TRAVEL

Μυτιλήνη: Η τέχνη της υφαντικής «ξαναζωντανεύει» στο νησί

Μυτιλήνη: Η τέχνη της υφαντικής «ξαναζωντανεύει» στο νησί

Η τέχνη της υφαντικής στη Μυτιλήνη - Ένα κιλίμι από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας αφηγείται

Ένα κιλίμι από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, το οποίο φιλοξενείται στην σε εξέλιξη περιοδική έκθεση «1922» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Μυτιλήνης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς αφηγείται με ένα μοναδικό τρόπο το «ταξίδι» του από τη Μικρά Ασία στο χωριό Πελόπη της Μυτιλήνης. Αποτέλεσε όμως και την αφορμή να «ξαναζήσει» το ενδιαφέρον για την αρχαία και εν πολλοίς ξεχασμένη τέχνη της υφαντικής στο νησί.

Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας εδώ και τρεις εβδομάδες «τρέχει» ένα πρόγραμμα βιωματικών εργαστηρίων υφαντικής με τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν την τέχνη της υφαντικής και να υφαίνουν μοτίβα του κιλιμιού σε ατομικά τελάρα.

Ο δημιουργός και συλλέκτης Αργύρης Χατζημαλλής που υλοποιεί το πρόγραμμα των βιοματικών εργαστηρίων υφαντικής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε στην αξία των συμμετοχών. «Ήταν πολύ έντονο το ενδιαφέρον και μάλιστα απρόσμενα μεγάλο. Από τις πρώτες μέρες οι θέσεις καλύφθηκαν και δημιουργήθηκε και μια μεγάλη λίστα αναμονής. Γεγονός που υποχρεώνει τους φορείς του νησιού να επαναλάβουν στο μέλλον τα εργαστήρια αυτά».

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα στα ατομικά τους τελάρα μαθαίνουν το δέσιμο των στημονιών και τεχνικές ύφανσης που καταλήγουν στην ύφανση των μοτίβων του μικρασιάτικου κιλιμιού από το Ουσάκ που εκτίθεται στο Μουσείο.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση «1922» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας ως τον ερχόμενο Ιούνιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).