TRAVEL

Γράμμος: Το εγκαταλελειμμένο χωριό Τρίλοφος

Γράμμος: Το εγκαταλελειμμένο χωριό Τρίλοφος
fouitfouit

Έρημα πέτρινα σοκάκια, εκκλησίες πνιγμένες στην πυκνή βλάστηση, μισογκρεμισμένα σπίτια, τοπία απόκοσμα αλλά και γοητευτικά, o λόγος για το χωριό Τρίλοφο

Ο Τρίλοφος βρίσκεται στις πλαγιές του Γράμμου, δίπλα στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τον Αλιάκμονα (στις αρχές του – Άνω Αλιάκμονας).

Απέχει 22 χλμ. Δ.-ΒΔ. από το Νεστόριο και 45,5 Δ.-ΝΔ. από την Καστοριά. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν Σλήμνιτσα και ήταν το μεγαλύτερο της περιοχής με 200 οικογένειες. Χωριζόταν σε δύο μαχαλάδες, τον Πάνω και τον Κάτω, και υπήρχαν πολλές πέτρινες διώροφες ή τριώροφες αρχοντικές κατοικίες κτισμένες από Ηπειρώτες μαστόρους.

Όπως τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής συμπεριλαμβάνεται στα «Γραμμοχώρια της Καστοριάς» όπου έγιναν οι πιο σκληρές και αιματηρές μάχες του Εμφυλίου και είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Οι κάτοικοι του χωριού πήραν ενεργό μέρος στην Μακεδονική επανάσταση του 1878 με αρχηγό τον καπετάνιο Βάσο (Βασίλειο) Φαρμάκη. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης η Σλήμνιτσα δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις Τουρκαλβανών με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μετακινηθούν στην Καστοριά.