TRAVEL

Οδοιπορικό Newsbomb.gr - «Ξεφυλλίζοντας» τα χωριά της Ελλάδας

Σαντορίνη, Πύργος
Σαντορίνη, Πύργος
Χάρης Νικολακάκης

«Η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος , που παρά το μικρό της μέγεθος έχει απέραντες ομορφιές, μεγάλη ποικιλομορφία, μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή κουλτούρα», λένε οι εμπνευστές του project στο Newsbomb.gr οι οποίοι έχουν επιλέξει ανάμεσα από χιλιάδες φωτογραφίες τις καλύτερες.

Η τέχνη της φωτογραφίας «συνάντησε» την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την αποτύπωσε και είναι διαθέσιμη προς όλους.

Χωριά απάτητα, απομακρυσμένα, παραδοσιακά μα και πολύ γνωστά «χώρεσαν» στο φωτογραφικό λεύκωμα “#my_greece: villages”.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην ομάδα Greek Instagramers Events και οι εκπρόσωποι της Γιώργος Βέργαδος και Έλλη Αγιαννίδη μιλούν στο Newsbomb.gr για αυτό το project.

Μάλιστα το διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε η ομάδα Greek Instagramers Events, την περίοδο 25/7/19 – 8/9/19 δέχθηκε περισσότερες από 4.500 φωτογραφίες από ελληνικά χωριά και από αυτές επιλέχθηκαν 270 φωτογραφίες.

Τσιράκης Μιχαήλ, Μανδράκια Μύλος

Μέσα σε 270 κλικ χωρέσατε τα χωριά της Ελλάδας, θα μας μιλήσετε γι’ αυτή την πρωτοβουλία;

«Από την αρχή της ίδρυσης της ομάδας μας το 2013, σκοπός μας ήταν και είναι να προβάλουμε και να αναδεικνύουμε τις ομορφιές της χώρας μας μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και τις δημιουργικές μας δράσεις. Θέλοντας λοιπόν να αναδείξουμε την πιο παραδοσιακή πλευρά της Ελλάδας και ειδικότερα τις ξεχωριστές εικόνες από τα μοναδικά χωριά της χώρας μας, διοργανώσαμε το project “#my_greece: villages”. Το project περιλαμβάνει ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019 για την συλλογή φωτογραφικού υλικού, την έκδοση φωτογραφικού λευκώματος και την δημιουργία της ομώνυμης έκθεσης φωτογραφίας που φιλοξενείται σε σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα, αποτελώντας μέρος των πολιτιστικών δρώμενων της χώρας μας. Επιθυμία μας είναι, αυτή η συλλογική καλλιτεχνική δράση, η οποία απευθύνεται σε ευρύ κοινό, όχι απαραίτητα στους φίλους της φωτογραφίας, να καταφέρει να μεταδώσει στους θεατές την εικόνα μίας άλλης, ανεξερεύνητης όψης της Ελλάδας και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τον αληθινό, πανέμορφο και αυθεντικό της χαρακτήρα.

Γεωργουλέας Ηλίας, Νέδουσα Μεσσηνίας

Τι θα δει κάποιος ξεφυλλίζοντας το συγκεκριμένο λεύκωμα;

«Ξεφυλλίζοντας κάποιος το φωτογραφικό λεύκωμα “#My_Greece: Villages” θα γνωρίσει 270 Ελληνικά χωριά και θα βιώσει ένα εικονικό ταξίδι στις στιγμές και την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου. Υπέροχα τοπία, χωριάτικες αρχιτεκτονικές, όμορφες γειτονιές, αυθεντικές φιλόξενες φυσιογνωμίες, ιδιαίτερα έθιμα, χρώματα, μοναδικά στιγμιότυπα θα του χαρίσουν ένα νοσταλγικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, αναμνήσεις και συναισθήματα».

Σουμελίδης Γιώργος, Πράμαντα

Η Ελλάδα είναι μια συγκλονιστική χώρα;

«Τα τελευταία 8 χρόνια, έχοντας λάβει χιλιάδες φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ομορφιές της χώρας μας, στο πλαίσιο διοργάνωσης των φωτογραφικών μας δράσεων, έχουμε διαπιστώσει πως η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος , που παρά το μικρό της μέγεθος έχει απέραντες ομορφιές, μεγάλη ποικιλομορφία, μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή κουλτούρα. Όλα αυτά συνθέτουν έναν τόπο συγκλονιστικό, με μοναδική γοητεία που σαγηνεύει κάθε ταξιδιώτη».

