ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βλάκες» του ελληνικού κουρέματος οι Γερμανοί!

«Βλάκες» του ελληνικού κουρέματος οι Γερμανοί!

«Εκεί που μας χρωστούσαν, μάς πήραν και το βόδι». Ο λόγος για τις γερμανικές εφημερίδες που στοχεύουν στο «θυμικό» του γερμανικού λαού και προσπαθούν να τους πείσουν ότι οι τράπεζές τους έχασαν λεφτά από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Αυτή η προπαγάνδα είναι τουλάχιστον εξοργιστική, αφού είναι γνωστό ότι τόσο οι γερμανικές τράπεζες όσο και οι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όχι μόνο δεν έχασαν, αλλά αντίθετα κέρδισαν πολλαπλάσια χρήματα από όσα επένδυσαν στην αγορά ελληνικού χρέους.

Άρθρο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εμφανίζει τον Γερμανό φορολογούμενο ως το «βλάκα της υπόθεσης» στην περίπτωση της «bad bank» που δημιούργησε η Hypo Real Estate.

Η κρατική εταιρεία εκκαθάρισης της τράπεζας ακινήτων, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2012, κατέγραψε απώλειες περίπου 8 δισ. ευρώ, αφού συμμετείχε στη διαδικασία. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η Hypo κατείχε ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας από ό,τι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί.

Δε μας λένε όμως, πόσα ελληνικά ομόλογα είχαν οι γερμανικές τράπεζες πριν από τον Ιούλιο του 2011, όταν και αποφασίστηκε το κούρεμα, αλλά και πόσα είχαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία την άνοιξη του 2012.

Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ο κόσμος πώς οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης και της Γερμανίας, "ξεφορτώθηκαν" ομόλογα δεκάδων δις ευρώ, αφού γνώριζαν τι θα συμβεί.

Το ερώτημα είναι ποιος αγόρασε αυτά τα ομόλογα μετά το μαζικό "ξεφόρτωμα". Μήπως ξένοι θεσμικοί επενδυτές; Μήπως funds; Ίσως ελληνικές τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας;

Το ξένο δίκαιο

Το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι η Hypo Real Estate θα μπορούσε να είχε γλιτώσει ζημιές 2,5 δις από το κούρεμα, αν είχε προσέξει τη διάφορα στο δίκαιο των ομολόγων.

«Η τράπεζα κατείχε ελληνικά ομόλογα, τα οποία διέπονταν από αλλοδαπό δίκαιο, και τα οποία γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο είχαν μεγαλύτερη αξία από τα ελληνικά ομόλογα που διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο. Τα τελευταία είτε πωλήθηκαν στις αρχές του 2012 στη δευτερογενή αγορά με σημαντικές απώλειες, είτε αντηλλάγησαν με μεγάλο κόστος στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τονίζει.

Εδώ είναι και το μυστικό της ιστορίας. Ποιοι τα πούλησαν με «σκόντο» και ποιοι δέχθηκαν να τα αγοράσουν, γνωρίζοντας ότι τα ομόλογα που παίρνουν θα υποστούν σύντομα κούρεμα;

Για παράδειγμα, αν κάποιος πούλησε ομόλογα με έκπτωση 60% γιατί να δεχθεί κάποιος να τα αγοράσει αν ήξερε ότι θα κουρευτούν πάνω από 50%;

Μήπως στις περιπτώσεις που θα απαιτούσαν να πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο στο 100% της αξίας τους, όπως έκαναν τα funds – «κοράκια»;

Τι μας λέει στην ουσία το άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung;

Ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είχε «προσέξει» και να μην είχε αποδεχθεί κούρεμα στα ομόλογα υπό βρετανικό δίκαιο. Αν δεν τα έβαζαν, θα είχαν τις ίδιες απαιτήσεις με τα funds –«κοράκια» που ζητούν από την Ελλάδα πληρωμή στο ακέραιο. Η Ελλάδα πληρώνει κανονικά αυτά τα ακούρευτα ομόλογα και μάλιστα στην ώρα τους, υπό το φόβο των απειλών για πτώχευση και δικαστικών προσφυγών από τα funds.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί απώλειες ύψους 2,56 δις ευρώ για τον Γερμανό φορολογούμενο, εάν η τράπεζα είχε διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των 3,3 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονταν από το ξένο δίκαιο.

Με άλλα λόγια, η Hypo και οι Γερμανικές αρχές κατηγορούνται από τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας, επειδή δεν επέλεξαν να κάνουν τη δουλειά των διεθνών κερδοσκόπων, αυτών που αγόραζαν ένα ομόλογο με 20 ευρώ και ζητούν να πληρωθεί στα 100!

Το σκεπτικό αναφέρει ότι με το βρετανικό δίκαιο καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί πληρωμή ομολόγου. Κι αυτό διότι η χώρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη ακόμα και με κατασχέσεις, εκτός της πτώχευσης.

Το άρθρο προσπαθεί να πείσει το γερμανικό λαό ότι η Ελλάδα ζημίωσε το Γερμανό φορολογούμενο, ενώ στην ουσία έδωσε δουλειά δισεκατομμυρίων ευρώ στα διεθνή κερδοσκοπικά funds, που η χώρα μας τα πληρώνει μέχρι και την τελευταία δεκάρα…