ΚΟΣΜΟΣ

Γιατσενιούκ: Προσπάθεια συμβιβασμού με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Γιατσενιούκ: Προσπάθεια συμβιβασμού με τους φιλορώσους αυτονομιστές

Να παραχωρηθούν διευρυμένες εξουσίες στις περιφέρειες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ρωσόφωνες πόλεις στα ανατολικά της χώρας, πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ.

Οι αυτονομιστές συνεχίζουν την κατάληψη των κυριότερων κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ, ενώ στο Λουχάνσκ οι ένοπλοι αντάρτες αρνήθηκαν την πρόταση του Κιέβου να μην τους ασκηθεί δίωξη εφόσον καταθέσουν τα όπλα και φύγουν από την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές δρουν με βάση ένα σχέδιο που προωθεί το Κρεμλίνο για να διαλύσει την Ουκρανία, στο πρότυπο του σεναρίου που ακολούθησε για να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι διαδηλωτές στο Λουχάνσκ πήραν τα όπλα που βρήκαν μέσα στο κτίριο της υπηρεσίας ασφαλείας και πιέζουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής τους. Οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ, από την άλλη, εξακολουθούν να προβάλλουν αιτήματα για περισσότερη αυτονομία, παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με ντόπιους αξιωματούχους και με τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον πολυεκατομμυριούχο Ρινάτ Αχμέτοφ.

Στην περιοδεία του στο Ντονέτσκ και την πόλη Ντνιπροπετρόφσκ, ο Γιατσενιούκ είπε ότι με βάση το προσχέδιο του νέου συντάγματος της χώρας θα παραχωρηθεί στις περιφέρειες "σημαντικός αριθμός" εξουσιών που σήμερα ασκούνται από το Κίεβο. Με τον τρόπο αυτό οι επαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ένα ποσοστό από τους φόρους για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και να προχωρήσουν σε έργα υποδομής. Οι προτάσεις για "αποκέντρωση" φαίνεται ότι έχουν εν μέρει ως στόχο να ικανοποιήσουν το αίτημα για διευρυμένη αυτονομία.

Ο Γιατσενιούκ έκανε και πάλι έκκληση στους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους. Οι αρχές έχουν ήδη αφήσει να λήξει ένα τελεσίγραφο που τους είχαν απευθύνει, χωρίς να κάνουν χρήση βίας ώστε να τους εκδιώξουν από τα υπό κατάληψη κτίρια, ωστόσο ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η υπομονή του δεν είναι απεριόριστη.

"Υπάρχει ένα όριο για όλους. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι ώστε αυτοί που έχουν καταλάβει κτίρια και οπλοφορούν να βγουν έξω από αυτά πριν γίνει χρήση βίας. Σήμερα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα", τόνισε.

"Διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με αυτούς τους τρομοκράτες, τους αυτονομιστές όπως τους αποκαλούμε και ελπίζουμε να επιλύσουμε το ζήτημα με ειρηνικά μέσα", είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βιτάλι Γιαρέμα που συνόδευε τον Γιατσενιούκ στην περιοδεία του.

Στο Λουχάνσκ πάντως, οι αυτονομιστές που αυτοαποκαλούνται "Νοτιοανατολικός Στρατός" δεν δείχνουν ότι θα υποχωρήσουν από τα αιτήματά τους. "Ζητούμε να περάσει μέσα σε τρεις ημέρες ένας νόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να αναγνωριστούν οι δυνάμεις του Νοτιοανατολικού Στρατού ως στρατιωτική μονάδα", είπε ένας από τους ηγέτες τους, ο Βαλερί Μπουλάτοφ. Ένας άλλος, ο Αλεξέι Κοριάκιν που βρίσκεται μέσα σε ένα κατειλημμένο κτίριο είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακηρύξουν τη Δημοκρατία του Λουχάνσκ, όπως έκανε και το Ντονέτσκ στις αρχές της εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Να σώσουμε την Ουκρανία από την πτώχευση