Μαντάς Βασίλης, Αμοργός

Η τέχνη σας, η φωτογραφία αποτυπώνει την πραγματικότητα, θεωρείτε ότι κάποιες φωτογραφίες απ’ αυτές που είναι στο λεύκωμα αποτελούν σημεία αναφοράς πολιτισμού;

«Η φωτογραφία είναι μια τέχνη που συχνά αλλοιώνει την πραγματικότητα. Κυρίως αν δει κάποιος μια φωτογραφία μεμονωμένα και όχι ως μέρος ενός συλλογικού έργου. Οι 270 διαφορετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις που αποτελούν το project #my_greece:villages, άλλοτε περιγραφικές, άλλοτε αφηγηματικές, αληθινές ή αληθοφανείς, συνθέτουν τελικά τον πραγματικό χαρακτήρα της Ελληνικής επαρχίας και οδηγούν τον θεατή σε ένα νοσταλγικό ταξίδι, ανασύροντας μνήμες από τα ταξίδια ή τα δικά του βιώματα. Στο σύνολο του, το έργο #my_greece:villages αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας μας. Ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο μιας πραγματικότητας απόλυτα αυθεντικής που σήμερα τη συναντάμε σε κάθε γωνιά της χώρας μας, αλλά τη βλέπουμε να χάνεται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου».

Ζορμπάς Χρήστος, Πολιανή Μεσσηνίας

Τα υπέροχα τοπία, οι χωριάτικες αρχιτεκτονικές, οι όμορφες γειτονιές, οι παραδόσεις, τα έθιμα, η καθημερινότητα, οι άνθρωποι, οι εποχές, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας κάθε περιοχής, οι ξεχωριστές εικόνες που συναντάμε στα πανέμορφα, γνωστά και άγνωστα, χωριά της Ελλάδας -όλες συγκεντρωμένες σε ένα μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα: #my_greece: villages, ακούγεται πολύ ιδιαίτερη σαν δουλειά. Πόσο εύκολο ήταν όλο αυτό να συντονιστεί…

«Η συλλογή του φωτογραφικού υλικού που απαρτίζει το Project “#My_Greece: Villages” πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού φωτογραφίας που διοργάνωσε η ομάδα μας Greek Instagramers Events, την περίοδο 25/7/19 – 8/9/19. Οι αριθμοί από το αποτέλεσμα του Διαγωνισμού εντυπωσιάζουν! Λάβαμε περισσότερες από 4500 φωτογραφίες από ελληνικά χωριά και η ομάδα μας διαχειρίστηκε πάνω από 800 emails συμμετοχών. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε κατόπιν έρευνας, μελέτης και χαρτογράφησης της Ελλάδας, εστιάζοντας μόνο σε χωριά, μικρούς οικισμούς και φυσικά τοπία που βρίσκονται κοντά τους. Αυτή η έρευνα ξεδίπλωσε στα μάτια μας μια σπάνια και σχεδόν αθέατη πλευρά της Ελλάδας και μας επέτρεψε να αναδείξουμε αρκετές άγνωστες στο ευρύ κοινό τοποθεσίες, τα ήθη, τα έθιμα, την παράδοση, τους υπέροχους ανθρώπους της επαρχίας, το περιβάλλον και την καθημερινότητα που συναντάμε σε 270 ξεχωριστά χωριά της χώρας μας. Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύτηκαν από περιγραφές για τα χωριά ή τα έθιμα που απεικονίζονται, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, επιτρέποντας σε θεατές ή αναγνώστες από κάθε γωνιά του πλανήτη να εμβαθύνουν περισσότερο στην ουσία που κρύβεται πίσω από αυτές τις όμορφες εικόνες και να μπορούν με μια απλή έρευνα στο internet να ανακαλύψουν τη χώρα μας και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Για την ομάδα μας αποδείχθηκε ένα δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα, αλλά είμαστε πολύ περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα που δικαιώνει όλη αυτή την προσπάθεια».

Βέργαδος Γεώργιος, Καλυβάκια Καρδίτσας

Τα έσοδα θα τα διαθέσετε για φιλανθρωπικό σκοπό, πείτε μας και για αυτή την πρωτοβουλία σας

«Η στήριξη του έργου κοινωφελών σωματείων μέσα από τις καλλιτεχνικές μας δράσεις αποτελεί για μας ένα σπουδαίο κίνητρο. Νιώθουμε την ανάγκη μέσα από το συλλογικό μας έργο να ενισχύουμε την προσπάθεια οργανισμών που συμβάλουν στην ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Η πρωτοβουλία να ενισχύσουμε το έργο της Ένωσης μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» προσφέροντας εξ ολοκλήρου το ποσό που αντιστοιχεί στα πνευματικά δικαιώματα της ομάδας μας και των 270 φωτογράφων που συμμετέχουν στο λεύκωμα, ήταν για μας μια απόφαση που την είχαμε πάρει εκ των προτέρων. Το ίδιο συνέβη και με το πρώτο μας φωτογραφικό λεύκωμα «#my_greece, η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα 270 Ιnsta-Φωτογράφων», μέσα από το οποίο στηρίζουμε το έργο του Εθελοντικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού «Η Κιβωτός του Κόσμου»».

Σαρίκα Άννα, Μελενικίτσι Σέρρες

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.