TRAVEL

Ένα νοητό οδοιπορικό στις πιο όμορφες περιοχές της νότιας Ισπανίας

Ένα νοητό οδοιπορικό στις πιο όμορφες περιοχές της νότιας Ισπανίας

Για αρκετούς από εμάς, ένα ταξίδι στη νότια πλευρά της Ισπανίας, στην «καρδιά» της Ανδαλουσίας, αποτελεί ένα όνειρο ζωής.

Όχι μόνο επειδή είναι το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, αυτό που οριακά «αγγίζει» την Αφρική, αλλά διότι είναι ένα μέρος ανυπέρβλητης ομορφιάς, το οποίο περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και δημοφιλείς πόλεις της Ισπανίας.

Αν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι την Ανδαλουσία, θα λέγαμε πως είναι ένα μικρό, άτυπο κρατίδιο μέσα στην Ισπανία. Από την πρωτεύουσα Σεβίλλη μέχρι τη φιλόξενη Κόρδοβα και από τη γραφική Γρανάδα μέχρι την πατρίδα του Πικάσο, δηλαδή τη Μάλαγα, υπάρχουν αναρίθμητες στάσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, αν θέλουμε να γνωρίσουμε και να βιώσουμε την αυθεντική πλευρά της ισπανικής κουλτούρας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συνθέσει ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό οδοιπορικό με τις πιο όμορφες περιοχές της νότιας Ισπανίας, το οποίο σκοπό έχει να μας παρακινήσει να προσθέσουμε την Ανδαλουσία στους μελλοντικούς προορισμούς μας.

Σεβίλλη

Πρώτη στάση στο οδοιπορικό είναι η Σεβίλλη, η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας που η ίδρυσή της χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ κατοικείται ήδη από την Παλαιολιθική εποχή. Η αρχιτεκτονική της είναι ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες, αφού αυτός ο ιδιόμορφος συνδυασμός μαυριτανικού, γοτθικού και μεσαιωνικού ρυθμού, συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό, το οποίο μας προκαλεί δέος και μας εμπνέει να το εξερευνήσουμε. Το παλάτι The Alcázar of Seville, δίπλα από τον «Χιράλδα», δηλαδή τον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης, το Barrio de Santa Cruz, δηλαδή η γραφική εβραϊκή συνοικία της πόλης, η πολυσύχναστη Plaza de España και το γιγάντιο μανιτάρι, Metropol Parasol, είναι μόνο μερικά από τα μέρη που αξίζει να επισκεφθούμε, φτάνοντας στη Σεβίλλη.

Χερέθ ντε λα Φροντέρα

Η πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα είναι μία από τις «κρυφές» ομορφιές της νότιας Ισπανίας. Πρόκειται για ένα μέρος που συνδυάζει την υπεροχή και την «αρχοντιά» μίας πρωτεύουσας με τις μικρές γοητείες μίας επαρχιακής πόλης. Ακόμη και αν δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ιδρύθηκε, πιθανολογείται πως κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια αποτελούσε μία αποικία των Φοινίκων Ξέρα. Βέβαια, οι εγκυρότερες αναφορές ξεκινούν με την κατάκτησή της από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα και έπειτα, με την εισβολή του Αλφόνσο Ι΄ της Καστίλλης τον 13ο αιώνα. Έκτοτε, η πόλη φημίζεται για τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών που παράγει, ενώ μέσα σε αυτές συγκαταλέγεται και το φημισμένο σέρι (sherry). Τα κύρια αξιοθέατά της είναι το αραβικό παλάτι-οχυρό, Alcázares, o καθεδρικός ναός Jerez de la Frontera Cathedral και το ιπποδρόμιο Jerez, το οποίο συνδέεται με τη μακρά παράδοση της περιοχής στην ιππασία και την εκτροφή αλόγων.

