ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυξήσεις στο φυσικό αέριο με εντολή του ΔΝΤ

Ουκρανία: Αυξήσεις στο φυσικό αέριο με εντολή του ΔΝΤ

Αύξηση μεγαλύτερη του 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς οικιακούς χρήστες από την 1η Μαΐου και περαιτέρω αυξήσεις μελλοντικά μέχρι το 2018, ανακοίνωσε η κρατική εταιρία ενέργειας, Naftogaz.

Για τις βιομηχανίες η αύξηση θα είναι της τάξης του 40% και θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, ανέφερε ο Γιούρι Κολμπούτσιν, ανώτερο στέλεχος της κρατικής εταιρείας ενέργειας, όπως μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η αύξηση αυτή, που δεν θα είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, έγινε βάσει των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, βρίσκεται στο Κίεβο από την 4η Μαρτίου και οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δεν παραβρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χάγη για να αφοσιωθεί στις συνομιλίες αυτές.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις ήταν ιδίως το ζήτημα της μείωσης των επιδοτήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς χρήστες που ζητεί το Ταμείο, το οποίο υπολογίζει ότι οι μειώσεις φθάνουν το 7% του ΑΕΠ και ευνοούν τις ευπορότερες ομάδες που κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Την απαίτηση αυτή, που προέβαλε το ΔΝΤ εδώ και καιρό, είχε απορρίψει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η επίτευξη συμφωνίας της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρείται κρίσιμη, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής οικονομίας.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έλαβαν την απόφαση να μας χορηγήσουν ένα δάνειο ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ. Δύο μήνες μετά τη σύναψη μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ, θα μπορέσει να εκταμιευθεί μια πρώτη δόση», είπε σήμερα ο Γιατσενιούκ, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μια αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται επίσης στο Κίεβο από προχθές. Η ΠΤ δηλώνει έτοιμη να δανείσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για προγράμματα ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Διαπραγματεύεται δάνειο με το ΔΝΤ