Ταξίδι στο Ποζιτάνο: Οργανώνοντας μία απόδραση στο «στολίδι» της ακτής Αμάλφι
TRAVEL

Ταξίδι στο Ποζιτάνο: Οργανώνοντας μία απόδραση στο «στολίδι» της ακτής Αμάλφι

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μία φωτογραφία είναι η αφορμή για να ξεκινήσουμε να προετοιμάζουμε το επόμενο ταξίδι μας. Ειδικότερα όταν η συγκεκριμένη φωτογραφία, θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, η απόφαση μπορεί να παρθεί πολύ πιο εύκολα.

Τι γίνεται λοιπόν, όταν καθώς περιηγούμαστε στο διαδίκτυο και τα social media και αντικρίζουμε ένα μέρος επιβλητικό, άγριο και συνάμα θελκτικό; Ο λόγος για το Ποζιτάνο με τα πολύχρωμα, χτισμένα πάνω στο βράχο σπίτια του, έναν προορισμό που αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το «στολίδι» της ιταλικής ακτής του Αμάλφι.

Σε απόσταση αναπνοής από την Νάπολη και σχεδόν απέναντι από το δημοφιλές Capri, το απόλυτο παραθεριστικό κέντρο της ακτής του Αμάλφι δεν άργησε να κερδίσει πιστούς θαμώνες και να προσελκύσει -από τα τέλη του 19ου αιώνα ήδη- την παγκόσμια ελίτ, αλλά και θιασώτες της dolce vita.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το γραφικό Ποζιτάνο της Ιταλίας

Το Ποζιτάνο με δυο λόγια «κοσμεί» ολόκληρη την ακτή Αμάλφι, καθώς δεσπόζει αμφιθεατρικά σε μια κοιλότητα μεταξύ δυο λόφων. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην Καμπανία και ο πληθυσμός του φτάνει τους 4.000 κατοίκους.

Χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πόλης είναι τα πολύχρωμα σπίτια και ένας γραφικός κόλπος, στοιχεία τα οποία συνθέτουν το πανέμορφο σκηνικό. Τα σπίτια σε πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις μοιάζουν σαν να «χύνονται» στην πλαγιά και να φτάνουν έως τη θάλασσα, με αποτέλεσμα το σούρουπο, η πλαγιά να είναι λαμπερή από τα φώτα των πολύχρωμων κτιρίων.

Το κλίμα είναι ήπιο, μεσογειακό, σχεδόν όλο τον χρόνο, επομένως ο Μάιος είναι μία καλή ευκαιρία για διακοπές εκεί, μιας και οι τουρίστες δεν είναι τόσοι πολλοί, όσο άλλες εποχές του χρόνου. Μία λεπτομέρεια που αξίζει να θυμόμαστε αναφορικά με το κλίμα της περιοχής, είναι το γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι ο πιο ζεστός μήνας, με τη θερμοκρασία να φτάνει έως τους 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο Φεβρουάριος είναι ο πιο κρύος μήνας, με μια μέση θερμοκρασία περίπου στους 9 βαθμούς Κελσίου. Η άνοιξη, λοιπόν, είναι μία αρκετά καλή εποχή -από άποψη κλίματος- για το ταξίδι μας εκεί.

Τι αξίζει να κάνουμε ταξιδεύοντας στο Ποζιτάνο

Το ταξίδι στο Ποζιτάνο θεωρείται εμπειρία ζωής, καθώς τα μέρη που θα δει κάποιος εκεί και όσα θα βιώσει, θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη του. Για εμάς που θέλουμε πριν φτάσουμε σε κάθε μέρος που ταξιδεύουμε, να έχουμε προγραμματίσει όσα θα δούμε και θα κάνουμε, τα παρακάτω μέρη είναι σημαντικό να μπουν στη λίστα του ταξιδιωτικού μας προγράμματος:

  • Η εκκλησία της Santa Maria Assunta που χτίστηκε τον 13ο αιώνα είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης. Ο χαρακτηριστικός πολύχρωμος τρούλος της εκκλησίας, αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του Ποζιτάνο.
  • Η Piaggia Grande είναι η παραλία που ουσιαστικά «αγκαλιάζει» το Ποζιτάνο και η ακτή της με την καυτή μαύρη άμμο ενισχύει την ομορφιά του τοπίου.
  • Το ιστορικό κέντρο με τον πεζόδρομό του και η Via dei Mulini αποτελούν μέρη για ατελείωτο περπάτημα. Τα γραφικά σοκάκια αποτελούν και στέκι πλανόδιων καλλιτεχνών και καταλήγουν στην Piazza Flavio Gioia.
  • Τα χειροποίητα ρούχα και τα φημισμένα σανδάλια υπάρχουν σε αφθονία στην πόλη. Είναι η τάση που επικράτησε τη δεκαετία του ‘50 γνωστή και επικράτησε ως Moda Positano. Αποτέλεσε την αντίδραση στο αρκετά αυστηρό dress code της εποχής.
  • Το Ποζιτάνο ενδείκνυται για πεζοπορία. Το Μονοπάτι των Θεών, είναι μια διαδρομή εφτά χιλιομέτρων και χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ., όπου οι Έλληνες το χάραξαν για πρώτη φορά.
  • Στο χωριό Montepertuso, όπου η ονομασία του σημαίνει «διάτρητος βράχος», υπάρχει ο ξακουστός βράχος με την πελώρια τρύπα. Σύμφωνα με τον θρύλο δημιουργήθηκε κατά τη μάχη της Παρθένου Μαρίας με τον διάβολο.
  • Το Ρωμαϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 18 Ιουλίου 2018. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που μοιάζει με μουσείο. Το υπόγειο συγκρότημα χωρίζεται σε δύο κρύπτες και ένα δωμάτιο ρωμαϊκής βίλας.
  • Το λιμοντσέλο είναι το παραδοσιακό λικέρ της πόλης, αλλά και της Νότιας Ιταλίας, όπου το σερβίρουν μετά το γεύμα σε ένα παγωμένο ποτήρι. Στο Ποζιτάνο το σερβίρουν και σε μικρές, παγωμένες κούπες του τσαγιού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα ταξίδι στο Ποζιτάνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αντικρίζουμε καθημερινά εικόνες από τα πολύχρωμα σπιτάκια του που μοιάζουν σαν να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα, θα μας κάνουν να λατρέψουμε αυτή τη γραφική γωνιά της ιταλικής επαρχίας.