ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε το σωστό εκκαθαριστικό

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε το σωστό εκκαθαριστικό

Όλες οι ημερομηνίες και τα βήματα για να αποφύγετε τα λάθη

Μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αναρτήσει στο Taxis τα νέα, διορθωμένα εκκαθαριστικά.

Πώς όμως θα καταλάβετε αν στην περίπτωσή σας υπάρχουν διορθώσεις και μάλιστα στο τέλος του μήνα θα πληρώσετε τη σωστή δόση;

Η πρώτη δόση

Αρχικά θα πρέπει να προσέξετε το πότε είναι η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Σε περίπτωση που οι συνολικές δόσεις είναι 5 και αναγράφεται και η ημερομηνία Αύγουστος 2014, τότε σίγουρα δεν έχετε το σωστό εκκαθαριστικό.

Σε περίπτωση που η ημερομηνία έχει αλλάξει και γράφει ότι οι δόσεις είναι 6 με πρώτη δόση τις 30 Σεπτεμβρίου, σημαίνει ότι έχει διορθωθεί και περνάμε στα επόμενα βήματα για να δούμε αν όλα είναι σωστά. Αυτά θα πρέπει κανονικά να έχουν αλλάξει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου ή και Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου σε κάποιες περιπτώσεις.

Αντικειμενικός προσδιορισμός

Την επόμενη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων, θα πρέπει να ελέγξουν τότε τα εκκαθαριστικά τους. Το οικονομικό επιτελείο θα χρειαστεί μερικές μέρες από την ψήφιση της τροπολογίας για να συγκεντρώσει τα στοιχεία και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Σε περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα εκκαθαριστικά αυτών των περιπτώσεων είναι τα ίδια με αυτά που αναρτήθηκαν προ εβδομάδων, τότε και πάλι θα είναι λάθος.

Ο φόρος θα υπολογιστεί ξανά με βάση, όμως τις περυσινές τιμές.

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του Taxisnet, θα μπορεί να ενημερώνεται για την οφειλή του (ταυτότητα οφειλής) από το τμήμα Εσόδων οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ.

Σεισμόπληκτες περιοχές

Την επόμενη Δευτέρα 22 του μηνός θα δουν τα νέα εκκαθαριστικά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις σεισμόπληκτες περιοχές (πχ Κεφαλονιά). Αυτοί απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, αν δουν οποιοδήποτε ποσό προς πληρωμή, θα πρέπει να καταλάβουν ότι το εκκαθαριστικό τους είναι λάθος.

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Όσοι δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να περιμένουν αρκετά, αλλά και να βάλουν το χέρι στην τσέπη! Την πρώτη δόση δεν θα την αποφύγουν σε καμία περίπτωση και θα την πληρώσουν κανονικά.

Θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στο «νήμα» για τη δεύτερη δόση, όταν και θα βγουν οι αποφάσεις για το ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% και ποιοι όχι. Πρόκειται για περίπου 1,3 εκατ. πολίτες που χαρακτηρίζονται οικονομικά αδύναμοι με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. Δηλαδή, όσες δεν είχαν ούτε μια μέρα ρεύμα μέσα στο 2013 και δεν έμενε κανείς μέσα.

Διορθώστε τη δήλωση Ε9

Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά με τη δήλωση Ε9, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου. Αυτή τη δήλωση μπορούν μέσω Τaxis, να τη διορθώσουν, να τη διαγράψουν ή να συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε τα στοιχεία να είναι τα σωστά και κατ’ επέκταση να βγει ο σωστός φόρος.

Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.

Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου.

Διαβάστε επίσης:

Το «στοίχημα» του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τα 51 ονόματα που ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