Double Dragon ΙΙ: Το Beat-em-up video game που έφερε «επανάσταση» στο είδος
Το εξώφυλλο του Double Dragon για το Nes που τυπώθηκε εκατομμύρια φορές
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Double Dragon ΙΙ: Το Beat-em-up video game που έφερε «επανάσταση» στο είδος

To Double Dragon αποτέλεσε την αρχή και την βάση για τους gamers που τους άρεσε αυτό το είδος παιχνιδιού.

Ο Jimmy και ο Billy Lee είναι δύο αδέρφια, άσοι στις πολεμικές τέχνες. Η κοινή και η ταυτόχρονη μάχη τους κατά των συμμοριών με σκοπό να σώσουν την φίλη του Billy την Marion από τους τη συμμορία των Black Warriors είναι και η ιστορία του Double Dragon . Όλα για μια γυναίκα λοιπόν και αφού οι ήρωες την αγαπούν προσπαθούν να την σώσουν από τα χέρια των κακών, οι οποίοι είναι και αυτοί με την σειρά τους πολύ σκληροί πολεμιστές.

Πέρα από τις κλασικές γροθιές και κλωτσιές οι αντίπαλοι των αδερφών Lee πετούν βαρέλια, έχουν μικρά μαστίγια, ενώ υπάρχουν και οι πιο αδίστακτοι που με το που βλέπουν τους ήρωες του παιχνιδιού βγάζουν μαχαίρι. Το καλό ήταν αφού ο Jimmy ή ο Billy τους νικήσουν μπορούν να πάρουν (για λίγο) το όπλο που χρησιμοποιήθηκε πριν λίγο εναντίο τους. Ενώ η βασική τους επίθεση είναι γροθιές, λακτίσματα εδάφους και αέρος…

Το στόρυ και το gameplay απλό, άλλωστε τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι τα απλά και αυτό φαίνεται ότι το είχαν κατά νου οι εμπνευστές και οι δημιουργοί του και ίσως γι’ αυτό σημείωσαν και μια διαχρονική επιτυχία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως το Double Dragon καθόρισε το είδος beat-em-up και ενέπνευσε πολλά παιχνίδια παρόμοιας μορφής, τα οποία τότε θωρούντουσαν διαδραστικά.

Το 1987 το Double Dragon έκανε τους φίλους του NES να είναι οι πιο χαρούμενοι gamers

Αναμφισβήτητα η κασέτα του Double Dragon έφερε την 2η επανάσταση στο Nintendo Entertainment System (η πρώτη είχε γίνει με το Mario Bros 1 τρία χρόνια πριν και η τρίτη που προκάλεσε σεισμό πολλών Ρίχτερ έγινε το 1993 με το Super Mario Bros 3).

To Double Dragon αποτέλεσε την αρχή και την βάση για τους gamers που τους άρεσε αυτό το είδος παιχνιδιού. Η δυνατότητα που είχε το παιχνίδι να παίζουν οι δύο παίχτες ταυτόχρονα έδινε μια άλλη αίσθηση καθώς μέχρι τότε στις οικιακές κονσόλες δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. (Συνήθως στα διπλά –όπως τα λέγαμε- έχανε ο ένας παίχτης μια ζωή για να παίξει στην συνέχεια ο άλλος). Εξίταρε η συνεργασία, το παράλληλο gaming και ο κοινός στόχος.

Από την Ιαπωνία στην Αμερική

Το Double Dragon μεταφέρθηκε στο NES από την Technos Japan το 1987. Το παιχνίδι δημοσιεύτηκε στη Βόρεια Αμερική από την Tradewest (στην οποία δόθηκε η άδεια να παράγει και άλλες οικιακές εκδόσεις του παιχνιδιού) και από τη Nintendo στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι παίχτες το λάτρεψαν και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγόραζαν το Nes και η πρώτη κασέτα ήταν το Double Dragon. Ώρες ατελείωτες για να περάσουν τις 4 αποστολές με τους δεκάδες εχθρούς. Αν το έπαιζε κανείς μόνος του η δυσκολία ήταν πολύ μεγάλη ειδικά μετά το πρώτο επίπεδο. Το πρώτο κουτσά-στραβά το βγάζει κάποιος και αν ήταν καλός παίχτης σίγουρα με πολύ ενέργεια και με όλες τις ζωές, ειδάλλως θα έπρεπε να ξοδέψει

