ΚΟΣΜΟΣ

Die Welt: Η Τουρκία αναπτύσσει ατομική βόμβα;

Die Welt: Η Τουρκία αναπτύσσει ατομική βόμβα;

Σαφείς ενδείξεις ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να εξοπλίσει την Τουρκία με πυρηνικά όπλα, φέρεται να έχει η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND), σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί… στενά την Άγκυρα, καθώς μέχρι τώρα προτάσσονταν ως βασικές ανησυχίες η εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, το λαθρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και οι Κούρδοι μαχητές.

Η Die Welt αποκαλύπτει μάλιστα πως η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στη ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας, ενώ δύο χρόνια αργότερα υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου», τονίζει ακόμα η εφημερίδα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δε συμφώνησε να «ξεφορτωθεί» τα πυρηνικά απόβλητα (συνήθης όρος στις συμφωνίες κατασκευής πυρηνικού εργοστάσιου για ειρηνικούς σκοπούς), επιθυμώντας παράλληλα τον εμπλουτισμό ουρανίου (απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου).

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, η οποία επισήμως αρνείται τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών, έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες διεργασίες για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ φέρεται να διαθέτει ήδη ένα σημαντικό αριθμό συσκευών φυγοκέντρισης, ανταλλάσοντας παράλληλα επιστημονικά στοιχεία για τα πυρηνικά με το Πακιστάν.

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας τέλος, επικαλείται και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε τονίσει σε ανύποπτο χρόνο ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (σ.σ. Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα χωρίς να διαθέτει και η ίδια»…

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Μυστηριώδης αλλαγή πορείας αεροπλάνου (pic)

Αμερικανίδα έβαλε τρίτο στήθος για να γίνει διάσημη! (pics+vid)