ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί

Προβόπουλος: Το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας το πρωί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι «σήμερα οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας έχουν ισχυροποιηθεί και είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το κοινωνικοπολιτικό κλίμα δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, «σε μια περίοδο που απαιτείται σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, οι ευνοϊκότερες συνθήκες που διαμορφώνονται βασίζονται σε μια σειρά παραγόντων, όπως την πρόοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, την επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά το 2013 και τον περιορισμό της ύφεση στο 4% περίπου πέρυσι.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε πως έχουν βελτιωθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι προσδοκίες και εμπεδώνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη, ενώ ευνοϊκές εξελίξεις άρχισαν να διαφαίνονται και στην πραγματική οικονομία.

«Τα παραπάνω συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης», τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Λάβρος ο Καμμένος εναντίον του Προβόπουλου στη Βουλή