TRAVEL

Τζιά: Το διαφορετικό νησί των Κυκλάδων (pics+vid)

Τζιά: Το διαφορετικό νησί των Κυκλάδων (pics+vid)
Οι πιο όμορφες περιοχές, βρίσκονται στην βορειοανατολική μεριά

Η Κέα ή Τζιά είναι ένας κοντινός, ιδανικός προορισμός για ένα διήμερο απόδρασης ή και παραπάνω. Μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, το νησί των Κυκλάδων προσφέρει πανέμορφες παραλίες και ονειρικές διαδρομές.

Η Τζιά αν και ανήκει στις Κυκλάδες, διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά. Δεν έχει τα λευκά σπιτάκια που χαρακτηρίζουν τις Κυκλάδες, όμως έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά.

Η Τζιά είναι, σχετικά, αραιοκατοικημένη, με εξαίρεση την Κορησσία (Λιβάδι), που αποτελεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού, την Ιουλίδα, που είναι η Χώρα (πρωτεύουσα) του νησιού και το Βουρκάρι.

Οι πιο όμορφες περιοχές, βρίσκονται στην βορειοανατολική μεριά, όπως είναι η η Πέρα Μεριά που έχει αρκετές μικρές παραλίες, όπως το Σπαθί.

Οι πιο διάσημες παραλίες, είναι ο Οτζιάς, το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, τα Ξύλα, καθώς και ο Κούνδουρος που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Για βόλτα μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του νησιού, όπου θα εντυπωσιαστείτε από την πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και τις αμέτρητες καλλιέργειες.

Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο, την ίδια στιγμή που ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, άλλωστε, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Αξιοθέατα

Στην Ιουλίδα, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο οποίο φιλοξενούνται ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους ιστορικούς χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας.

Στη Χώρα, εντυπωσιακό είναι το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, αλλά και το παλιό-ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας.

Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.

Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας, επίσης, ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα, ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστή του πιο διάσημου μύθου της Κέας. Στην Κορησσία θα προσέξετε την καμινάδα από τούβλα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου, ενώ στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας.

Περιπλανηθείτε στα μονοπάτια

Στην Κέα, σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσελκύουν τα μονοπάτια της χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Το έντονο ανάγλυφο και οι μικροί όρμοι παρέχουν μοναδική ομορφιά στη διαδρομή. Το δίκτυο μονοπατιών της, συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο περιπατητικός τουρισμός, και μάλιστα τα μονοπάτια της Κέας έχουν χαρακτηριστεί ως «Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Έχουν επιλεγεί δώδεκα διαδρομές, στις οποίες είναι τοποθετημένες ξύλινες πινακίδες που καθοδηγούν τους περιπατητές με ασφάλεια. Η περιήγηση στα -κατά κύριο λόγο- λιθόστρωτα μονοπάτια είναι μαγευτική, καθώς οι περιπατητές διασχίζοντας τα περνούν μέσα από δάση με βελανιδιές, θαυμάζουν τα υπέροχα αγριολούλουδα, συναντούν παραδοσιακές πετρόκτιστες πηγές, και ασπρισμένα, γραφικά ξωκλήσια, καταλήγοντας είτε σε μικρούς όρμους είτε σε υπέροχες παραλίες.

Το όμορφο νησί της Τζιας διατηρεί την ταυτότητα του ακόμη και τη νύχτα. Στην Ιουλίδα, οι επιλογές είναι λίγες αλλά προσφέρουν ρομαντικές στιγμές.

Με πληροφορίες από το kea-tzia.gr και το Wikipedia

Σχετικές ειδήσεις