Πώς η τεχνολογία άλλαξε τα Χριστούγεννα - Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει νέα πνοή σε επιλογές διασκέδασης
Οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις
Πηγή: Getty Images
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιορτές στα χρόνια του AI και των social media - Πώς η τεχνολογία άλλαξε τα Χριστούγεννα

Οι ημέρες των γιορτών έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια που η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας - Πώς μπορεί να φαίνονται τα Χριστούγεννα στο μέλλον με τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο του κυβερνοχώρου;

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων είναι μια παγκόσμια παράδοση εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά οι τεχνολογικές εξελίξεις και το Διαδίκτυο έχουν αλλάξει τον τρόπο που γιορτάζουμε εκείνες τις ημέρες.

Από τις ηλεκτρονικές αγορές έως την ταχέως αναπτυσσόμενη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), οι καταναλωτές βασίζονται στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ για να αγοράσουν δώρα και να συνδεθούν με τα Χριστούγεννα.

Μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους οι τεχνολογικές εξελίξεις άλλαξαν τα Χριστούγεννα είναι οι κάρτες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι βιντεοκλήσεις.

Το Newsbomb.gr παρουσιάζει πώς έχουν εξελιχθεί οι ημέρες των γιορτών όλα αυτά τα χρόνια που η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας αλλά και πώς μπορεί να φαίνονται τα Χριστούγεννα στο μέλλον με τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κόσμο του κυβερνοχώρου.

Γρήγορες Χριστουγεννιάτικες αγορές ώρα online

Λόγω της τεχνολογίας, οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν πάρει άλλη διάσταση. Η τεχνολογία, και συγκεκριμένα η βελτιωμένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η εισαγωγή κινητών συσκευών, βοηθούν τους καταναλωτές με τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Η διαδικασία της αγοράς δώρου μπορεί να γίνει πλέον πιο εύκολη και γρήγορη με την online αγορά δώρων από ηλεκτρονικά καταστήματα, σε ελάχιστο χρόνο ενώ μπορούν παράλληλα να συγκρίνουν και τις τιμές της αγοράς.

Τα δώρα στο παρελθόν και στο τώρα

Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε δώρα, έχουν αλλάξει και τα δώρα που δίνονται στα αγαπημένα μας πρόσωπα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα παραδοσιακά δώρα έχουν αντικατασταθεί από smartphone, tablet, ασύρματα ακουστικά και πολλές άλλες τεχνολογικές συσκευές.

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες αποτελούν παρελθόν

Οι χριστουγεννιάτικες κάρτες που παλαιότερα αποτελούσαν ετήσια παράδοση για τις περισσότερες οικογένειες, πλέον αποτελούν παρελθόν καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Χ και το Instagram έχει γίνει ο αγαπημένος τρόπος για να μοιράζονται ευχές οι χρήστες με τους διαδικτυακούς τους φίλους.

pexels-lisa-fotios-1652103.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 72% των ανθρώπων εξακολουθούν να προτιμούν να λαμβάνουν φυσική χριστουγεννιάτικη κάρτα. Ωστόσο, οι παραδοσιακές κάρτες έχουν πλέον αντικατασταθεί με εμπορικές, τις οποίες ακολούθησαν οι ηλεκτρονικές κάρτες.

Μηδενίζοντας τις αποστάσεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Πριν κάποια χρόνια, πολλοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα μακριά από τους αγαπημένους τους, σήμερα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να βρεθούν όλοι μαζί ακόμη και ψηφιακά.

Λόγω της τεχνολογίας οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν πλέον ακόμα και αν βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά να γιορτάσουν μαζί εικονικά ή να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα την αγαπημένη τους χριστουγεννιάτικη ταινία χάρη στην τεχνολογία.

Το smartphone ελέγχει το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η τεχνολογία τείνει να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο με την εισαγωγή των έξυπνων συσκευών. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όχι μόνο γίνονται μοναδικά αλλά επιτρέπουν στον οικοδεσπότη να έχει τον έλεγχο της διακόσμησης με ένα «κλικ».

Μάλιστα μέσω ενός smartphone ο χρήστης μπορεί να ανάβει και να σβήνει τα λαμπάκια του δέντρου. Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν χριστουγεννιάτικα φωτιζόμενα δέντρα αντί για τα παραδοσιακά πράσινα με τα γιορτινά στολίδια.

Η τεχνολογία «άλλαξε» τα μάλλινα πουλόβερ

Στα ράφια των καταστημάτων ένδυσης που βρισκόντουσαν τα αγαπημένα μάλλινα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ τη θέση τους πλέον έχουν λάβει ρούχα με φώτα LED ή ραμμένες συσκευές μουσικής.

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ταινίες

Τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια απέχουν μόλις ένα κλικ στις μέρες μας σε αντίθεση με παλαιότερα που οι άνθρωποι έπρεπε να συντονιστούν σε ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να ακούσουν το αγαπημένο τους τραγούδι.