H κασέτα που έμπαινε στο Nintendo

Στο παιχνίδι η Sega με το Master System αλλά και το… Amstrad

Και ενώ οι κασέτες του Double Dragon της Nintendo είχαν γίνει ανάρπαστες από τους gamers της εποχής, αυτό δεν άρεσε στην βασική ανταγωνίστρια εταιρεία την Sega.

Έτσι το Double Dragon μπήκε και στη συλλογή της Sega για λογαριασμό αρχικά του Master System. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα πως αυτή η έκδοση υπερτερούσε κυρίως στα γραφικά και τα χρώματα αυτών έναντι αυτής του NES αλλά και το gameplay ήταν πιο άνετο.

Πολύ ολοκληρωμένο εμφανίστηκε το Double Dragon και στους τότε Amstrad, αλλά δεν ακούστηκε ποτέ αυτή η υπεροχή…ίσως επειδή η Nintendo και μετέπειτα η Sega επένδυαν πολλά περισσότερα στη διαφήμιση του παιχνιδιού.

Οι χαρακτήρες του Double Dragon ΙΙ

Ο Billy Lee είναι ένας από τους δύο κύριους πρωταγωνιστές της σειράς παιχνιδιών beat'em up Double Dragon της Technοs. Είναι ο δίδυμος αδερφός του Jimmy Lee. Είναι δεξιοτέχνης του Sou-Setsu-Ken, μιας θρυλικής κινεζικής πολεμικής τέχνης την οποία έμαθε σε νεαρή ηλικία.

Ο Billy είναι επίσης ο φίλος του Marian, που γύρω από τη διάσωση της από τους Black Warriors που την έχουν απαγάγει «στήνεται» όλο το παιχνίδι

Ο Jimmy Lee είναι αδερφός του Billy Lee ο οποίος είναι και αυτός πολύ καλός γνώστης του Sou-Setsu-Ken, μιας θρυλικής κινεζικής πολεμικής τέχνης. Στέκεται δίπλα στο πλευρό του αδερφού του Billy για να σώσουνε την Marion.

Η Marion είναι το κορίτσι του Billy Lee. Μάλιστα το παιχνίδι ξεκινά με την σκηνή απαγωγής της από την συμμορία των Black Warriors παθιάζοντας τους παίχτες από την αρχή για το σκοπό του παιχνιδιού.

Ο Abobo είναι ένας miniboss, το τελικό αφεντικό μιας περιοχής ή σε λίγες περιπτώσεις ακόμη και ως δευτερεύων ανταγωνιστής εκεί που δυσκολεύουν οι πίστες. Η εμφάνιση του είναι ένας μυώδης ισχυρός άνδρας χωρίς πουκάμισο, ψηλός και φαλακρός.

Η Linda: Είναι μια εμβληματική γυναίκα μέλος της συμμορίας του δρόμου Black Warriors. Το σήμα κατατεθέν της είναι το όπλο της το οποίο είναι το μαστίγιο.

Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Nintendo

Ο Burnov : Είναι ένας ψηλός και «γεμάτος» στα κιλά που φοράει μεταλλική μάσκα και έχει μικρές μαγικές ικανότητες. Εξαφανίζεται και εμφανίζεται αλλού... δυσκολεύοντας τους μαχητές μας.

Έκανε το ντεμπούτο του στην arcade έκδοση του Double Dragon II: The Revenge και έκτοτε έχει εμφανιστεί σε όλα τα ριμέικ του πρώτου παιχνιδιού, εμφανιζόμενος γενικά ως το δεύτερο αφεντικό.

