ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσοι χρωστούν να πληρώσουν κι όχι να φυλακιστούν κ. Στουρνάρα!

Όσοι χρωστούν να πληρώσουν κι όχι να φυλακιστούν κ. Στουρνάρα!

Με “VIP κρατούμενους” και «διάσημους φοροφυγάδες» που δεν πληρώνουν ή δεν κατάσχεται η -περιέργως πώς αποκτημένη- περιουσία τους δεν γεμίζουν οι τρύπες στα δημόσια ταμεία

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Πέρα από τα όρια της λογικής κινείται ο οίστρος της κυβέρνησης να στείλει στη φυλακή όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά πάνω από χίλια ευρώ, ποινικοποιώντας κάθε οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξακολουθεί να συντηρεί μια λανθασμένη αντίληψη για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Απειλεί με φυλακίσεις μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ δείχνει να δίνει ανοχή σε μεγαλοκαρχαρίες που προκάλεσαν ζημιά στο Δημόσιο με τη συμμετοχή ή την ηθική αυτουργία πολιτικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της τρικομματικής κυβέρνησης κ. Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος «να επιβάλλει με κάθε τρόπο την επίτευξη του προγράμματος αλλά και την τήρηση απέναντι στους δανειστές», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Μπορεί ο κ. Στουρνάρας και οι συνεργάτες του να αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες και σενάρια με την τρόικα ή με τους ξένους συνομιλητές τους, ωστόσο δίνουν την εντύπωση πως στα λόγια είναι καλοί αλλά στην πολιτική όχι. Απτό παράδειγμα αποτελεί το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου.

Αντί ο υπουργός Οικονομικών και οι σύμβουλοί του να βάλουν στο στόχαστρο τον απλό λαό που δεν έχει να πληρώσει τους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλλουν όσοι προκάλεσαν την κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο, ας δουν το πραγματικό πρόβλημα. Δεν χρειάζεται καμμιά οικονομική θεωρία ή στατιστική, παρά μόνο λογική η οποία θα γεννήσει ελπίδα στην κοινωνία και θα αποδώσει στην οικονομία.

Συνεργασία με άλλους υπουργούς

Με πατριωτικό πνεύμα, φιλολαϊκή αντίληψη και αποφασιστικότητα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να συνεργαστεί με υπουργούς, όπως τον Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, ώστε να αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη, όχι με τον κολασμό της κράτησης αλλά την αναγκαιότητα της πληρωμής (που θα πονέσει κιόλας).

Την τελευταία τριετία έχουν συλληφθεί πρόσωπα που δεν συγκρίνονται με συνταξιούχους που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους «διακεκριμένους κρατούμενους» ή “VIP φυλακισμένους” του Κορυδαλλού.

Είναι μια δράκα άνθρωποι, οι οποίοι όμως έχουν προβεί σε οικονομικά εγκλήματα που καλύπτουν τις υποχρεώσεις 2 εκατομμυρίων ανέργων και ενάμιση εκατομμυρίου νεόπτωχων απέναντι στο Δημόσιο. Αντί να σκεφτόμαστε πώς θα μαζευτούν χρήματα από τους μη έχοντες να πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα από τους έχοντες, οι οποίοι διαπιστωμένα έπληξαν το κράτος με τη συμπεριφορά και την ασυνέπειά τους.

Η φυλάκιση αποτελεί μια στερητική προς την ελευθερία ποινή. Με αυτήν την πρακτική όμως, τα κρατικά ταμεία δεν γεμίζουν. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς, ούτε κάποιος διανοητής. Αυτό συζητείται από τους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν αποτελέσματα από την τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ειδικά σ’ αυτό το επίπεδο.

Πώς τους αποκάλεσε ο “Economist

Από τους «διακεκριμένους κρατούμενους» του Κορυδαλλού θα πρέπει να αρχίσει η εισροή χαμένων χρημάτων προς τα κρατικά ταμεία ή και οι κατασχέσεις ακινήτων επ’ ωφελεία του Δημοσίου. Στη συνέχεια πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα με τα πρόσωπα που αποκάλεσε ο “Economist «διάσημους φοροφυγάδες» πριν από ένα μήνα.

Δεν ακούγονται μόνο σε διαδρόμους της Βουλής, συγκεκριμένων υπουργείων ή κοσμικών κέντρων τα ονόματα προσώπων που έχουν στερήσει το Δημόσιο από εκατομμύρια ευρώ διότι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές, ασφαλιστικές και επιχειρηματικές υποχρεώσεις τους. Ο κ. Στουρνάρας αλλά και ο αποκαλούμενος «λάτρης των ποινολογίων», ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης γνωρίζουν ποιοι είναι οι διάσημοι φοροφυγάδες. Ζητούμενο δεν είναι να φυλακιστούν αλλά να καταβάλλουν όσα οφείλουν στο κράτος, επομένως στην κοινωνία. Διαφορετικά να γίνουν κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου. Ο τρόπος υπάρχει ακόμα και για χρήματα που έχουν μεταφερθεί σε υπεράκτιες εταιρείες.

Κι ας μην σπεύσει κανείς να σχολιάσει ότι αυτές είναι θεωρίες διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία από το χώρο των ειδικών εκδόσεων, όπως μας μεταφέρθηκε από πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο επιχειρηματίας μπήκε επανειλημμένως σε ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο, ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία, κατέβαλλε πρόστιμο και δρομολόγησε τις διαδικασίες υπαγωγής στο άρθρο 99.

Για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών

Αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίσει το αυστηρό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και να βρει λύσεις, χωρίς να καταδικάζει το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση. Οι διάσημοι φοροφυγάδες δεν πρέπει να τη βγάλουν «καθαρή» πληρώνοντας τα έξοδα δικαστηρίων ή με κράτηση σε ειδικές πτέρυγες φυλακών. Πρέπει να πληρώσουν όσα κέρδιζαν με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους εις βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και όσων ζούσαν την αγωνία του μεροκάματου για να γίνουν νεόπτωχοι σήμερα.

Θα τολμήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και τα στελέχη της ή θα επιβεβαιώσουν εκείνους που υποστηρίζουν ότι μετά το μεγάλο παιγνίδι του Χρηματιστηρίου από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη με υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννου Παπαντωνίου προωθείται νέα, ίσως η μεγαλύτερη στη νεώτερη ιστορία, αναδιανομή πλούτου ειδικά στην ακίνητη περιουσία; Και το βάρος αυτής της αδικίας δεν θα το φέρει καμμία τρόικα αλλά το οικονομικό επιτελείο που δεν αφουγκράζεται το θυμό της κοινωνίας. Το πρόσφατο γκάλοπ του "Newsbomb.gr" με τις αντιδράσεις των πολιτών για το χαράτσι πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο τώρα, όχι αύριο.

Οι προσκλήσεις για τη φορολόγηση καταθέσεων στο εξωτερικό, ύστερα από το χρόνο που χάθηκε και τα τραγελαφικά με τη λίστα Λαγκάρντ, αποτελούν μόνο τη σταγόνα στον ωκεανό της διοικητικής αποδιοργάνωσης και της πολιτικής αναποτελεσματικότητας.