ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στρατεύματα επιστρέφουν στα στρατόπεδα λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ουκρανία: Στρατεύματα επιστρέφουν στα στρατόπεδα λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Ουκρανία: Δεύτερη κίνηση από τη Ρωσία η οποία ενδεχομένως να ανοίγει παράθυρο ελπίδας για αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης
AP

Ουκρανία: Δεύτερη κίνηση από τη Ρωσία η οποία ενδεχομένως να ανοίγει παράθυρο ελπίδας για αποφυγή κλιμάκωσης της κρίσης

Στη δεύτερη κίνηση μέσα σε λίγες ώρες που μπορεί να ανοίγει ένα «παράθυρο ελπίδας» ότι μπορεί να μην φτάσουμε σε πόλεμο στην Ουκρανία προχώρησε η Ρωσία το πρωί της Τρίτης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Βίντεο που φέρεται να έχει καταγραφεί στην πόλη Μπρεστ

Είχε προηγηθεί η δήλωση του εκπροσώπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί». Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ στο CNNi, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφεί στην ιστορία ως η ημέρα που η δυτική προπαγάνδα για πόλεμο καταρρίφθηκε. Ντροπιασμένη και κατεστραμμένη χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα» έγραψε από την πλευρά της σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία. «Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: H Ρωσία είναι σε θέση να επιτεθεί «άμεσα»

Λίγο νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, δήλωσε ότι μιια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό...αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα», δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών συντάχθηκε με την εκτίμηση που έχει διατυπωθεί από τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει μια «επιχείρηση αντιπερισπασμού» για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση. Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι «σαφώς» στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση.

Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν τα συμφέροντά μας

Για την κατάσταση στην Ουκρανία ρωτήθηκε και ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ μιλώντας στην ΕΡΤ. Κληθείς να απαντήσει για το αν τελικά θα αποφευχθεί ένας πόλεμος ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι «η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν έχει σχέδια επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Και όμως, στη Δύση ορισμένοι πολιτικοί και ΜΜΕ συνεχίζουν την προπαγάνδα τους για μια δήθεν «επικείμενη ρωσική εισβολή» – σαν να ζούσαν σε μια εικονική πραγματικότητα. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, «δεν θέλουμε πολέμους, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να επιτίθεται ή να αγνοεί τα συμφέροντά μας».

«Όσον αφορά τη διευθέτηση της ενδοουκρανικής κρίσης, το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη της επίλυσής της με χρήση βίας και να ασχοληθεί με την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που εγκρίθηκαν με Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν το Σύνολο των μέτρων για τη διευθέτηση της κρίσης» προσθέτει ο κ. Μασλόφ.

Ερωτηθείς, δε, για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Μόσχας-Βρυξελλών σε μια τέτοια εξέλιξη ο κ. Μασλόφ απάντησε ότι «μόλις η ΕΕ επέβαλε παράνομες και παράλογες αντιρωσικές κυρώσεις το 2014, η χώρα μας απάντησε αμέσως με αντίμετρα, από τα οποία επλήγησαν πολύ σοβαρά οι οικονομίες των χωρών της ίδιας της ΕΕ. Είναι προφανές ότι αν τυχόν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, θα αντιδράσουμε και πάλι με ανάλογο τρόπο».

Τα τρία στάδια της πιθανής εισβολής στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διέρρευσαν τους τρόπους που πιστεύουν, με βάση τις πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ότι θα εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση.

Το πρώτο στάδιο δεν αφορά απαραίτητα στρατιωτική εισβολή. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η επίθεση θα ξεκινήσει με προβοκάτσια και άλλα αντισυμβατικά μέσα. Δηλαδή περιμένουν μία προβοκατόρικη ενέργεια, που θα προκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν θα επιτεθούμε, αν δεν προκληθούμε». Με άλλα λόγια, ο Λευκός Οίκος έχει πληροφορίες για στημένο επεισόδιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το Κρεμλίνο, για να δώσει την εντολή εισβολής.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες επιθέσεις, δηλαδή ο βομβαρδισμός συγκεκριμένων στόχων, με τα πυραυλικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Μόσχα σε απόσταση βολής, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο στάδιο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι Ρώσοι θα περιμένουν αντίδραση από τον ουκρανικό στρατό, ενισχύοντας το αφήγημά τους περί πρόκλησης από το Κίεβο.

Το τρίτο στάδιο θα είναι η χερσαία εισβολή, με ανεξέλεγκτες και συνάμα καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Ήδη, Αμερικανοί αναλυτές διακρίνουν καθημερινά μία προσπάθεια προβοκάτσιας, με τους Ρώσους αυτονομιστές στο έδαφος της Ουκρανίας να ζητούν βοήθεια, καθώς «οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με οπλισμό τους Ουκρανούς» και κινδυνεύουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρίση στην Ουκρανία: Πόκερ για γερά νεύρα – Η Ρωσία λέει τώρα ότι «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί»

Θρίλερ στην Ουκρανία: Η «νέα Γιάλτα» και το παιχνίδι ισχύος του Πούτιν κατά του Μπάιντεν

«Τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία: Σε τρία στάδια η πιθανή εισβολή των Ρώσων, D-Day η Τετάρτη

Κραυγή απόγνωσης από Έλληνες της Ουκρανίας: «Βοηθήστε μας να φύγουμε με ασφάλεια»