ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αυτή ενδέχεται να είναι μία συζήτηση που θα συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταϊνγμάγερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Η ΕΕ έχει θέσει σαφείς προϋποθέσεις για την επιβολή περαιτέρω οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, είπε ο Σταϊνμάγερ, αλλά με τους ομολόγους του της Βαλτικής δεν κατέληξαν στις συνομιλίες τους αν ήρθε αυτή η ώρα.

«Αν η Ρωσία ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, τότε θα είναι αναπόφευκτες οι περαιτέρω αποφάσεις. Δεν καταλήξαμε αν βρισκόμαστε τώρα σε αυτό το σημείο», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΕ, τη Μόσχα και το Κίεβο για το φυσικό αέριο, έδειξε ότι «απέχουμε από μία πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάρριψη ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους από φιλορώσους αυτονομιστές πάνω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, συνιστούν «πραγματική οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης», υποστήριξε ο Σταϊνμάγερ.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Κίνδυνοι από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία