ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
TRAVEL

Ναύπλιο: Ένα ταξίδι στο χθες - «Ανάσα» στο σήμερα

Χτισμένο στους πρόποδες των δύο φρουρίων, του Παλαμηδιού και της Ακροναυπλίας, σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο...

Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας και ιδιαίτερα των κατοίκων της Αττικής και της Πελοποννήσου, λόγω της κοντινής απόστασης.

Το Ναύπλιο συνδυάζει ένα σύνολο εικόνων, που γοητεύουν τους επισκέπτες.

Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες. Το κέντρο της εμπνέει για βόλτες στα γραφικά στενά με τα επιβλητικά αρχοντικά.

Η παραλία προσφέρεται για να καθίσει κανείς σε ένα από τα όμορφα καφεζαχαροπλαστεία της και να απολαύσει την όμορφη θέα προς το Mπούρτζι, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Ιστορία

Το Ναύπλιο (ή Ανάπλι) πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με έδρα του το δήμο Ναυπλιέων και είναι ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 14.203 κατοίκους. Είναι μια από τις πιο τουριστικές και γραφικές πόλεις της χώρας με αναλλοίωτη αρχιτεκτονική, νεοκλασικό χαρακτήρα και με σπουδαία ιστορική και πολιτιστική παράδοση.

Υπήρξε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833.

Έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως παραδοσιακός οικισμός.

Στα χρόνια της Πρώτης Eνετοκρατίας, στη σημερινή παραλία είχε διαμορφωθεί τεχνητός λιμενοβραχίονας, που άφηνε στενή δίοδο ανάμεσα σε αυτόν και το Mπούρτζι.

H δίοδος αυτή έκλεινε κάθε βράδυ με αναρτώμενη αλυσίδα και γι' αυτό το λόγο το λιμάνι λεγόταν και Πόρτο Kατένα, δηλαδή λιμάνι με την αλυσίδα.

Eντός του λιμενοβραχίονα είχε διαμορφωθεί το λιμάνι του Nαυπλίου, που με εξαίρεση την περίοδο της δεύτερης Tουρκοκρατίας, αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς σταθμούς της Πελοποννήσου.

Kάτω από το ξενοδοχείο «Aμφιτρύων», στο μέσο περίπου της παραλίας, βρισκόταν μεγάλη δεξαμενή των αρχών του 18ου αιώνα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα των Bενετών στην πόλη.

Μυθολογία

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όταν ο θεός Ποσειδώνας είδε την πανέμορφη κόρη του Δαναού Αμυμώνη με τα υπέροχα καστανά φυσικά μακριά μαλλιά της λυτά στους ώμους αλλά και τα καστανά της μάτια θαμπώθηκε από αυτή τη συνεύρεση γεννήθηκε ο Ναύπλιος όπου και πήρε το όνομά της η πόλη.

Ο οποίος στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αργότερα ο Ναύπλιος έκανε ένα γιo τον Παλαμήδι.

Το Ναύπλιο είναι γνωστό από τους ενετούς μέχρι την τουρκοκρατία και από την αρχαιότητα μέχρι την νεότερη ιστορία.

Το Μπούρτζι

Το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο πάνω σε μια πέτρινη στεριά (νησίδα) μέσα στο λιμάνι της πόλης αποτελεί ένα από τα ποιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρώτης βενετοκρατίας.

Το Μπόυρτζι χρησιμοποιήθηκε ως δεύτερος χώρος διαμονής των φυλακών του Παλαμηδίου και αργότερα ως εστιατόριο και ξενοδοχείο.

Το κάστρο του Παλαμηδίου

Το κάστρο του Παλαμηδιού Ενετικό φρούριο είναι το πρώτο ξεχωριστό αξιοθέατο που δεσπόζει φτάνοντας στην πόλη και σου κόβει την ανάσα όταν το αντικρίζει κανείς για πρώτη φορά.

Είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του λόφου με 216 μέτρα υψόμετρο και κατασκευάστηκε για την προστασία της πόλης κατά την δεύτερη βενετοκρατία ανάμεσα στο 1686 - 1715.

Το κάστρο αποτελείται από 8 προμαχώνες ο μεγάλος προμαχώνας φέρνει την ονομασία του Αγίου Ανδρέα με το ανάγλυφο φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας πάνω στη μεγάλη πύλη του προμαχώνα.

Στον προμαχώνα του Μιλτιάδη φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ανδρέα χτισμένος το 1712 από τον Αυγουστίνο Σαγρέδο.

Για να φτάσει κανείς στο Παλαμήδι γίνεται με δύο τρόπους με τα πόδια από τη σκάλα, που σύμφωνα με το θρύλο αποτελείται από 999 πέτρινα σκαλοπάτια, αν και στην πραγματικότητα από 857 ή με το αυτοκίνητο από την Ανατολική πλευρά του κάστρου προς την παραλία Καραθώνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο - Πινακοθήκη

Στα ομορφότερα κατά κοινή ομολογία κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Ναύπλιο διαθέτει το Μουσείο Κομπολογιού. Είναι το πρώτο και μοναδικό μουσείο στο είδος του, αλλά και έναν πολυχώρο σύγχρονης τέχνης, το Φουγάρο, που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη και φιλοξενεί ατομικές εκθέσεις και projects καλλιτεχνών από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

Πηγή: el.wikipedia.org/nafplio.gr

Φωτογραφίες: ΑΠΕ/nafplio.gr

Ροή Ειδήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BEST OF NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER