ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το μήνυμα του Γιατσενιούκ στον Πούτιν

Ουκρανία: Το μήνυμα του Γιατσενιούκ στον Πούτιν

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκλείσει τα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να αποτραπεί την είσοδο ανταρτών στην χώρα του, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν η ρωσική επιρροή εξαλειφθεί η κρίση θα μπορούσε να τερματιστεί άμεσα.

"Η κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας επιδεινώνεται. Ένας αριθμός φορτηγών που είναι γεμάτα με πυρομαχικά, γεμάτα με αντάρτες που έχουν εκπαιδευτεί από τους Ρώσους, διέσχισαν τα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία", δήλωσε ο Γιατσενιούκ από το Βερολίνο όπου βρίσκεται.

"Ζητούμε από την Ρωσία και τον Πούτιν να αποκλείσουν τα σύνορα με την Ουκρανία. Αν η Ρωσία βγει εκτός του παιγνιδιού αυτού εμείς μπορούμε να χειριστούμε αυτήν την κατάσταση σε μια εβδομάδα, αλλά όσο τους υποστηρίζουν και τους χρηματοδοτούν και τους παρέχουν πρόσβαση στο ουκρανικό έδαφος αυτό δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για μας", σημείωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός από το Βερολίνο.

Λίγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε αξιώσει να ληφθούν "επειγόντως μέτρα" για να τερματιστεί το "λουτρό αίματος" στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώνονται αιματηρές μάχες στο Ντονέτσκ, ένα προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αιτιολογία για την συνέχιση της τιμωρητικής επιχείρησης των αρχών του Κιέβου στην νοτιοανατολική" Ουκρανία, δήλωσε ο Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

"Είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να τερματιστεί το λουτρό αίματος και να ξεκινήσει ένας συνολικός διάλογος στην Ουκρανία", πρόσθεσε ο Λαβρόφ στις συνομιλίες που είχε με τον Σταϊνμάγερ, την ώρα που ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιατσενιούκ βρίσκεται στο Βερολίνο.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο σημείωσε εξάλλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα ΜbILD, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη, ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν "για την άμβλυνση της κρίσης και για να εργαστούν για την ειρήνευση".

"Θα έχουμε συνομιλίες με τον Πούτιν για την άμβλυνση της κατάστασης και για να ευνοήσουμε την ειρήνη. Το πότε και το που θα γίνουν οι συνομιλίες αυτές δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί", πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, απαντώντας σε ερώτηση της Bild σχετικά με το αν θα επωφεληθεί της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις για την επέτειο από την
Απόβαση της Νορμανδίας στις 6 Ιουνίου – στις οποίες θα παρευρεθεί επίσης ο Πούτιν – για να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του.

Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον Ποροσένκο στις εκδηλώσεις στην Νορμανδία.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την δυνατότητα που μας προσφέρεται να μετάσχουμε σε αυτήν την πολύ ξεχωριστή εκδήλωση στην Γαλλία", σημείωσε εξάλλου ο Ποροσένκο αναφερόμενος στην πρόσκληση αυτή.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε επίσης ότι έχει προσκληθεί από πολλές χώρες για επίσημες επισκέψεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα την κάνει στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Ο Ποροσένκο βάζει τέλος στην τρομοκρατία