Το ίδιο ισχύει και για τις χριστουγεννιάτικες ταινίες. στο παρελθόν οι πολίτες έπρεπε να αγοράσουν κάποια κασέτα ή DVD προκειμένου να απολαύσουν μία χριστουγεννιάτικη ταινία τώρα χάρη σε υπηρεσίες ροής όπως το Netflix, η Disney + ή το Amazon Prime.

Κινδυνεύουν τα Χριστούγεννα από την τεχνητή νοημοσύνη;

Η αλήθεια είναι ότι, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς και να αναδεικνύεται ως μία από τις κορυφαίες τάσεις της τεχνολογίας, η περίοδος των διακοπών φαίνεται να «κινδυνεύει».

Οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, κατασκευάζοντας ρομπότ με ολοένα και περισσότερες λειτουργίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι πολύ πιθανό στο σύντομο μέλλον να δούμε ρομπότ να μαγειρεύουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και να μας τραγουδούν τα κάλαντα. Ενδεχομένως να δούμε και πολλές άλλες συνήθειες μας, όπως η ανταλλαγή δώρων, να γίνονται αυτοματοποιημένα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τελικά η τεχνολογία «εξαφανίζει» σταδιακά τα Χριστούγεννα. Το ερώτημα σίγουρα έχει ποικίλες απαντήσεις και ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει το ζήτημα διαφορετικά. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως η τεχνολογία διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας.

Ο κόσμος της τεχνολογίας έλαμψε το 1840 - Πώς άλλαξαν τον 19ο αιώνα τα Χριστούγεννα

Από τον 19ο αιώνα, τα Χριστούγεννα έγιναν ετήσια γιορτή και άρχισαν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, ο μετασχηματισμός, η προσαρμογή και ακόμη περισσότεροι μετασχηματισμοί έπειτα από σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναδιαμορφώσει την περίοδο των διακοπών.

Στην Αγγλία, η αλλαγή αποδίδεται στη βασίλισσα Βικτώρια, η οποία παντρεύτηκε τον Γερμανό πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840. Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος εισήγαγε μερικές από τις πιο εξέχουσες πτυχές των Χριστουγέννων μαζί με την επιρροή του στην υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών εκείνη την εποχή και την αγάπη για τα έργα τέχνης.

Το 1840 ήταν μια σημαντική χρονιά στις τεχνολογικές εξελίξεις. Σηματοδότησε το τέλος της μηχανικής εποχής, η οποία είναι γνωστό ότι ξεκίνησε το 1450 και σηματοδότησε επίσης την αρχή της ηλεκτρομηχανικής εποχής, η οποία συνεχίστηκε μέχρι το 1940.

Πολλές τεχνολογίες εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της μηχανικής και ηλεκτρομηχανικής εποχής. Οι τηλεπικοινωνίες, που έγιναν σημαντικές για την αποστολή χειροποίητων ταχυδρομικών καρτών για τα Χριστούγεννα, ξεκίνησαν στην ηλεκτρομηχανική εποχή. Αυτή η εποχή ονομάζεται επίσης βικτωριανή εποχή, η οποία διήρκεσε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας.

Ο τηλέγραφος δημιουργήθηκε στις αρχές του 1800. Και ο κώδικας Μορς του Σάμιουελ Μορς δημιουργήθηκε το 1835. Το τηλέφωνο, που εφευρέθηκε από τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, δημιουργήθηκε το 1876.

O κώδικας ΜορςGetty Images

Τέλος, το πρώτο ραδιόφωνο που αναπτύχθηκε από τον Γκουλιέλμο Μαρκόνι δημιουργήθηκε το 1894. Ο Τόμας Έντισον εφηύρε τον λαμπτήρα την ίδια εποχή, ενώ οι σιδηρόδρομοι εκσυγχρονίστηκαν με τον ερχομό των ηλεκτρικών τρένων.

Περίπου το 1940, έφτασε ο πρώτος μεγάλης κλίμακας αυτόματος ψηφιακός υπολογιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το «Mark 1», που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Ιστός (www) επινοήθηκε το 1991 από τον επιστήμονα υπολογιστών Τιμ Μπέρνερς Λι, το οποίο εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε όταν ανοίγουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης.

O πρώτος μεγάλης κλίμακας αυτόματος ψηφιακός υπολογιστής στις Ηνωμένες Πολιτείες, «Mark 1»Getty Images

Όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις άλλαξαν τον τρόπο που οι άνθρωποι γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, είναι το Διαδίκτυο αυτό που πραγματικά άλλαξε τα πάντα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα: Μικρό διάλειμμα για τις σειρές - Πότε επιστρέφουν το 2024

Η γιαγιά «Σκρουτζ» που χρεώνει την...οικογένειά της για το εορταστικό τραπέζι, αύξησε φέτος την τιμή

Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Αθήνας που μας φέρνουν πιο κοντά στη μαγεία των γιορτών

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