ΚΟΣΜΟΣ

Παραδίδεται στο ΣΑ η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Παραδίδεται στο ΣΑ η έκθεση του ΟΗΕ για τα χημικά στη Συρία

Παραδίδεται στις 11:15 τοπική ώρα (15:15 ώρα Ελλάδας ) στο Συμβούλιο Ασφαλείας η έκθεση των διπλωματών του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση των χημικών όπλων στη Συρία που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.


«Το γραφείο του Μπαν Κι Mουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία» δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή» συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών θα αναφέρει «με σαφήνεια» ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να αποδίδει άμεσα ευθύνη στο συριακό καθεστώς.

Πράγματι, η εντολή στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν προβλέπει τον «ορισμό ενός ενόχου» όπως κατηγορούσαν οι δυτικές δυνάμεις το καθεστώς του Μπασάρ αλ - Άσαντ.

Ωστόσο, διπλωμάτες αναφέρουν πως τα στοιχεία στην έκθεση θα προσδιορίζουν με σαφήνεια ότι οι δράστες της επίθεσης θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. «Η έκθεση περιλαμβάνει ποσότητα στοιχείων και δειγμάτων, συνεντεύξεις με μάρτυρες και ότι μπορεί να ανασυνθέσει τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου , είπε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου.

Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Ελβετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ .

«Η επιτροπή είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων» ανέφερε επίσης διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας . «Όποιος διαβάσει την έκθεση αυτή μπορεί να μαντέψει ποιος οδήγησε την επίθεση» πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι που έχει σημασία τώρα», σημείωσε ένας άλλος διπλωμάτης . «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στον ΟΗΕ η συμφωνία της Γενεύης

Στο μεταξύ, η συμφωνία, που επιτεύχθηκε, στη Γενεύη, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αναφορικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, οδηγείται, πλέον, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η διαδικασία της συμφωνίας στη Γενεύη θα πρέπει να καθοριστεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θ' ανοίγει την πόρτα για πιθανές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας, σε περίπτωση αποτυχίας του συριακού καθεστώτος να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Δαμασκός έχει στη διάθεσή της μια εβδομάδα για να υποβάλει τον κατάλογο των χημικών της όπλων, τα οποία πρέπει να καταστραφούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Η Συρία θα εφαρμόσει το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της, από τη στιγμή, που θα εγκριθεί από τον ΟΗΕ, και έχει αρχίσει να καταρτίζει τον κατάλογο με αυτό τον οπλισμό της, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως η συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί "ένα σημαντικό σταθμό, αλλά όχι την κατάληξη", τονίζοντας πως η επιλογή μιας στρατιωτικής επέμβασης παραμένει στο τραπέζι. Ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, μπορεί να ψηφιστεί "μέχρι το τέλος της εβδομάδας" αυτής, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ θα δεχθεί τους ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, καθώς και τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς. Θα διαμορφώσουμε το προσεχές ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία, είπε. -

Διαβάστε επίσης:

Ορδές Χριστιανών εγκαταλείπουν τη Συρία!

Ολάντ: Πρέπει να παραμείνει η απειλή της επίθεσης στη Συρία

Ομπάμα: Η συμφωνία για τη Συρία «μάθημα» για το Ιράν