Οι Ninja είναι από τους πιο δύσκολους εχθρούς στη σειρά Double Dragon. Είναι γρήγοροι και ευέλικτοι δολοφόνοι που χρησιμοποιούν μια ποικιλία μεθόδων για να νικήσουν τους Billy&Jimmy. Είναι πολύ καλοί και στην χρήση όπλων αλλά και στην μάχη σώμα με σώμα.

Ο Abore είναι ένας χαρακτήρας που εισήχθη στην arcade έκδοση του Double Dragon II: Και εμφανίζεται για πρώτη φορά ως το τελικό αφεντικό της δεύτερης αποστολής. Είναι ένας πολύ ψηλός κακοποιός με ένα ευρύ ρεπερτόριο ισχυρών επιθέσεων.

O Bolo είναι ένας εχθρός του Jimmy και του Billy που εμφανίζεται σε όλες τις εκδόσεις του Double Dragon. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή του Abobo με τη μόνη διαφορά πως έχει μακριά μαλλιά.

The Mysterious Warrior είναι το τελευταίο αφεντικό στις εκδόσεις Famicom/NES και PC Engine CD του Double Dragon II. Είναι ιδιαίτερα σκληρός και δύσκολος. Πιο εύκολα τον νικάνε μαζί ο Billy και ο Jimmy όταν παλεύουν μαζί.

Ο Shadow Master είναι ο κύριος ανταγωνιστής της σειράς κινουμένων σχεδίων Double Dragon ο οποίος εμφανίστηκε στις επόμενες μεταφορές του παιχνιδιού σε PS κ.α. Εμφανίζεται επίσης ως ο τελικός αντίπαλος (και μυστικός χαρακτήρας που μπορεί να παίξει) στο παιχνίδι μάχης one-on-one Double Dragon V: The Shadow Falls.

Ο απώτερος στόχος του είναι να καλύψει τον κόσμο στις σκιές και στο σκοτάδι. Έχει μια τεράστια γκάμα δυνάμεων, που περιλαμβάνουν μετατόπιση σχήματος και τηλεμεταφορά, και είναι ο ιδιοκτήτης του επίφοβου Shadow Mural, ενός μαγικού τοίχου όπου μπορεί να παγιδεύσει αιώνια τους εχθρούς ή να τιμωρήσει εκείνους τους πολεμιστές που τον έχουν απογοητεύσει.

Την ώρα της μάχης ο Billy τα δίνει όλα

Κάποιες (άγνωστες) πληροφορίες για το Double Dragon

  • H Marvel έκδωσε μια περιορισμένη σειρά κόμικ Double Dragon βασισμένη χ στα παιχνίδια κ το 1991. Συγκεκριμένα τυπώθηκαν έξι τεύχη από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο. Τα τέσσερα πρώτα τεύχη του κόμικ γράφτηκαν από τον Dwayne McDuffie και από τους Tom Brevoort και Mike Kanterovich για τα δύο τελευταία. Η σειρά των κόμικ διαθέτει πρωτότυπους κακούς και μια μοναδική ιστορία που εξηγεί την καταγωγή των αδελφών. Σήμερα αυτή η σειρά είναι εξαιρετικά σπάνια και όποιοι την έχουν ουσιαστικά έχουν στα χέρια τους ένα μικρό συλλεκτικό θησαυρό.
  • Το Double Dragon είναι ένα από τα βιντεοπαιχνίδια που έχουν παρουσία στο manga, με τον τίτλο Rock'n Game Boy από τον Shigeto Ikehara, στο Comic BomBom από τον Οκτώβριο του 1989 έως τον Δεκέμβριο του 1991.
Η σκηνή που ξεκινά το παιχνίδι, η απαγωγή της Marion
  • Μια σειρά κινουμένων σχεδίων Double Dragon παρήχθη από την DIC Animation City και την Bohbot Entertainment. Η μίνι σειρά οποία προβλήθηκε για δύο σεζόν από το 1993 έως το 1995 και αποτελείτο από 26 επεισόδια.
  • Μια κινηματογραφική εκδοχή του Double Dragon κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1994, σε σκηνοθεσία James Yukich και με πρωταγωνιστές τους Scott Wolf και Mark Dacascos ως τους αδελφούς Lee.