ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν τον άγγιξε το σκάνδαλο της διαφθοράς

Ερντογάν: Δεν τον άγγιξε το σκάνδαλο της διαφθοράς

Τουρκικό δικαστήριο ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε επιβάλει σε ιρανό επιχειρηματία, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς που αγγίζει το στενό κύκλο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον Hürriyet Daily News, τον ιστότοπο της καθημερινής τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ στην αγγλική γλώσσα.


Η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στον Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κρατήθηκε επί δύο μήνες χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, είναι η τελευταία ένδειξη ότι η έρευνα για τη διαφθορά, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, χάνει μέρος της ορμής της.

Μια έκθεση της αστυνομίας που διέρρευσε νωρίτερα φέτος παρουσίαζε τον Ζαράμπ ως τον επικεφαλής μιας ομάδας που φέρεται να βοήθησε το Ιράν να εκμεταλλευτεί ένα παραθυράκι στις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Δύση προς το καθεστώς της Τεχεράνης και έτσι διευκόλυνε την Ισλαμική Δημοκρατία να αγοράζει χρυσό με αντάλλαγμα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Η ίδια έκθεση ενέπλεκε σε δωροληψία τρία μέλη της κυβέρνησης Ερντογάν: τον τότε υπουργό Οικονομίας, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τράπεζας Halkbank. Και οι τρεις υπουργοί , οι οποίοι παραιτήθηκαν ή απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον τους. Η τράπεζα Halkbank έχει επίσης αρνηθεί ότι παραβίασε την τουρκική ή τη διεθνή νομοθεσία.

Σε μια συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο Ζαράμπ είχε πει: «Οι εμπορικές μου δραστηριότητες είναι απολύτως νόμιμες». Ο Ζαράμπ μεγάλωσε στην Τουρκία, είναι Τούρκος υπήκοος, κατοικεί σε μια έπαυλη στο Βόσπορο και είναι παντρεμένος με την pop star Εμπρού Γκιουντές , η οποία είναι κριτής σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σόου ανάδειξης ταλέντων.

Παρά την υπόθεση διαπλοκής το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν σάρωσε στις δημοτικές εκλογές στο τέλος του Μαρτίου που τότε θεωρήθηκαν ως ένα άτυπο δημοψήφισμα για προς την κυβέρνησή του.

Ο Ερντογάν αναμένεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί απευθείας από το λαό.

Διαβάστε επίσης: Πρωθυπουργός σε «ελεύθερη πτώση» ο Ερντογάν (pics)