ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η οχηματοπομπή με τη ρωσική βοήθεια

Ουκρανία: Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η οχηματοπομπή με τη ρωσική βοήθεια

Μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αποτελεί η είσοδος της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, καλώντας τη Μόσχα να συμβάλει ώστε η κατάσταση να επανέλθει στη διεθνή νομιμότητα.

Στις δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, ο Ποροσένκο τόνισε πως περισσότερα από 100 ρωσικά φορτηγά έχουν διασχίσει τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν σε ελέγχους από τις τελωνειακές Αρχές της Ουκρανίας ή τους συνοριοφύλακες, αλλά και χωρίς να τα συνοδεύουν οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι, αν και οι ουκρανικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια προκειμένου τα φορτηγά να εισέλθουν στην χώρα, τούς επέτρεψαν να διασχίσουν τα σύνορα προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω προκλήσεις.

«Καλούμε όλους τους εταίρους της διεθνούς κοινότητας να ενωθούν για να καταδικάσουν με αποφασιστικότητα τις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας» τονίζεται χαρακτηριστικά σε αυτήν.

Νωρίτερα ωστόσο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, ο Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Ποροσένκο, ο Μπόρις Λόζκιν, συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είχε επίσης δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν και σύμβουλό του Λόζκιν να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους, προκειμένου να «εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: «Η είσοδος των φορτηγών ισοδυναμεί με εισβολή»