ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Αθήνα επιλέχθηκε για το Smarter Cities Challenge

Η Αθήνα επιλέχθηκε για το Smarter Cities Challenge

Η Αθήνα είναι μία από τις 16 πόλεις που επέλεξε η αμερικανική ΙΒΜ για να στείλει ομάδες εμπειρογνωμόνων μέχρι και το 2016 προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις μεταφορές και τη δημόσια ασφάλεια αλλά και την υγειονομική περίθαλψη, τα έσοδα, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια έργα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Smarter Cities Challenge με τους 16 νικητές για την περίοδο 2015-16 να έχουν επιλεγεί ανάμεσα σε περισσότερους από 100 Δήμους παγκοσμίως, οι οποίοι υπέβαλαν στην ΙΒΜ σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συμβουλευτικών υπηρεσιών. Κάθε τέτοια συνεργασία για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτιμάται σε εμπορική αξία 500.000 δολαρίων.

Πως λειτουργεί μια τυπική διαδικασία της πρωτοβουλίας Smarter Cities Challenge: Μετά από εντατική προετοιμασία, οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Smarter Cities Challenge και απαρτίζονται από έξι εξειδικευμένα στελέχη της ΙΒΜ, περνούν τρεις εβδομάδες εργαζόμενοι στενά με τα μέλη του Δήμου σε κάθε νικήτρια πόλη, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα επιλογής του Δήμου.

Τα μέλη της ομάδας πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με δεκάδες άλλα μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών, επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών φορέων και με αυτό τον τρόπο αποκρυσταλλώνουν διάφορες οπτικές ως προς τις αιτίες και τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που θέτουν οι πόλεις προς επίλυση.

Οι βέλτιστες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από άλλες πόλεις αξιοποιούνται. Μετά το πέρας αυτής της σύνθετης διαδικασίας, η IBM παρουσιάζει στο Δήμο ολοκληρωμένες καινοτόμες προτάσεις αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει θέσει η πόλη, οι οποίες ακολουθούνται από ένα λεπτομερές, γραπτό σχέδιο πιθανής υλοποίησης.

Για πρώτη φορά, εκτός από τη δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το Professional Edition του IBM Watson Analytics για τον εντοπισμό τάσεων στα δεδομένα της πόλης, όπως ανάλυση μοτίβων μετακίνησης, θέματα δημόσιας υγείας ή τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ή των καιρικών φαινομένων. Το εργαλείο αυτό μπορεί να αντιλαμβάνεται ερωτήματα που είναι διατυπωμένα σε φυσική, μη τεχνική γλώσσα, αλλά και να υποστηρίζει τους χρήστες του σε θέματα συνεργασίας, προβλέψεων και σχεδιασμού.

Σχετικές ειδήσεις