ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Πρέπει να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα

Ολάντ: Πρέπει να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα να υπάρξει εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, με την ευκαιρία των τελετών για την επέτειο από την κήρυξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στο πλάι του γερμανού ομολόγου του Γιόαχιμ Γκάουκ.


«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, τώρα περισσότερο από ποτέ, για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Γάζα και να σταματήσουν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Ολάντ από το Χαρτμανσβίλερκοπφ, στα Βόσγια Όρη της Αλσατίας, όπου βρίσκεται ένα μνημείο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Σε όσους απελπίζονται από τη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή δεν μπορούμε να τους στείλουμε ένα πιο ωραίο μήνυμα από το σημερινό», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η ιστορία της Γαλλίας και της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί πάντα να νικά τη μοίρα και ότι οι λαοί που θεωρούνταν προαιώνιοι εχθροί μπορούν να συμφιλιωθούν μέσα σε λίγα χρόνια», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει «ανυπόφορη» για τον άμαχο πληθυσμό και εξέφρασε τον φόβο ότι ενδέχεται να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων» στη Βρετανία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Η βρετανική κοινή γνώμη έχει την έντονη αίσθηση ότι η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας έχει γίνει ανυπόφορη και πρέπει να δράσουμε, σε αυτό συμφωνούμε», δήλωσε ο Χάμοντ στην πρώτη του συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα μετά τον διορισμό του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο βρετανός υπουργός σημείωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Βρετανούς «που ανησυχούν βαθιά με τα όσα βλέπουν στην τηλεόραση» από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα στις 8 Ιουλίου.

Ο Χάμοντ ζήτησε επίσης να συμφωνηθεί «μια ανθρωπιστική εκεχειρία αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις». «Πρέπει να σταματήσουν οι σφαγές», υπογράμμισε.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη Βρετανία, επεσήμανε ο Χάμοντ, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει «σε μια αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων».

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Νεκροί 12 Παλαιστίνιοι από την νέα αιματοχυσία σε σχολείο του ΟΗΕ (pics+video)