Κόρδοβα

Σύμφωνα με τους αριθμούς, η Κόρδοβα είναι η πιο «καυτή» πόλη της Ευρώπης, αφού την περίοδο του καλοκαιριού, ο υδράργυρός ξεπερνά τους 40°C. H Κόρδοβα είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, ενώ το ιστορικό της κέντρο έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco. Οι παραδοσιακές συνοικίες με τα μικρά σπίτια, τους τοξωτούς θόλους, τις ολάνθιστες αυλές και τα γραφικά στενά, είναι οι λόγοι που οι επισκέπτες της δεν χορταίνουν να περιπλανιούνται στο κέντρο της πόλης. Παρόλα αυτά, τα σημεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό των τουριστών είναι το Mezquita, ένα οικοδόμημα ισλαμικής αρχιτεκτονικής το οποίο στο παρελθόν λειτουργούσε ως τζαμί, ενώ σήμερα είναι καθεδρικός ναός, η ρωμαϊκή γέφυρα που εκτείνεται πάνω από τον Γουαδαλκιβίρ, καθώς και η «όαση» Alcazar, ένα κάστρο που περιβάλλεται από εντυπωσιακούς, πολύχρωμους κήπους, διαθέτει λουτρά και σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Γρανάδα

Στη «σκιά» του επιβλητικού όρους Σιέρρα Νεβάδα, «κρύβεται» η γραφική Γρανάδα, ένα μέρος που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και το «πλούσιο» φυσικό κάλλος του. Πιο αναλυτικά, απέχει 248 χιλιόμετρα από την Σεβίλλη, είναι χτισμένη στην καταπράσινη κοιλάδα Ντάρο, διασχίζεται από δύο ποταμούς, ενώ ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, η οποία συνδυάζει στοιχεία από τον μεσαιωνικό, τον αραβικό, τον ισλαμικό και τον μαυριτανικό πολιτισμό. Μερικά από τα σημεία που αξίζουν την προσοχή μας είναι το παλάτι Alhambra, το οποίο χτίστηκε τον 13ο αιώνα και αποτελούσε ανάκτορο και φρούριο των Μαυριτανών στην περιοχή, το παραμυθένιο παλάτι Generalife που στο παρελθόν λειτουργούσε ως εξοχική κατοικία των σουλτάνων της πόλης, o Catedral de Granada, δηλαδή ο δεύτερος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός της Ισπανίας, το κοιμητήριο Royal Chapel και τέλος, ο μονόδρομος Alcaiceria, μία εμπορική αρτηρία που κατά τα ισλαμικά χρόνια ήταν το μεγαλύτερο παζάρι της πόλης.

Μάλαγα

Τα τελευταία χρόνια, η γενέτειρα του θρυλικού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις της νότιας Ισπανίας, για αυτό και αρκετός κόσμος την παρομοιάζει συχνά με τη Βαρκελώνη. Διαθέτει πάνω από 30 μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Museo Pablo Picasso, πολυτελή εστιατόρια και μοντέρνα κοκτέιλ μπαρ, τα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένα στη νέα, ανακαινισμένη περιοχή του παλιού λιμανιού. Η Μάλαγα απέχει μόλις 100 χλμ. από τον πορθμό του Γιβραλτάρ και 30 χλμ. επιπλέον από την Ακτή της Αφρικής, ενώ αποτελεί τον ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για όσους αναζητούν ένα μέρος που να συνδυάζει εντυπωσιακές ακτές, «πλούσια» παράδοση και έντονη νυχτερινή ζωή. Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατά της, αυτά που ξεχωρίζουν είναι το παλάτι Alcazaba, η «μεγάλη κυρία της Μάλαγα», δηλαδή ο ναός Malaga Cathedral που συνδυάζει αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία, οι παραδεισένιοι κήποι Jardin Botanico Historico La Concepcion και το κάστρο Gibralfaro, που χτίστηκε τον 10ο αιώνα.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν μόνο μία μικρή «γεύση» από τις εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στην Ανδαλουσία. Ευτυχώς, η πρόσβαση από τη μία πόλη στην άλλη είναι εύκολη και οικονομική, οπότε σε ένα μόνο ταξίδι μπορούμε να συνδυάσουμε πολλούς και διαφορετικούς προορισμούς της νότιας Ισπανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.