ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «παραμύθι» έχει... Ντράγκι!

Το «παραμύθι» έχει... Ντράγκι!

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» έκανε ο Μάριο Ντράγκι τις προσδοκίες των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ θα είναι ο ..πιο εύκολος «σύμμαχος» που θα δώσει το πράσινο φως για την έξοδο από τα μνημόνια που υπόσχεται ο πρωθυπουργός.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, λέγοντας στην ουσία αυτά που δεν μπορούσε να μας πει η ίδια η τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά και το ίδιο το Βερολίνο. Η Γερμανία βλέπει την κυβέρνηση να καταρρέει και το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή είναι έξοδο από το μνημόνιο, αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκλεισε πριν λίγα 24ωρα, φέρνοντας νέες παρεμβάσεις. Στην ουσία, οι δανειστές ζήτησαν να έρθουν νέα μέτρα για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Όπως είπε ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών θα είναι για το 2015 κοντά στο 3%, ελάχιστα κάτω από τον στόχο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ελπίζουν σε ένα ..οικονομικό θαύμα για να πιαστούν οι στόχοι, αφού κατάλαβαν πλέον ότι ξεζούμισαν κανονικά τους πολίτες και ο ουρανός δεν μπορεί να βρέξει σε καμία περίπτωση χρήματα.

Το «άδειασμα» Ντράγκι

Κάτι τέτοιο περίμεναν όμως οι τραπεζίτες! Τελικά όμως, η ΕΚΤ τους "άδειασε", όπως ακριβώς έγινε και με την κυβέρνηση. Τι είπε ο Ντράγκι; Ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ελπίζει σε καμία ρευστότητα από την ΕΚΤ, αν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν έχει πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο!

Το πλήρες άδειασμα δηλαδή, από τον άνθρωπο που επιχειρεί να δώσει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, άσχετα αν τελικά τα καταφέρει και εκεί ή όχι. Στην Ελλάδα κυβέρνηση και τραπεζίτες είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι θα έρθουν χρήματα από την ΕΚΤ. Φθηνό χρήμα που θα τις οδηγούσε στο να μην κάνουν έναν ακόμα γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, αν τα τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, δείξουν ότι θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Συνεπώς οι προσδοκίες που για μια ακόμα φορά καλλιεργούνταν μέσα στην Ελλάδα, ήταν ..αέρας κοπανιστός!

Αυτή η εξέλιξη λοιπόν, έφερε τα πάνω - κάτω στην κυβέρνηση και τις τράπεζες. Η ανησυχία έχει να κάνει με το στρατόπεδο με το οποίο επέλεξε να κινηθεί η ΕΚΤ. Και φάνηκε να είναι για μια ακόμα φορά το γερμανικό. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί ως εγγυήσεις τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν υψηλή βαθμολόγηση. Ήλπιζαν κάποιοι ότι αυτό θα αλλάξει και θα έρθουν αναβαθμίσεις στις ελληνικές τράπεζες από τους διεθνείς οίκους που θα βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγής στάσης της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η Ελλάδα και τα τεστ αντοχής

Ο φόβος και ο τρόμος τους τώρα, είναι το αν θα αποφασίσουν να παίξουν «σκληρά» με τις ελληνικές τράπεζες, αφού ήδη η ΕΚΤ κατηγορείται από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και διάφορους επενδυτικούς οίκους, ότι τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα είναι αξιόπιστα.

Μήπως αποφασίσουν λοιπόν, να γίνουν πιο σκληροί με την Ελλάδα για να κερδίσουν την αξιοπιστία που θέλουν να αποκτήσουν; Μην ξεχνάμε ότι σύμβουλος στη διαδικασία που γίνονται τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ είναι ένας αμερικανικός οίκος: η Oliver Wyman.

«Φοβούνται» πολιτικές εξελίξεις

Με δεδομένη την ανησυχία των ξένων για το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, η κατάσταση περιπλέκεται όταν ακούγεται η πρόταση "έξοδος από το μνημόνιο". Πρακτικά, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για τα επόμενα 50 χρόνια, μέχρι να αποπληρώσουμε το 70% του χρέους. Θεωρητικά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τελειώσει αυτό το πρόγραμμα, ανταλλάσσοντάς το με κάτι άλλο που θα φέρει απλά άλλη ονομασία και δομή.

Αυτά βλέπουν και τα διεθνή funds που είτε ξεκίνησαν διστακτικά να επενδύουν είτε σκέφτονταν να το κάνουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Πλέον όμως, εκτιμάται ότι είναι έτοιμα να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους στην Ελλάδα και μάλιστα άμεσα, λόγω της πολιτικής κατάστασης και του ρίσκου που έχει εμφανιστεί. Βλέπουν δηλαδή, ότι η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι υπό κατάρρευση και κρατείται με ..νύχια και με δόντια, επικοινωνιακά «τερτίπια» και ψέματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια τέτοια χώρα, αφού η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, ως την εναλλακτική καταστροφική λύση για την ελληνική οικονομία.

Το ..τελευταίο επικοινωνιακό «τρικ»

Αυτό που θα δείξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 είναι σταδιακές φοροελαφρύνσεις, αλλά και μέτρα για να τις καλύψουν! Είναι ίσως το μόνο που μπορεί να προσφέρει αυτή την ώρα η κυβέρνηση, έχοντας την ανοχή και όχι τη στήριξη της τρόικα. Το μήνυμα άλλωστε έχει δοθεί από τον ίδιο τον Σαμαρά στο Βερολίνο: στηρίξτε μας ή πέφτουμε!

Οι ..ελαφρύνσεις θα αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα τεκμήρια, τις ρυθμίσεις χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και την επέκταση του φόρου που κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί με το νέο έτος!

Για τον φόρο εισοδήματος στόχος θα είναι να μειωθεί σε διάστημα ..πέντε ετών! Η μείωσή του θα γίνεται σταδιακά κάθε έτος τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις.

Όσοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη μέχρι και 100 δόσεις. Η λογική της κυβέρνησης είναι ο κόσμος να δίνει ό,τι έχει για να μπορέσει να βάλει «κάτι» στα ταμεία του κράτους.

Όλα αυτά όμως δεν θα μας έρθουν "τσάμπα". Ο ειδικός φόρος αλληλεγγύης που ήταν να τελειώσει φέτος (γι' αυτό άλλωστε είναι και έκτακτος) θα επεκταθεί μέχρι το 2016, αλλά μειωμένος. Ό,τι χαθεί δηλαδή από τη φορολογία εισοδήματος θα καλυφθεί κατά ένα μέρος με τον φόρο ..σε παράταση!

Το μεγάλο στοίχημα

Τα στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος στα τέλη του Σεπτέμβρη αναλύονται από την τρόικα, η οποία δεν φαίνεται να έχει πειστεί για τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Οι δανειστές θεωρούν το οικονομικό επιτελείο μάλλον αισιόδοξο, γι' αυτό και αναμένουν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι κάποιοι θεωρούν δεδομένες τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής σε αριθμούς και στόχους για να βγει η δύσκολη εξίσωση. Η άποψη αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να μην συμφωνεί, αλλά και να μην διαφωνεί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Απλά θα παρακολουθεί στενά και από κοντά όλα τα στοιχεία, μέχρι το τελικό κείμενο να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω πολύ δύσκολων συγκυριών για την κυβέρνηση

Άλλα λέει ο Βενιζέλος, άλλα ο Σαμαράς…