ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NFT: Η νέα «τρέλα» στο διαδίκτυο - Η πρώτη Ελληνίδα influencer που δημιούργησε το δικό της έργο

NFTs
Ο Μάικ Βίνκελμαν πούλησε αυτό το έργο για το ποσό-ρεκόρ των 69 εκατ. δολαρίων μέσω του διάσημου οίκου δημοπρασιών Christie’s.
Beeple/Christie’s

NFT: Τι είναι τελικά αυτά τα ψηφιακά έργα και γιατί ξαφνικά παγκοσμίως ασχολούνται με αυτά; Η πρώτη Ελληνίδα influencer που δημιούργησε το δικό της NFT, μίλησε στο Newsbomb.gr

Η πανδημία τον τελευταίο χρόνο δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και «γέννησε» νέες ιδέες. Μία από αυτή ήταν το NFT το ακρωνύμιο από τις λέξεις «Non-Fungible Token» και για να το πούμε και στη γλώσσα μας, «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα».

Μπορεί και μόνο στο άκουσμα και μόνο τριών γραμμάτων να σας έπιασε πονοκέφαλος, όμως θα σας εξηγήσουμε τι είναι η νέα «τρέλα» του διαδικτύου όσο πιο απλά γίνεται.

Τι είναι τα NFTs;

Τα NFTs ή Non-Fungible tokens, είναι ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τα οποία μπορεί να αποτελούνται από μία μεγάλη γκάμα από χειροπιαστά ή άυλα αντικείμενα, ακόμα και έργα τέχνης.

Αυτές οι μη εμπορεύσιμες μάρκες, μπορεί να είναι συλλεκτικές αθλητικές κάρτες ή ένα ψηφιακό ακίνητο ή ακόμα και ψηφιακά αθλητικά παπούτσια. Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη, καθώς για την δημιουργία ενός NFT αρκεί η φαντασία του δημιουργού του ή οποιοδήποτε «αντικείμενο» της επικαιρότητας.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης. Ένα NFT μπορεί να αλλάξει «χέρια» μόνο μέσω δημοπρασιών ως συλλεκτικό αντικείμενο.

Ας δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό. Στα τέλη Φεβρουαρίου ένα video clip με δωρεάν εικόνες (!) από τον καλλιτέχνη ψηφιακών έργων Beeple (Μάικλ Γουίνκελμαν) δημοπρατήθηκε έναντι 6,6 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία του αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 67.000 δολάρια!

Έτσι ο κάτοχος αυτού του βίντεο, έχει πλέον στα «χέρια» του κάτι μοναδικό, κάτι που δεν θα ξαναβγεί ή ακόμα και αν γίνει αυτό, γνωρίζει τόσο εκείνος, όσο και ο «πωλητής» ποιος έχει το πρωτότυπο.

Όλα αυτά τα ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» καταγράφονται στο blockchain, που είναι κάτι σαν ψηφιακό βιβλίο και έτσι μέσα από αυτό, το κάθε NFTs πιστοποιείται πως είναι μοναδικό.

Οι καλλιτέχνες που θέλουν να διαθέσουν τη δουλειά τους μέσω NFT πρέπει να εγγραφούν σε μια από τις πλατφόρμες πώλησης, κι έπειτα να δημιουργήσουν ψηφιακή άδεια ανεβάζοντας και επαληθεύοντας την πληροφορία σε blockchain. Μετά, μπορούν να ανεβάσουν το έργο τους. Το κόστος κυμαίνεται από 40 έως 200 δολάρια.

NFTs
Ο Μάικ Βίνκελμαν πούλησε αυτό το έργο για το ποσό-ρεκόρ των 69 εκατ. δολαρίων μέσω του διάσημου οίκου δημοπρασιών Christie’s.Beeple/Christie’s

Η «έκρηξη» των NFTs

Αυτά τα συλλεκτικά crypto - έργα, ακολουθούν την πορεία των κρυπτονομισμάτων τους τελευταίους μήνες και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Τα NFT δεν εμφανίστηκαν σε μία μέρα. Η αγορά τους υπάρχει από το 2017, όμως το μεγάλο «μπαμ» έγινε από τον Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτη, που συλλέκτες και κερδοσκόποι ξόδεψαν πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια σειρά από έργα τέχνης, memes και GIF μέσω των NFT», σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Time.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «έκρηξης», σημειώνεται πως ολόκληρο το 2020 είχαν ξοδευτεί «μόλις» 250 εκατ. δολάρια για NFT.

