφη 8 μηνών έως 2,5 ετών

Πως θα πιάσουμε τον ρυθμό; Τι σχέση μπορεί να έχει μια μελωδία με τη ζωγραφική; Ο μαέστρος μιας ορχήστρας δίνει τον παλμό και το παιχνίδι ξεκινά! Βρέφη και συνοδοί συμμετέχουν σε ένα διακαλλιτεχνικό αισθητηριακό εργαστήριο και οικειοποιούνται τους ήχους της όπερας μέσα από μουσικοκινητικά, θεατρικά και εικαστικά παιχνίδια. Το σώμα αποκτά ρυθμό και κίνηση ανακαλύπτοντας τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες μέσα από γνωστά μουσικά έργα αποτυπώνοντάς τα με χρώματα και υλικά.

Δωρεάν αισθητηριακό εργαστήριο με τη μέθοδο θεατρικού παιχνιδιού που στόχο έχει να συστήσει την όπερα στα βρέφη ηλικίας 8 μηνών έως 2,5 ετών. Υποχρεωτική συνοδεία γονέα.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ ο γονέας & δωρεάν το βρέφος

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-15:00 στο: 210 44 04 204.

Τα καπέλα μιλούν

ΤΑ ΚΑΠΕΛΑ ΜΙΛΟΥΝ1300x525.png

Εικαστικό εργαστήριο με τη μέθοδο θεατρικού παιχνιδιού

Σάββατο 30 Μαρτίου στις 11:00-12:00

6 έως 10 ετών

Τι κρύβουν άραγε οι συλλογές του μουσείου; Εκτός από τη μαγική φωνή, η ντίβα της όπερας ήταν γνωστή και για το φινετσάτο στυλ της. Παιδιά και συνοδοί θα ανακαλύψουν τα αγαπημένα καπέλα της μεγάλης σοπράνο και θα δημιουργήσουν τα δικά τους που κάτι θα έχουν να μας πουν…

Εικαστικό εργαστήριο με τη μέθοδο θεατρικού παιχνιδιού

Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί και 3 ευρώ ο/η συνοδός

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-15:00 στο: 210 44 04 204.

«Το Μουσείο αφηγείται»

ΑΚΟΥΣΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ...(1300 x 525 px).png

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 15.00-16.00

«Άκουσε τη μουσική» της Richards Mary (Εκδόσεις: Πατάκη)

5-7 ετών

Ένα Σάββατο του μήνα, το Μουσείο Μαρία Κάλλας του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δημιουργικές αφηγήσεις παραμυθιών, γεμάτες θεατρικά, μουσικοκινητικά παιχνίδια και εικαστικές δράσεις για παιδιά μαζί με τους συνοδούς τους. Τον Μάρτιο το Μουσείο αφηγείται «Άκουσε τη μουσική» της Richards Mary (Εκδόσεις: Πατάκη) για παιδιά 5-7 ετών.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ το παιδί και 3 ευρώ ο/η συνοδός

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-15:00 έως και 10 μέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής του εργαστηρίου, στο: 210 44 04 204.

Τα βιβλία που έχουν επιλεχθεί βρίσκονται στο πωλητήριο του Μουσείου.

*Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-15:00 στο: 210 44 04 204.

Δωρεάν Ξεναγήσεις για άτομα 65+

65+ (1300 x 525 px).png

Τις Πέμπτες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας προσκαλεί επισκέπτες 65+ να βιώσουν τη μουσειακή εμπειρία και να ανακαλύψουν τη μεγάλη σοπράνο αλλά και την τέχνη της όπερας προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις που περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί μια συνολική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τον κόσμο της όπερας και της μεγάλης ντίβας μέσα από μια διαδρομή βιωματικής εμπειρίας, εμπλουτιζόμενη από οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, νέες τεχνολογίες, ηχητικά και ιστορικά τεκμήρια.

7, 14, 21, 28 Μαρτίου / 11.00-11.50 π.μ.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας τηλεφωνικά : 210 44 04 204

Διάρκεια ξενάγησης : 50 λεπτά

Είσοδος στο μουσείο : 7 ευρώ για 65+

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσέρχονται στο μουσείο 10' πριν την ώρα έναρξης της ξενάγησης.

*Περιορισμένος αριθμός θέσεων