TRAVEL

Villa Epequen: Η χαμένη Ατλαντίδα της Αργεντινής (pics)

Villa Epequen: Η χαμένη Ατλαντίδα της Αργεντινής (pics)
Μια διάσημη λουτρόπολη της Αργεντινής χάθηκε το 1985 σε μια πλημμύρα
tripadvisor

Η πόλη είδε και πάλι το φως του ήλιου 30 χρόνια μετά, αποκαλύπτοντας ένα σκηνικό που ούτε οι πιο ευφάνταστες ταινίες καταστροφής δεν θα μπορούσαν να αποτυπώσουν.

Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό ιδιαίτερα για όσους έλκονται από τις πόλεις φαντάσματα και τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Μια ατμόσφαιρα «Αποκάλυψης» επικρατεί στην πόλη Epequen της Αργεντινής και χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται στην περιοχή για να νιώσουν αυτό το απόκοσμο κλίμα της νεκρανάστασης μια πόλης που κάποτε έσφυζε από ζωή.

Η Epequen βρίσκεται 550 χιλιόμετρα νότια του Μπουένος Άιρες και υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες λουτροπόλεις της χώρας ήδη από τη δεκαετία του 1920. Είχε χτιστεί στις όχθες μιας αλμυρής λίμνης, μιας λίμνης της οποίας τα επίπεδα άλατος είναι περίπου δέκα φορές υψηλότερα από εκείνα των ωκεανών, και κάθε χρόνο την επισκέπτονταν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες για τα ιαματικά λουτρά της. Η πόλη χάθηκε ξαφνικά από τον χάρτη, το Νοέμβριο του 1985, στην καρδιά του καλοκαιριού για την Αργεντινή. Αλλεπάλληλες καταιγίδες έκαναν την λίμνη να υπερχειλίσει. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες εγκατέλειψαν την Epequen εσπευσμένα.

Το φράγμα που την προφύλασσε έσπασε και η λουτρόπολη χάθηκε κάτω από χιλιάδες τόνους αλμυρού νερού μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Τα κτίσματα βρέθηκαν κάτω από 10 μέτρα αλμυρού νερού.

Τριάντα χρόνια μετά, το νερό εξατμίστηκε. Οι πρώην κάτοικοι αλλά και τουρίστες επέστρεψαν αναζητώντας τα ερείπια από τα σπίτια που τα έχει διαλύσει το αλάτι. Οι άνθρωποι, ανέκαθεν γοητευόμασταν από τα ερείπια, τις πόλεις φαντάσματα και τα απομεινάρια εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Στην περίπτωση της Epequen, της σύγχρονης αυτής Ατλαντίδας, μπορούμε να δούμε πόσο γρήγορα μια ακμάζουσα πόλη-θέρετρο μπορεί να μετατραπεί σε ένα λάκκο με λασπόνερα και συντρίμμια.

INFO

Τα ερείπια της Epequen βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Carhué, η οποία συνδέεται σιδηροδρομικώς και οδικώς με το Μπουένος Άιρες. Στην ίδια την Epequen δεν υπάρχουν καταλύματα, καθώς κανένα κτήριο δεν είναι κατοικήσιμο. Από την Carhué, ξεκινούν οργανωμένες εκδρομές κάθε μέρα με προορισμό της «Ατλαντίδα» της Αργεντινής και ξεναγούς.

Σχετικές ειδήσεις