Η πρώτη Ελληνίδα influencer που δημιούργησε NFT

Η Ράνια Σαραγγανίδα ασχολείται με τον «κόσμο» του Instagram αρκετά χρόνια. Το προφίλ της 26χρονης στο δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης μετρά περισσότερους από 112 χιλιάδες ακόλουθους, με την ίδια να έχει πάρει στα σοβαρά το συγκεκριμένο κομμάτι των social αλλά και των «Non-Fungible Tokens».

Η νεαρή καλλονή από το Βόλο έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στον Power FM.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη Ράνια Σαραγγανίδα, καθώς είναι η πρώτη Ελληνίδα influencer που δημιούργησε το δικό της NFT και μας μετέφερε μία πρώτη εικόνα γι΄αυτά τα «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα».

Πώς έμαθες για το NFT και πως νιώθεις που είσαι η πρώτη Ελληνίδα influencer που το δημιούργησε;

«Άρχισα να ασχολούμαι με τα NFTs από το φθινόπωρο του 2020 . Είχα πολύ χρόνο εξαιτίας του lockdown, ήταν κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και άρχισα να ενημερώνομαι ολοένα και περισσότερο, από βίντεο και άρθρα στο ίντερνετ. Τα NFTs είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι των κρυπτονομισμάτων, είναι πολύ καινούριο για τη χώρα μας και πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να γίνει ευρέως γνωστό.

Το ότι είμαι η πρώτη influencer που το έκανε δεν έχει και τόσο πολύ σημασία για εμένα, αφού είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Πάραυτα όμως το ότι είναι το πρώτο NFT από Ελληνίδα influencer, συνεπάγεται την σπανιότητα του. Είναι συλλεκτικό δηλαδή. Σίγουρα όμως θα ακολουθήσουν και άλλα NFTs με τέτοια αξία επίσης. Είναι μόνο η αρχή».

NFTs Ράνια Σαραγγανίδα
Το πρώτο NFTs της Ράνιας ΣαραγγανίδαInstagram: raniasar_

Πιστεύεις έχει μέλλον στην Ελλάδα το NFT και ειδικά στο χώρο σου;

«Τα NFTs είναι ένας καινούργιος κόσμος που ανοίγεται και έχει άπειρες δυνατότητες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η τεχνολογία είναι αυτή που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων και πρέπει να είμαστε, και πιστεύω πως είμαστε, μέρος αυτής. Πιστεύω ότι έχει πάρα πολύ μέλλον και στη χώρα μας, καθώς ήδη στις πιο ανεπτυγμένες χώρες (Αμερική και Βρετανία) η αγορά ήδη έχει ανοίξει και τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα και στην Ελλάδα. Όσοι ασχολούνται ήδη με τα κρυπτονομίσματα θεωρούν ότι τα NFTs ανήκουν στην μετα-κρύπτο εποχή».

Πώς πήγε η πρώτη σου προσπάθεια; Είχες κάποιο κέρδος;

«Σαν πρώτη προσπάθεια πήγε πάρα πολύ καλά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι για αρκετό κόσμο είναι κάτι πολύ καινούριο. Το κέρδος είναι σχετικό, αφού σε τέτοιου είδους προσπάθειες σημασία έχει η διάρκεια και η καθιέρωση στο χώρο. Το κέρδος, και όχι απαραίτητα το οικονομικό, είναι κάτι που σε βάθος χρόνου θα έρθει».

Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσει κάποιος NFT; Τι πρέπει να κάνει και ποιος είναι ειδικός για να το φτιάξει;

«Με την τεχνολογία, όλα είναι εύκολα και όλα είναι δύσκολα. Χρειάζονται κάποιες παραπάνω τεχνικές γνώσεις, που για κάποιον που εισέρχεται για πρώτη φορά στο χώρο είναι δύσκολο να τις έχει. Στη δική μου περίπτωση, υπάρχει ομάδα πίσω από αυτό, που ασχολείται με τη δημιουργία των NFTs και εδώ θα ήθελα να αναφέρω τον συνεργάτη μου Ξενοφών Κοντούρη, που ηγείται της ομάδας (ΑthensDAO) και να τον ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα συνεργασία μας. Η βοήθεια του ήταν πολύτιμη και καταλυτική. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω πως η ομάδα μου, ο Power FM, με βοήθησε στο μέγιστο. Ήταν αυτοί που με παρακίνησαν να ασχοληθώ με τον κόσμο των cryptos».

Γνωρίζεις άλλον Έλληνα που έχει δημιουργήσει NFT;

«Προσωπικά δεν ξέρω κάποιον άλλον Έλληνα που να έχει NFT αλλά σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί στο μέλλον».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.