ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Ουκρανία: Η κρίση απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Απειλή για τις εύθραυστες οικονομίες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης εγείρει η κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Η εφημερίδα της Σλοβενίας Finance συγκρίνει, σε κύριο άρθρο της, τον οικονομικό αντίκτυπο της διένεξης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, με την κρίση των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ το 2008.

Κατά την κρίση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, «πολλοί στην Ευρώπη πίστευαν ότι ήταν πολύ μακριά. Αν και η κρίση στην Ουκρανία είναι διαφορετική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέχει κινδύνους. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι γι' αυτούς που είναι απροετοίμαστοι και δεν έχουν καμιά συνάφεια», υπογραμμίζει η Finance.

«Εξακολουθεί να επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι μεμονωμένες οικονομίες μπορούν να προστατευτούν από τις αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτει.

Η Σλοβενία βρέθηκε στα πρόθυρα του να ζητήσει ένα πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από την ΕΕ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνησή της απέτρεψαν την ανάγκη για ένα σχετικό αίτημα, αλλά η χώρα εξακολουθεί ακόμη να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Η Finance επισημαίνει ότι η Σλοβενία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δημοπρατήσει κυβερνητικά ομόλογα και οι εταιρείες έχουν ένα συλλογικό χρέος περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δύο μεγάλες τράπεζες χρειάζονται στρατηγικούς επενδυτές και η αβεβαιότητα για τον αγωγό South Stream που προβλέπεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη αποτελεί αιτία ανησυχίας, προσθέτει η εφημερίδα.

«Αυτό είναι σωστό και δεν είναι μόνο η Σλοβενία που μπορεί να βρεθεί υπό πίεση», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ράντε Ρακότσεβιτς, μέλος ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου που εδρεύει στο Βελιγράδι.

Ο Ρακότσεβιτς σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες έχουν μια ισχυρή παρουσία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα, στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η Ρουμανία και η Ουγγαρία, χώρες μέλη της ΕΕ, όπως και τα μη μέλη της, η Βοσνία και η Σερβία, επλήγησαν σκληρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την κρίση ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

«Η περιοχή χρειάζεται επενδύσεις. Οι επενδυτές την απέφευγαν λόγω των πολέμων και της ενδεχόμενης αστάθειας», σημείωσε ο Ρακότσεβιτς. «Τώρα μια νέα σύγκρουση, στην πλευρά αυτών που κάνουν τις επενδύσεις, εγείρει απειλή», υπογράμμισε.

Το σχέδιο για τον αγωγό South Stream αποσκοπεί στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όχι μέσω Ουκρανίας. Αντ' αυτού θα διανύει απόσταση 925 χιλιομέτρων κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια περίπου 1.500 διαμέσου Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας ως την Αυστρία με μια διακλάδωση στην Κροατία και τη Βοσνία.
Το κόστος της κατασκευής του έχει υπολογιστεί σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να καταρρεύσει, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Αυξήσεις στο φυσικό αέριο με εντολή του ΔΝΤ