TRAVEL

Αγκίστρι: Το καταπράσινο νησί του Aργοσαρωνικού

Αγκίστρι: Το καταπράσινο νησί του Aργοσαρωνικού
visitgreece.gr

Αγκίστρι: Το νησί διαθέτει γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, ανεμόμυλο και παραδοσιακά καφενεία.

Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό πευκόφυτο νησί, με πεντακάθαρες θάλασσες, που αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας, της ιστιοπλοΐας, του καγιάκ και της ιππασίας. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα τους, προσφέροντας ξεκούραση και γαλήνη, μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, υπέροχο φαγητό και ατέλειωτες βόλτες στη φύση.

Η πρωτεύουσα του νησιού, το Μεγαλοχώρι, από τα αρχαία χρόνια αποτελούσε το κύριο σημείο ανεφοδιασμού της περιοχής καθώς υπήρξε ορμητήριο πλοίων. Στο πέρασμα των χρόνων, το νησί ακολούθησε την ιστορική πορεία της γειτονικής Αίγινας. Αποτέλεσε μέρος του βασιλείου του μυθικού Αιακού της Αίγινας και κατά την επικρατέστερη άποψη ταυτίστηκε με την αρχαία Κεκρυφάλεια, η οποία υπήρξε σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο.

Το Αγκίστρι περιλαμβάνει εκτός από το Μεγαλοχώρι, άλλα δυο χωριά, τα Λιμενάρια και την Σκάλα και στα τρία, μπορεί κανείς να συναντήσει ντόπιες παραδόσεις και να δοκιμάσει νόστιμες συνταγές. Το νησί διαθέτει γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, ανεμόμυλο και παραδοσιακά καφενεία.

Tip: Τα περισσότερα πλοία που ταξιδεύουν στο Αγκίστρι και στα νησιά του Αργοσαρωνικού επιτρέπουν τη δωρεάν μεταφορά ποδηλάτου. Μια καλή ιδέα είναι να φέρετε το ποδήλατό σας στο Αγκίστρι και να απολαύσετε τα πανέμορφα τοπία του νησιού κάνοντας ορθοπεταλιές!

Η ονομασία του νησιού οφείλεται στην απέραντη ομορφιά του που «αγκίστρωνε» τους ταξιδιώτες, δημιουργώντας τους την ανάγκη για μόνιμη παραμονή στο Αγκίστρι.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Μεγαλοχώρι

Η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένας χαριτωμένος οικισμός όπου θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, δημοφιλείς αμμουδιές και ταβέρνες. Αποτελεί φυσικό λιμάνι για τα ιπτάμενα δελφίνια και τα πλοία που φτάνουν στο νησί. Επιπλέον, το νησί διαθέτει και ένα ακόμα λιμάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα του, στην Σκάλα.
Μπορεί κανείς να εξυπηρετηθεί το καλοκαίρι με τα τοπικά λεωφορεία του νησιού εάν δεν επιθυμεί να έρθει με το αυτοκίνητό του και τα οποία κάνουν στάσεις σε κάθε χωριό αλλά και στις περισσότερες παραλίες.


Αξίζει να επισκεφθείτε:

  • Τη μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  • Τον μοναδικό ανεμόμυλο του νησιού με χαραγμένη την ημερομηνία 1812.
  • Τα λείψανα αρχαίου λατομείου και αρχαίων κιβωτιόσχημων τάφων.
  • Τη Μετώπη, ένα νησάκι το οποίο ήταν αμπελώνας του Αγκιστριού.
  • Τα Λιμενάρια (4,5 χλμ. Ν), τον τρίτο οικισμό του νησιού, ένα παραδοσιακό χωριό με λιγοστά σπίτια χτισμένα ανάμεσα στα πεύκα.
  • Τη λίμνη, στη θέση «Απόνησος», κοντά στα Λιμενάρια.
  • Τα νησάκια Απόνησος, η οποία χωρίζεται από το Αγκίστρι με μια στενή λωρίδα θάλασσας και Δωρούσα, με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή. Βρίσκονται απέναντι από το ΝΔ άκρο του νησιού.

Εκδηλώσεις:

Στο Αγκίστρι, είναι δημοφιλή τέσσερα πανηγύρια:

  • της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή του Πάσχα
  • των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου
  • της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου
  • της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο

Απέχει μόλις 28 χλμ. από τον Πειραιά, έχει έκταση μόλις 13 τ.χλμ. Συχνά δρομολόγια πλοίων το συνδέουν καθημερινά με τον Πειραιά, την Αίγινα, τον Πόρο, τα Μέθανα, την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Πηγή: visitgreece.gr