ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Ρωσία: Διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο Κίεβο

ΕΕ-Ρωσία: Διαβουλεύσεις σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στο Κίεβο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία δέχτηκαν να πραγματοποιήσουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, σχετικά με την αναμενόμενη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Κιέβου και της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στη δική της οικονομία και είχε προειδοποιήσει με ανάλογα μέτρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 27 Ιουνίου, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή θα είναι επιβλαβής για τη ρωσική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσέφερε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις πολιτικού επιπέδου σε σχέση με την Ουκρανία.

«Συζήτησαν (ο Μπαρόζο και ο Πούτιν) σχετικά με την επικείμενη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης στις 27 Ιουνίου και την Εκτενή και Ολοκληρωμένη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών με την Ουκρανία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ως ένα τρόπο ώστε να καθησυχάσει κάθε ανησυχία, ο Μπαρόζο προσέφερε στον πρόεδρο Πούτιν τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία σε τεχνικό επίπεδο και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την Ουκρανία». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε.

Στις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο πιθανόν θα συμπεριλαμβάνεται ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ καθώς και ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης:

Ουάσινγκτον: «Η Ρωσία έχει στείλει τεθωρακισμένα οχήματα και βαρύ όπλισμό»

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Μαριούπολη

Στο νοσοκομείο ο λοχίας που ελευθέρωσαν οι Ταλιμπάν