ΕΛΛΑΔΑ

Απόδραση στην Κέρκυρα για το πιο λαμπρό Πάσχα

Απόδραση στην Κέρκυρα για το πιο λαμπρό Πάσχα

Η Κέρκυρα το Πάσχα γεμίζει επισκέπτες που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έθιμα αιώνων στην «Αρχόντισσα του Ιονίου»

Ένας από τους πιο παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς στη χώρα μας είναι η Κέρκυρα. Το νησί του βόρειου Ιονίου συγκεντρώνει το Πάσχα το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη τη χώρα, που κατακλύζουν τα καντούνια της παλιάς πόλης για να παρακολουθήσουν από κοντά το σπάσιμο των μπότηδων, τις φιλαρμονικές του νησιού να παιανίζουν στους δρόμους, τα μωβ φαναράκια στο Λιστόν τη Μεγάλη Παρασκευή και την ολόλαμπρη Ανάσταση στη Σπιανάδα.

Επειδή, λοιπόν, το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσουμε στο έπακρο, παρακάτω ακολουθούν όλα όσα μπορούμε να κάνουμε εκείνες τις ημέρες στο νησί που αποκαλείται και «Αρχόντισσα του Ιονίου».

Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα

Η περίοδος του Πάσχα για τους ορθόδοξους χριστιανούς ξεκινά από το Σάββατο του Λαζάρου όμως, επισήμως αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η Κυριακή των Βαΐων. Στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα, καθώς κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα γίνεται λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού. Αυτή η ιδιαίτερη τελετή γίνεται διότι κατά τη θρησκευτική παράδοση, εκείνη την ημέρα ο Άγιος Σπυρίδωνας είχε σώσει την πόλη από θανατηφόρα επιδημία πανώλης, στις αρχές του 17ου αιώνα. Η λιτάνευση γίνεται με τη συνοδεία όλων των φιλαρμονικών της Κέρκυρας, που ούτως ή άλλως συνοδεύουν τις εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του Πάσχα.

Μεγάλη Εβδομάδα με περιηγήσεις στο νησί

Οι εκδηλώσεις για το Πάσχα στην Κέρκυρα διοργανώνονται ανελλιπώς και καθημερινά: Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, πέρα από τις κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησίες του νησιού, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικά δρώμενα, όπως συναυλίες και εκθέσεις. Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τις ημέρες αυτές για να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κέρκυρας, πέρα από την πόλη, που είναι το επίκεντρο των εορτασμών. Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού στο πιο ψηλό βουνό της Κέρκυρας, μια βόλτα στην Παλιά Περίθεια, στο Αχίλλειο, μια περιήγηση στον νότο, στη Λευκίμμη ή στο Canal d’ Amour, θα δείξει σε όλους τα πανέμορφα μέρη του νησιού, όλους τους λόγους για τους οποίους η Κέρκυρα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προορισμών παγκοσμίως.

Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή στο κέντρο της παλιάς Κέρκυρας

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Καθολική Μητρόπολη της παλιάς Κέρκυρας που έχει έντονο το βενετσιάνικο στοιχείο από την επί αιώνες ενετική παρουσία στο νησί, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας υπάρχουν αναμμένα δώδεκα κεριά. Μετά τον ψαλμό του κάθε Ευαγγελίου σβήνεται και ένα κερί, σε ένα πολύ ιδιαίτερο τελετουργικό.

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα είναι πάρα πολύ ξεχωριστή: Οι περιφορές των επιταφίων γίνονται με καθορισμένη σειρά από τους ναούς της πόλης και όλοι μαζί συγκεντρώνονται στη Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη πλατεία σε όλα τα Βαλκάνια. Τελευταία, με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης της Κέρκυρας, γύρω στις 10 το βράδυ. Συνοδεύεται από την πομπή με τα Βενετσιάνικα φανάρια, τα λάβαρα και τα φλάμπουρα, τα οποία και είναι στραμμένα στο πλάι, σε ένδειξη πένθους. Τον επιτάφιο της Μητρόπολης συνοδεύει χορωδία και φυσικά χιλιάδες πιστοί με αναμμένα μεγάλα κεριά, τις «τόρτσες». Σπουδαίο ρόλο στην περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης Κέρκυρας παίζουν και οι τρεις παλαιότερες φιλαρμονικές του νησιού που συνοδεύουν την πομπή παίζοντας συγκεκριμένες συνθέσεις καθόλη τη διάρκεια: Η κόκκινη, «Παλαιά» Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η μπλε, η «Μάντζαρος» το Marcia Funebre του Verdi και η «Καποδίστριας» το Elegia Funebre, το Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Οι μπότηδες της πρώτης Ανάστασης στην Κέρκυρα

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στην Κέρκυρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις. Αρχικά με την περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό, με τις φιλαρμονικές να παιανίζουν πένθιμες μελωδίες.

Γύρω στις 11 το πρωί όμως, το πένθος του Θείου Πάθους φεύγει από την Κέρκυρα καθώς ξεκινούν οι χαρμόσυνες εκδηλώσεις της Ανάστασης με ένα πανάρχαιο έθιμο, τους Μπότηδες. Μπότης είναι το πήλινο πιθάρι που ρίχνουν οι πιστοί από τα παράθυρα των αρχοντικών σπιτιών στο Λιστόν, τον μεγάλο πεζόδρομο της Σπιανάδας. Αυτές οι γεμάτες νερό στάμνες σπάνε με θόρυβο στο πλακόστρωτο, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα και οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.

Ακολουθεί το έθιμο της «Μαστέλας» στην Πίνια, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης: Η Μαστέλα είναι ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι που στήνεται με νερό, φοίνικες και μυρτιές από τους πινιαδόρους πριν μέρες, με την «υποχρέωση» όσων περνούν από εκεί να ρίχνουν μέσα κι ένα κέρμα. Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου οι πινιαδόροι παραμονεύουν και ρίχνουν μέσα στο βαρέλι έναν περαστικό, ο οποίος «οφείλει» να καταβρέξει όσους μπορεί, πριν πάρει και όλα τα κέρματα της Μαστέλας δικά του!

Η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στο Πάλκο της Άνω πλατείας με τη συμμετοχή όλων των φιλαρμονικών και των χιλιάδων πιστών που συρρέουν στο σημείο από κάθε άκρη της Κέρκυρας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022