TRAVEL

Ρίγα: Η παραμυθένια πόλη της Βαλτικής

Ρίγα: Η παραμυθένια πόλη της Βαλτικής
travel-inspiration.gr

Χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα, η πρωτεύουσα της Λετονίας αποτελεί ίσως την πιο κοσμοπολίτικη μητρόπολη του Βορρά, με μια πλούσια ιστορία που ξεπερνά τα 800 ολόκληρα χρόνια ζωής.

Ιδρύθηκε το 1201 και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη των κρατών της Βαλτικής και ένα σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας.

Παίρνει το όνομά της από τη λιβονική λέξη ringa που σημαίνει βρόχος, αναφερόμενη στο αρχαίο φυσικό λιμάνι που σχηματίζεται από το βρόχο του ποταμού Νταουγκάβα, ενώ κατά μια δεύτερη εκδοχή ονομάζεται έτσι από το Riege, το γερμανικό όνομα για τον ποταμό Ρίντζενε, έναν παραπόταμο του Νταουγκάβα.

Άρχισε να αναπτύσσεται ως κέντρο εμπορίου των Βίκινγκ κατά τις αρχές του Μεσαίωνα. Το 1211 μάλιστα κατασκευάστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Αλβέρτο η μεγαλύτερη μεσαιωνική εκκλησία της Βαλτικής, ο πελώριος καθεδρικός ναός της Ρίγας, ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης και στο εσωτερικό του δεσπόζει από το 1880 ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα στον κόσμο με 6.768 αυλούς.

Μια βόλτα στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης, είναι ικανή να σε πείσει ότι η μικρή αυτή πόλη είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Τα 150 ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία που συγκεντρώνει, οι στενοί πεζόδρομοι, τα πολύχρωμα σπίτια των παλιών εμπόρων, μα και οι πανέμορφες art nouveau συνοικίες της, κατατάσσουν την πόλη της Ρίγα σε μια ανοιχτή πόλη – μουσείο, ικανή να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το παραμυθένιο αυτό σκηνικό που στήνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη και είναι γεμάτο θρύλους και αρχαίες παραδόσεις μιας πάλαι ποτέ οικονομικά ισχυρής πόλης κατά την περίοδο της ρωσικής αυτοκρατορίας, αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και αποκαλύπτεται σε κάθε στροφή, σε κάθε βήμα σε κάθε βλέμμα…

Μέσα στο πάρκο Bastejkalns, υπάρχει ένας τεράστιος οβελίσκος 42 μέτρων, ο οποίος χτίστηκε το 1935 και αντιπροσωπεύει την ελευθερία της Δημοκρατίας της Λετονίας. Πρόκειται για ένα μνημείο που αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Riga Radio and TV Tower

Ο πύργος του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης χτίστηκε μεταξύ του 1979 και του 1986 από την ΕΣΣΔ και αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ψηλότερο σημείο του είναι 368.5 μ, κάτι που το κάνει το 3ο ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη (μετά τον πύργο Ostankino με 540 μέτρα και τον πύργο της τηλεόρασης του Κιέβου με 385. Στα 97 μέτρα του θα βρείτε ένα παρατηρητήριο όπου και με καλό καιρό φαίνεται σχεδόν όλη η πόλη και ο κόλπος της.

Στην παλιά πόλη της Ρίγας στεγάζεται και το μουσείο ιστορίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ευρώπη καθώς χρονολογείται από το 1773.

Πηγή: travel-inspiration.gr