ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Η Τουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράκ

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο η κατάσταση στο Ιράκ με τους τζιχαντιστές να έχουν εξαπολύσει επίθεση προς το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εγκαταλείπουν τη φλεγόμενη χώρα.

Η Τουρκία σήμερα τους πολίτες της στο Ιράκ να εγκαταλείψουν όλο το ιρακινό έδαφος με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, επικαλούμενη την πιθανότητα να γίνει μια μάχη για την Βαγδάτη και επισημαίνοντας ότι "αρνητική προπαγάνδα" έχει διαδοθεί εναντίον της στον νότο της χώρας αυτής, ο οποίος κατοικείται κυρίως από σιίτες.

Η σχετική οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλύπτει όλη την χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

"Η κρίση ασφάλειας στο Ιράκ συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο: οι πολίτες μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο", επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν αναπτυχθεί στην Βαγδάτη για να την υπερασπιστούν από επιθέσεις σουνιτών τζιχαντιστών, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι "ψευδείς κατηγορίες" έχουν διατυπωθεί κατά της Τουρκίας και άλλων ξένων χωρών στις περιοχές στις οποίες ζουν σιίτες.

"Οι Τούρκοι και η Τουρκία θεωρούνται όπως οι σουνίτες στις νότιες περιοχές (του Ιράκ). Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι αν είσαι σουνίτης, υποστηρίζεις τους αντάρτες", δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ομπάμα ενημερώνει το Κογκρέσο για τις επιλογές των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενημέρωσε την Τετάρτη το βράδυ τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και ενώ παρέθεσε τις επιλογές για την "ενίσχυση της ασφάλειας" στη χώρα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Ομπάμα ζήτησε τις απόψεις των ηγετών του Κογκρέσου και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μαζί τους επί του θέματος.

Χθες η Βαγδάτη κατέθεσε επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας.

"Το Ιράκ ζήτησε επισήμως τη βοήθεια της Ουάσινγκτον με βάση τη συμφωνία ασφαλείας (με τις ΗΠΑ) για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων", είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.