TRAVEL

Τα δημοφιλή Λουτρά της Κύθνου και η γραφική Αγία Ειρήνη

Τα δημοφιλή Λουτρά της Κύθνου και η γραφική Αγία Ειρήνη
Τα δημοφιλή Λουτρά της Κύθνου και η γραφική Αγία Ειρήνη

Δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κύθνο

Τα Λουτρά βρίσκονται στα βορειοανατολικά της Κύθνου και έχουν γίνει γνωστά από τις ιαματικές πηγές που ανάβλυζαν στον τόπο από την αρχαιότητα και που πιστεύονταν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτά είναι τα Λουτρά της Κύθνου και ίσως τα μόνα λουτρά των Κυκλάδων με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τον δημοφιλέστερο προορισμό του νησιού με τα έντονα χρώματα των νησιών του Αιγαίου σε αποχρώσεις του λευκού και του μπλε.

Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός τους, η φιλόξενη μαρίνα στα αριστερά του κόλπου και η παραλία με τα ταβερνάκια και τα καφέ εκεί που σκάει το κύμα είναι όλα όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά. Όμως σαν κοιτάξει κανείς καλύτερα, μπορεί να εντοπίσει το υδροθεραπευτήριο, τα έργα του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1857 έπειτα από εντολή των ιδιωτικών γιατρών που έφερε από τη Γερμανία ο βασιλιάς Όθωνας, στην προσπάθειά του να αποκτήσει με την Αμαλία τον πολυπόθητο διάδοχο.

Μερικά χιλιόμετρα μετά τα Λουτρά, εντός όμως του ίδιου όρμου, βρίσκεται ο γραφικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης με την ομώνυμη εκκλησία και το μικρό λιμανάκι που έμεινε γνωστό στην ιστορία από τα αιματηρά γεγονότα της Σύγχρονης Ελλάδας, γνωστά ως "Κυθνιακά".

Η ρηχή παραλία της με τη φυσική σκίαση από τα αρμυρίκια ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά, κυρίως τις πρωινές ώρες που είναι ήρεμα, μιας και το μελτέμι δεν έχει ακόμα φορτώσει στο Αιγαίο.

Πηγη: travel-inspiration.gr