ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνάντηση κορυφής με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ

Ουκρανία: Συνάντηση κορυφής με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.


Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για την πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης. "Η Κάθριν Αστον συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συμφώνησαν για την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επιρρίψει σε ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η Μόσχα να ετοιμάζεται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας.

Χθες, το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία θα αποτελέσει "ιστορικό σφάλμα". Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Γογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία.

Η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκε τo σαββατοκύριακο όταν φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ, οχυρώθηκαν και ύψωσαν την ρωσική σημαία. Χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν με αναίμακτη επιχείρηση τον έλεγχο του κτιρίου στο Χάρκοβο.

Στο Λουχάνσκ, περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποχώρησαν τη νύκτα από κυβερνητικό κτίριο που τελούσε υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και εκπροσώπους των αρχών, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU).
Χθες, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι καταληψίες είχαν παγιδεύσει το κτίριο με εκρηκτικά και ότι κρατούσαν περί τους 60 ομήρους. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε από την πλευρά του ότι 56 άνθρωποι αποχώρησαν από το κτίριο, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους καταληψίες. Οι καταληψίες αρνήθηκαν ότι έχουν παγιδεύσει το κτίριο και ότι κρατούν ομήρους, αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους αποθήκη με όπλα.

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σε αγορά του Ισλαμαμπάντ με 23 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες